ΘΕΜΑΤΑ

FILM O’CLOCK στην ΑΝΔΟΡΑ

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …Film O’ Clock!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Film O’ Clock, στην τρίτη διοργάνωσή του, φέρνει κοντά το σινεμά της Ουκρανίας, της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Στην χώρα μας θα διεξαχθεί την Τετάρτη1 Μαρτίου, στον αγαπημένο κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ, με ταυτόχρονες προβολές και στις 7 συμμετέχουσες χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο online εκδηλώσεις.Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας, αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξ ου και ο τίτλος “Film o’ clock”, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίες οι σινεφίλ θα παρακολουθούν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες αυτές τις χώρες. online εκδηλώσεις.

ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΗΝ «ΑΝΔΟΡΑ»
Στην Ανδόρα θα προβληθεί το Διαγωνιστικό τμήμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους (International Short Film Competition), που περιλαμβάνει 10 μικρού μήκους ταινίες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικές που υπογράφουν οι Αλέξης Αλεξίου (“Γιώτα Τελεία Ωμέγα”), Άρτεμις Αναστασιάδου (“Το Βανκούβερ”), και το δίδυμο Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριος Γαμπιεράκης (“Καναρίνι”). Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ με ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά και μια ευρεία θεματολογία ενδεικτική της πολυμορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της κινηματογραφίας των επτά αυτών χωρών. Η επιλογή των 10 μικρού μήκους ταινιών, έγινε από την διευθύντρια του Film O’ Clock Mirona Radu (Ρουμανία), τον κριτικό κινηματογράφου και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ
Κινηματογράφου του Κάϊρου, Andrew Mohsen (Αίγυπτος) και την καλλιτεχνική διευθύντρια και programmer στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας Zhana Kalinova.


Από τις 70 περίπου συμμετοχές η επιτροπή επέλεξε τις παρακάτω
ταινίες:

 • Aurică, a Dog’s Life (Mihai Dragolea, Ρουμανία, μυθοπλασία, 2022,
  12′)
 • Canary (Chrysoula Korovesi, Marios Gampierakis, Eλλάδα,
  animation, 2021, 6′)
 • Dad’s sneakers (Olha Zhurba, Ουκρανία, μυθοπλασία, 2021, 19′)
 • Iota Period Omega (Alexis Alexiou, Ελλάδα, ντοκιμαντέρ, 2022,
  13′)
 • Liturgy of Anti-Tank Obstacles (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk,
  Ουκρανία, ντοκιμαντέρ, 2022, 12′)
 • My Girl Friend (Kawthar Younis, Αίγυπτος, μυθοπλασία, 2022, 17′)
 • On/Off (Jurg Slabbert, Ν.Αφρική, μυθοπλασία, 2022, 18′)
 • Parking Lot (Jorė Janavičiūtė, Λιθουανία, μυθοπλασία, 2021, 13′)
 • Theatrical Romance (Teodora-Kosara Popova, Bουλγαρία,
  μυθοπλασία, 2021, 27′)
 • To Vancouver (Artemis Anastasiadou, Ελλάδα, μυθοπλασία, 2021,
  24′)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΑ ΣΕ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ΚΑΪΡΟ ΚΑΙ
ΚΕΪΠΤΑΟΥΝ
Το Film O’Clock International Festival «πατά» σε δύο πυλώνες: αφενός στην ανακάλυψη και προώθηση των νέων ταλέντων, μέσα από το διαγωνιστικό μικρού μήκους που δίνει βήμα σε νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες, παραγωγούς και ηθοποιούς, και αφετέρου στην ανάδειξη παλιότερων κλασικών αριστουργημάτων,
δηλαδή της κινηματογραφικής κληρονομιάς των χωρών που συμμετέχουν. «Γιατί πεποίθησή μας είναι πως για να καινοτομήσεις στην τέχνη, δεν μπορείς να μην γνωρίσεις την παγκόσμια κινηματογραφική και να μην αναγνωρίσεις τον ρόλο της στην ανάπτυξη του κινηματογράφου».
Έτσι, στο τμήμα Classic Cinema (που φέτος παρουσιάζεται στις υπόλοιπες χώρες), προβάλλονται ταινίες που θεωρούνται κλασικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους, όπως, στις προηγούμενες διοργανώσεις το “Ρεπό” του Βασίλη Βαφέα και το “Προξενιό της Άννας” του Παντελή Βούλγαρη. Αξίζει να αναφέρουμε, πως το Φεστιβάλ, που από την πρώτη του διοργάνωση έδωσε έμφαση στο ελληνικό σινεμά, φέτος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα με τίτλο Iconic Duo Vassilis Vafeas το οποίο θα παρουσιαστεί σε Ρουμανία, Αίγυπτο και Ν.Αφρική το Σάββατο 4 Μαρτίου. Πρόκειται για δύο πειραματικές ταινίες του σκηνοθέτη που απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους
περίπου 30 χρόνια: την τελευταία του ταινία με τίτλο Τώρα και Τότε-Η Νέα Σμύρνη μου (2022) και το Κοσμικό Ανατομείο (1993). Οι δύο ταινίες εξετάζουν τη σχέση των ανθρώπων με το χρόνο και τον τόπο, αλλά και με την τέχνη. Τις προβολές θα προλογίσει online ο σκηνοθέτης.

ΚΑΙ ΔΥΟ ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
*Το Σάββατο 4 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές συζητήσεις:


-Στις 11:30, στη συζήτηση “Rethinking the Classics: A Modern Perspective” σινεφίλ, δημιουργοί, κριτικοί κι άλλοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας θα προσεγγίσουν τον όρο «μοντέρνο κλασικό» και θα συζητήσουν για τη νέα γενιά σκηνοθετών και το πώς η δουλειά τους αντανακλά το παρελθόν και το παρόν.
-Στις 15:00, στην συζήτηση “Her Story, Her Future: Empowering Women in the Film Industry” θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να ενθαρρυνθεί η παρουσία των γυναικών στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για τις σχετικές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες
στις χώρες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για χρήσιμες συνεργασίες.


Περισσότερες πληροφορίες: www.FoC-IFF.com


Διοργάνωση/παραγωγή: Creatrix Fama και ABI Foundation. Με
την υποστήριξη των DACIN SARA και UPFAR-ARGOA.

INFO
Τετάρτη 1 Μαρτίου, 18.00 και 20.30
ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117, Ερυθρός Σταυρός,
Αμπελόκηποι, ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, τηλ. 210 6980796)
Εισιτήρια: 5 ευρώ. Άνεργοι και φοιτητές δωρεάν.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας.: 210 6980796

Εισιτήρια5 ευρώ. Φοιτητές και άνεργοι: ελεύθερη είσοδος

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *