ΆποψηΘΕΜΑΤΑ

Φλερτ με το Χόλιγουντ από την κυβέρνηση, με το ελληνικό σινεμά να καταρρέει

hollywood

Την ώρα που το ελληνικό σινεμά βυθίζεται η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι μπορεί να προσελκύσει στην Ελλάδα μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές -γιατί όχι και το Χόλιγουντ.

Σε άρθρο της, η εφημερίδα The Guardian σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να φέρει το Χόλιγουντ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκμεταλλευτεί τις φυσικές ομορφιές της.

Γίνονται αναφορές στα μόνιμα προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία, η έντονη παρουσία του ΚΑΣ στις αποφάσεις και στα σχέδια της κυβέρνησης για cash rebate της τάξεως του 25% (επιστροφή χρημάτων).

Καμία αναφορά δεν γίνεται στο γεγονός ότι δεν δίνεται κανένα κίνητρο και καμία βοήθεια στους Έλληνες κινηματογραφιστές για να γυρίσουν τις ταινίες τους, να ταξιδέψουν με αυτές σε ολόκληρο τον κόσμο, συστήνοντας τα ελληνικά τοπία και δείχνοντας το ελληνικό ταλέντο παγκοσμίως. Την ώρα που οι Έλληνες σκηνοθέτες παλεύουν να κρατήσουν την υπομονή τους εν μέσω συνεχών αντικαταστάσεων στελεχών στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στην επιτροπή χρηματοδότησης της ΕΡΤ, όταν ο νόμος Γερουλάνου για την απόδοση του 1,5% από τα ιδιωτικά κανάλια στην ελληνική κινηματογραφία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, πώς μπορούμε να μιλάμε για προσέλκυση ξένων παραγωγών στο Χόλιγουντ;

Σεβαστές οι προθέσεις -το άρθρο περιλαμβάνει κυρίως αυτό, προθέσεις-, σε κάθε περίπτωση όμως είναι τουλάχιστον ειρωνικό για τους Έλληνες κινηματογραφιστές να το διαβάζουν την ώρα που πασχίζουν να βρουν τρόπο να κάνουν τις ταινίες τους.

Το άρθρο αναφέρεται και σε αριθμό θέσεων εργασίας (755) που θα δημιουργηθούν από την προσέλκυση ξένων παραγωγών. Πόσες, όμως, θέσεις εργασίας μειώνονται από την κυβερνητική πολιτική απέναντι στο εγχώριο σινεμά; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα μπορούσε -και θα έπρεπε- να απαντηθεί πριν αρχίσει η Ελλάδα το φλερτ με το Χόλιγουντ.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *