ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων παραγωγών

Σε απλές και ξεκάθαρες ανακοινώσεις σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών προχώρησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ο κ. Ξυδάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει αυτά που απαιτούνται, με τις γειτονικές χώρες να αποτελούν σκληρό ανταγωνιστή.

banner_mamma

Δύο είναι τα ζητήματα τα οποία δυσχεραίνουν την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα και στα οποία προτίθεται να επικεντρωθεί το υπουργείο: Τα φορολογικά κίνητρα και η διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων.

Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω, σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, αναφέροντας ως παράδειγμα χώρες όπως η Μάλτα, η Κροατία, η Ουγγαρία που προσφέρουν φοροελαφρύνσεις 25 – 30% και προτιμώνται από τις κινηματογραφικές παραγωγές. Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι αρμόδιο για το θέμα είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ενημερωθεί και δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις επί του θέματος (μετά και από δεύτερη διυπουργική συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας). Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι στο θέμα των φοροελαφρύνσεων θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους γείτονες μας.

faces-january001

Για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων πρέπει να λειτουργήσει ένα film commission, μια κινηματογραφική επιτροπή που θα λειτουργήσει ως help desk και θα διευκολύνει μία παραγωγή. Αν και έχει θεσμοθετηθεί, στην πράξη το film commission δεν έχει λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη ένα κεντρικό film commission θα μπορούσε ίσως να συντονίζει και περιφερειακά film commission σε περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση των αρχαιολογικών χώρων, για τους οποίους οι ξένες παραγωγές εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι σήμερα οι άδειες δίνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ότι οι ενδεχόμενες καθυστερήσεις που προκαλούνται θα μπορούσαν να απαλειφθούν εάν αντί για το ΚΑΣ αποφάσιζαν για τις άδειες οι κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων στη βάση σαφών και ξεκάθαρων κανόνων –και παραπομπή στο ΚΑΣ για ειδικές περιπτώσεις. Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι το ζήτημα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των μνημείων, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει και θα μπορούσε να γίνει και με παρουσία αρχαιολόγων στους χώρους γυρισμάτων.

Οι εξελίξεις στο ΕΚΚ

Φυσικά, ήταν και μία συνάντηση «γνωριμίας» με το νέο ΔΣ του ΕΚΚ. Έγινε αναφορά στο ζήτημα του γενικού διευθυντή με τον κ. Ξυδάκη να σημειώνει ότι έχει προκηρυχθεί η θέση και ότι σύντομα θα εξεταστούν οι αιτήσεις και θα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τα νέα καθήκοντα.

ekk

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Αλέξης Γρίβας, είπε ότι σύντομα  θα υπάρξει γενικός διευθυντής στο Κέντρο «παρ’ όλο που σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει».

Αναφερόμενος στο ελληνικό σινεμά στο εξωτερικό, είπε ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται πια σαν φτωχός συγγενής και ότι το ΕΚΚ καλείται να δει πώς μπορούν τα βραβεία και οι διακρίσεις στα φεστιβάλ να μεταφραστούν σε εμπορική ώθηση.

Μίλησε για νέο, πιο ευέλικτο πλάνο χρηματοδοτήσεων, για έμφαση στο σενάριο, για την ανάγκη νέου οργανογράμματος, για την ανάγκη να τηρηθεί απ’ όλα τα κανάλια η παραχώρηση του ποσοστού του 1,5% υπέρ της κινηματογραφίας, για την πρόθεση του ΕΚΚ να αναζητήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν της κρατικής επιχορήγησης.

«Θα ζητήσουμε να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος για να δούμε πώς το ΕΚΚ έφτασε έως εδώ», πρόσθεσε η Αντιπρόεδρος του ΔΣ κυρία Εύα Στεφανή, λέγοντας ότι τα χρήματα υπάρχουν, αλλά έγινε κακή διαχείριση.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *