TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

Με το σπαθί και το φιλί (GoT/season 7,ep.3)

 

10 GAME OF THRONES season 7

Το πιό δύσκολο σ’αυτή την υπέροχη σειρά, είναι ν’απομονώσεις περιστατικά απ’ τα τόσα που συμβαίνουν σε κάθε επεισόδιο, και στο 3ο με τίτλο The Queens Justice  αυτό το πρόβλημα υπάρχει.   αυθαίρετα και εντελώς υποκειμενικά λοιπόν, ξεχωρίζω τη συνάντηση Ντενέρις- Τζον Σνόου, και την δυναμικότατη εμφάνιση της  Σέρσι Λάνιστερ (ας πω εδώ πάλι, ότι οι δύο ηθοποιοί που υποδύονται τις διεκδικήτριες του Σιδερένιου Θρόνου, δίνουν ρεσιτάλ).

«Δήλωσε υποταγή σ’ εμένα και θα σε χρίσω Φύλακα του Βορρά» λέει η Θυελογέννητη στον ωραίο (και μάλλον τρομοκρατημένο ελαφρώς) Τζον Σνόου προσπαθώντας να τον πάρει με το μέρος της (θυμίζοντάς του το ένδοξο παρελθόν αρμονικής συνεργασίας των Οίκων Ταργκαίριεν και Σταρκ) επειδή έχει λυσσάξει ως γνωστόν να καθίσει αυτή στον Σιδερένιο Θρόνο, ως νόμιμη κληρονόμος μπλα, μπλα. Το ότι ένα απ’ τα ονόματά της είναι Αυτή Που Έσπασε Τις Αλυσίδες, το οποίο θα μπορούσε να έρθει σε μεγάλη αντίθεση με την υποταγή που αξιώνει βεβαίως, είναι μία λεπτομέρεια που ο μάλλον γοητευμένος ( ; ) ή σοκαρισμένος Σνόου δεν σκέφτηκε  (ή δεν τόλμησε) να της επισημάνει. Σκοτίστηκε η Δρακομάνα για τον Βασιλιά της Νύχτας και τον στρατό του; φοβάμαι πως γελάει μόνη της σκεπτόμενη την απίθανη ιστορία που της ξεφούρνισε ο ωραίος μπάσταρδος του Βορρά. Αυτή βλέπει μόνο τον Σιδερένιο Θρόνο μπροστά της και όσα προσφέρει στον Τζον (βλέπε δρακόγυαλο− οψιδιανός όπως την πληροφορεί ο Τύριον) είναι , κατά πως φαίνεται, δολώματα για να τον παρασύρει εκεί που θέλει: στο πλευρό της ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο στη διεκδίκηση της βασιλείας στο Γουέστερος.

3 GAME OF THRONES season 7

2 GAME OF THRONES season 7 ep.3

Αυτό που διέκρινα στην πολυαναμενόμενη συνάντησή τους ήταν  αμοιβαία καχυποψία και αμυντική στάση. Κανείς απ΄τους δυό δεν φάνηκε διατεθειμένος να υποχωρήσει στις αξιώσεις του, ή να δώσει την εντύπωση πως είναι κάτι λιγότερο από ηγέτης, ειδικά η Ντενέρις έχοντας τα τρία δρακόπουλα να πετάνε πάνω απ’ το Dragonstone εποπτεύοντας την περιοχή, επέδειξε την πρέπουσα αυτοπεποίθηση…

Η έτερη διεκδικήτρια του Θρόνου όμως, η Σέρσι, έχει σαφώς άλλη άποψη : όχι μόνο τιμωρεί κι εκδικείται την Ελάρια, όχι μόνο λέει στον επικίνδυνο Γιούρον αυτά ακριβώς που θέλει ν’ακούσει για να την ακολουθεί σαν πεινασμένο λυκόσκυλο, αλλά και διαπραγματεύεται εκ νέου με τον εκπρόσωπο της Σιδερένιας Τράπεζας κάνοντάς τον να παρατηρήσει με θαυμασμό ότι είναι όντως κόρη του πατέρα της. Κυρίως όμως, υπενθυμίζει στον αγαπημένο της Τζέημι ότι άλλο είναι το διοικείν κι άλλο το κλινάρι μιάς βασίλισσας. Εκεί, αυτός φαίνεται να είναι ο ευνοούμενός της κι ας ονειρεύεται ο Γιούρον ό,τι θέλει. Η έξοχη Lena Headey υποδυόμενη τη Σέρσι, δείχνει γι άλλη μία φορά πως είναι μιά βασίλισσα- φόβος και τρόμος : τολμάει κανείς να την κρίνει ή να της αρνηθεί κάτι, όταν έχει ολόκληρο «Βουνό» στις διαταγές της; όχι βέβαια.

Η Λέαινα είναι αποφασισμένη να λιανίσει τη  Δράκαινα κι αλίμονο σ’ αυτούς που θα βρεθούν ανάμεσα στις δύο. Σημειώστε το γυμνό πλάνο της Σέρσι− σπανιότατο όλα αυτά τα χρόνια− είναι πολύ περίεργη  πιστεύω η ολοκληρωτική σχεδόν απουσία γυμνών σκηνών μ’ αυτήν−, και την σταθερή αφοσίωση εκ μέρους του Τζέημι− το ισχυρότερο στήριγμα για μιά βασίλισσα είναι η λατρεία που της δείχνει το πρόσωπο που έχει κερδίσει την καρδιά της.

Με δυό ισχυρές γυναίκες σε θέση μάχης επιβεβαιώνεται εκ νέου, ο χαρακτηρισμός  φεμινιστικό έπος που έχει διατυπωθεί για τη σειρά.

15 GAME OF THRONES season 7

 

14 GAME OF THRONES season 7

16 GAME OF THRONES season 7

Κατερίνα Καρά

Την πρώτη ταινία την είδε πριν πολλά χρόνια σε συνοικιακό σινεμά. Τραυματική εμπειρία... Επική η ταινία. Από τότε δηλώνει ανερυθριάστως ότι οι ταινίες (όπως και τα βιβλία) την έχουν πάρει κανονικά στο λαιμό τους. Πιστεύει ότι το σινεμά, όπως και η Τέχνη γενικώς, ΔΕΝ θα πεθάνει ποτέ, επειδή η τρισάθλια πραγματικότητα ειρωνεύεται χοντρά τις προθέσεις και τα όνειρά μας... Άρα κάπως πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *