ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ομιλία για το πολιτικό σινεμά δίνει στις 8 Ιανουαρίου ο Κώστας Γαβράς

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, καταφθάνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 8 Ιανουαρίου, στις 20:30, όπου θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Τίνα Μανδηλαρά για το πολιτικό σινεμά.

Αφορμή της επίσκεψής του, η νέα του ταινία «Το Κεφάλαιο» (Le Capital) «ένα ανθρώπινο, δραματικό θρίλερ» βασισμένο στο ομώνυμο σατιρικό βιβλίο του Στεφάν Οσμόν που εκδόθηκε το 2004. Ανθρώπινες τραγωδίες σε ένα καπιταλιστικό κόσμο λαμβάνουν σάρκα και οστά μέσα από το «Κεφάλαιο».

Η εξουσία, το κύρος, το χρήμα έννοιες που χρωματίζουν την ανθρώπινη φιλοδοξία, αλλά παράλληλα ταλανίζουν την ψυχοσύνθεση οδηγώντας την σε αμαρτίες και διλήμματα, διακατέχουν τον κεντρικό ήρωα της ταινίας.

Η υποδούλωση στο κεφάλαιο, η άκρατη φιλαργυρία, η αντίληψη του ατόμου για το χρήμα προβληματίζουν τον Κώστα Γαβρά, που στην ταινία του προβάλλει μια μεθυστική παγίδα ανάμεσα στη μυθοπλασία και το πολιτικό θρίλερ. Μια ιστορία δραματική, αληθινή και σύγχρονη.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο Κώστας Γαβράς δήλωσε πως «εδώ και καιρό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε γίνει όμηροι της εμπλοκής μας με τις αγορές και τη διεθνή οικονομική συγκυρία».

Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “Ομιλία για το πολιτικό σινεμά δίνει στις 8 Ιανουαρίου ο Κώστας Γαβράς

  • χμ, ενδιαφέρον.. και φυσικά το μυαλό μας τρέχει στο εξαίσιο “Τσεκούρι” τον μεγαλύτερο προάγγελο της οικονομικής κρίσης και ένα από τα διαμάντια του σύγχρονου κινηματογράφου (αντικειμενικά, όχι επειδή το σκηνοθέτησε Έλληνας)! 🙂

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *