TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

GoT season 7 ep. 5: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

gots7e5-0005

Το 5ο επεισόδιο της 7ης σεζόν του Game of Thrones (με τίτλο Eastwatch) «έκρυβε» πολλά μικρά μυστικά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα -και ακόμα και στην επόμενη σεζόν- στη σειρά.

Προσοχή, σπόιλερ

Ο Τύριον Λάνιστερ περπατά σε ένα καμμένο και κατεστραμμένο πεδίο μάχης και σίγουρα αναρωτιέται εάν έκανε τη σωστή επιλογή να δείξει τη στήριξή του στη Ντενέρις Ταργκάριεν. Η ανησυχία του αυτή εντείνεται όταν η Ντενέρις, αφού έχει καλέσει σε υποταγή τους στρατιώτες του στρατού των Λάνιστερ που έχουν επιβιώσει, σκοτώνει -καίγοντας μάλιστα με τον δράκο της- τους Ράντιλ και Ντίκον Τάρλι που αρνούνται να δηλώσουν υποταγή. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σάμγουελ, γιος του Ράντιλ, είναι αυτός που θεράπευσε τον Τζόρα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιστρέψει στη βασίλισσά του. Σίγουρα η Ντενέρις θα έρθει αντιμέτωπη με τις λάθος επιλογές και αποφάσεις της.

got-s7e5

Την ανησυχία αυτή συζητά ο Τίριον Λάνιστερ με τον Βάρις, ο οποίος επιμένει ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να κάνει την Ντενέρις να τον ακούσει. Η πιθανή στροφή της Ντενέρις στο σκοτάδι ξεπερνιέται έτσι σχετικά «εύκολα», καθώς στην επόμενη σκηνή η Ντενέρις ακούει πραγματικά τον σύμβουλό της.

jon-dragon-dany

Έχει προηγηθεί μια αρκετά κρίσιμη σκηνή, η οποία ίσως έχει αντίκτυπο στις επόμενες σεζόν. Η Ντενέρις επιστρέφει από τη μάχη με τον δράκο της, τον Ντρόγκον, ο οποίος σταματά μπροστά στον Τζον Σνόου. Εκείνος τρέμοντας βγάζει το γάντι του και τον χαϊδεύει. Ο Τζον Σνόου φαίνεται να συνδέεται για μια στιγμή με τον δράκο, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι θα γίνει και αυτός ένας δρακοκαβαλάρης (η Ντενέρις δεν μπορεί να χειριστεί μόνη της τους τρεις δράκους και υπάρχουν φήμες που μιλούν για τρεις δρακοκαβαλάρηδες). Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο μοναδικός άλλος χαρακτήρας που ανέχτηκαν οι δράκοι -εκτός από την Ντενέρις- είναι ο Τύριον Λάνιστερ, οπότε δεν αποκλείεται να τον δούμε και αυτόν να ιππεύει τον δικό του δράκο.

jon-snow-dragon-t

Την ίδια στιγμή στο Γουίντερφελ, ο Μπραν Σταρκ βλέπει έναν στρατό νεκρών να προελαύνει. Στέλνει βιαστικά ένα κοράκι στη Citadel (όπου οι μέιστερ δεν τον πιστεύουν και θεωρούν ότι πρόκειται για κόλπο της Ντενέρις, παρά τις διαβεβαιώσεις του Σάμγουελ), ενώ ένα ακόμα φτάνει στον Τζον Σνόου, ανακοινώνοντάς του ότι τα αδέλφια του ζουν και το όραμα του Μπραν. Εκείνος αποφασίζει να στραφεί κατά του στρατού των νεκρών αμέσως και έρχεται αντιμέτωπος με την ανησυχία της Ντενέρις (φαίνεται ότι τα πρώτα ψύγματα ειδυλλίου έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους).

Το σχέδιο έχει ως εξής: ο Τύριον θα προσπαθήσει να πείσει τον Τζέιμι (άρα και τη Σέρσεϊ) για μία ανακωχή, προκειμένου ο στρατός της Ντενέρις να στραφεί κατά των νεκρών. Για να γίνει αυτό ο Τζον Σνόου, ο Τζόρα (ο οποίος επιστρέφει στην Ντενέρις) και ο γιος του Ρόμπερτ Μπαράθεον -τον οποίο βρίσκει ο σερ Ντάβος στο Κινγκς Λάντινγκ- αποφασίζουν να κινηθούν πέρα από το Τείχος, να αιχμαλωτίσουν έναν Whitewalker και να τον δείξουν στην Σέρσεϊ.

Μία ακόμα κρίσιμης σημασίας σκηνή λαμβάνει χώρα στη σειρά. Ο Σάμγουελ Τάρλι ακούει τη σύζυγό του να του μιλά για τις λεπτομερείς περιγραφές ενός Μέιστερ. Μία από αυτές αναφέρεται στο διαζύγιο του Ραίγκερ Ταργκάριεν και τον γάμο του με μία άλλη γυναίκα. Μπορεί η λεπτομέρεια αυτή να φαντάζει ασήμαντη -ο Σάμγουελ τουλάχιστον έτσι πιστεύει-, αλλά δεν είναι. Πιθανότατα αναφέρεται στον γάμο του Ραίγκερ με την Λιάνα Σταρκ, γεγονός που κάνει τον Τζον Σνόου νόμιμο διάδοχο του θρόνου -ίσως ΤΟΝ νόμιμο διάδοχο του θρόνου. Η πληροφορία αυτή σίγουρα θα έρθει στο φως (πιθανώς στην επόμενη σεζόν της σειράς).

got-s7e5-0003

Άλλη μία σημαντική στιγμή είναι αυτή που σχετίζεται με το μήνυμα που κρύβει ο Λιτλφίνγκερ στο δωμάτιό του. Το μήνυμα αυτό φέρεται να έχει σταλεί από τη Σάνσα και να είναι προς τον αδελφό της Ρομπ, τον οποίο ενημερώνει ότι ο πατέρας τους κρίθηκε προδότης και του ζητά να δηλώσει υπακοή στον Τζόφρι. Ο Λιτλφίνγκερ θέλει η Άρια να βρει το μήνυμα, θέτοντας τις βάσεις για μία σύγκρουση μεταξύ αδελφών που μοιάζει να μην μπορεί να αποφευχθεί πλέον.

got-s7e5-0002

Μια ακόμα μικρή λεπτομέρεια: η Σέρσεϊ μπορεί να έχασε τα τρία παιδιά της, αλλά αυτό δεν μοιάζει να είναι το τέλος του οίκου της. Σε μία συζήτησή της με τον αδελφό και εραστή της Τζέιμι, του αποκαλύπτει ότι είναι έγκυος και ότι για χάρη του παιδιού της θα νικήσει «δράκους και Δρακοβασίλισσες».

Αφού ο Τύριον συναντά τον Τζέιμι (και η Σέρσεϊ μοιάζει να πιστεύει ότι μία ανακωχή συμφέρει και την ίδια και όχι μόνο την Ντενέρις) μία ομάδα επτά ατόμων (ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός των Αγρίων και ο Hound) ξεκινά από το Τείχος για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιστρέψουν όλοι πίσω…

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *