Ελληνικό ΣινεμάΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελληνικό σινεμά: στην κόλαση της διανομής

Μπορεί οι Έλληνες κινηματογραφιστές να παραπονιούνται -δικαίως ίσως- για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο να γυρίσουν τις ταινίες τους, αλλά τα πράγματα είναι μάλλον πιο εύκολα για έναν σκηνοθέτη με ταινίες και βραβεύσεις.
Για άλλους οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες. Γιατί ας πούμε ότι είσαι νέος σκηνοθέτης, «του κουτιού». Ας πούμε ότι με τα πολλά βρίσκεις πόρους να γυρίσεις την ταινία σου. Ας πούμε ότι επιστρατεύεις και μερικούς φίλους να σε βοηθήσουν. Και η ταινία σου είναι καλή -ή τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Τελειώνει εκεί ο Γολγοθάς;
Μάλλον όχι, όπως θα μπορούσαν να μας διαβεβαιώσουν οι Γιώργος Γεωργόπουλος και Ζαχαρίας Μαυροειδής που σκηνοθέτησαν τις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες τους (ο πρώτος το Tungsten, ο δεύτερος τον Ξεναγό), αλλά αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να βρουν διανομή.

Το Tungsten είχε προβληθεί πέρυσι στις Νύχτες Πρεμιέρας και αποτελεί ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ ο Ξεναγός θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (26/10-2/11).
Με δεδομένα τα προβλήματα της διανομής, οι δύο σκηνοθέτες αποφάσισαν να διανείμουν τις ταινίες τους μαζί, την ίδια ημερομηνία, στον Μικρόκοσμο.
Όπως αναφέρουν οι Γ.Γεωργόπουλος και Ζ.Μαυροειδής σε ανακοίνωσή τους: «Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κάθε σκηνοθέτη είναι ένα τεράστιο ταξίδι. Κι όταν αυτό το ταξίδι γίνεται ως ανεξάρτητη παραγωγή, είναι εγγυημένη περιπέτεια».
«Το “Tungsten και “Ο ξεναγός” είναι δύο ταινίες που ολοκληρώθηκαν ενάντια στις ίδιες δυσκολίες και με εφόδια την ίδια πίστη και γενναιόδωρη προσφορά ενός συνόλου δημιουργικών ανθρώπων» αναφέρουν οι δύο σκηνοθέτες.
Είναι μάλιστα δύο ταινίες που μιλούν για την Αθήνα. Οι δύο σκηνοθέτες θεωρούν την κοινή διανομή τους ως έναν «διάλογο» για την Αθήνα, για τα διαφορετικά της πρόσωπα, τα προβλήματά της και την αστείρευτη γοητεία της.
* Οι ταινίες θα προβάλλονται από 24 Νοεμβρίου στον Μικρόκοσμο.
Τάιλερ Ντέρντεν

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “Ελληνικό σινεμά: στην κόλαση της διανομής

  • Μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει σε αυτό το μήνα, που πραγματικά αγαπώ για αυτό το θέμα ταινία που εγείρει

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *