Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

O Πάπας ξεπόρτισε

Θέλετε να χαχανήσετε σ’ανησυχητικό βαθμό; Θέλετε να νιώσετε συμπάθεια-ναι συμπάθεια- για καμιά εκατοσταριά παππούδες, ντυμένους με κατακοκκινα μεταξωτά, κλειδαμπαρωμένους σε μιά τεράστια αίθουσα του βατικανού, απ΄την οποία και πήραν την ονομασία τους, διακοσμημένη με υπέροχες τοιχογραφίες, οι οποίοι προσπαθούν να βρούν δια της ψηφοφορίας τον νέο Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας/Ποντίφηκα/Πάπα;
Ε τότε, η ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ σάτιρα του Nanni Moretti Habebus Papam ( η βάση imdb βέβαια τη χαρακτηρίζει δράμα) ειναι η καταλληλότερη.
Ο άπαιχτος Moretti, για μένα ειναι το ιταλικό αντίστοιχο του Woody Allen, έφτιαξε εν πολλοίς μία αστεία, τρυφερή ταινία, σχετικά με τα ενδότερα του ομφαλού του Ρωμαιοκαθολικισμού, όταν το Κονκλάβιο επιφορτισμένο με την εκλογή του νεου Πάπα,αντιμετωπίζει ένα απροσμενο συμβάν: την κρισάρα άγχους ,φοβίας του άρτι εκλεγέντος προσώπου, που τον καθιστά ανήμπορο να φερει σε πέρας την εκκλησιαστική “δραματουργία” που ακολουθεί την εκλογή του.
Εχω μια και μοναδική ένσταση στο σκηνοθετικά ικανοποιητικότατο και σκηνογραφικά/καλλιτεχνικά πολύ καλό δημιούργημα του Moretti: ότι θα μπορούσε να ειναι περσσοτερο αιχμηρός, περισσοτερο διερευνητικος αναφορικά με το τι συμβαίνει πίσω απ΄τις εμγάλες πόρτες του Βατικανού. Στην έδρα αυτου του ιδιότυπου κράτους, το οποίο προς έκπληξη πολλών, εχει αναγνωριστέι ως τέτοιο διεθνώς, βασει συνθηκών. Το κράτος της πόλης του Βατικανού, αριθμεί περι τους 1000 κατοίκους, δεν εχει αυθυπόστατη πολιτειακή εξουσία επι των υποκειμένων του, αλλά οι κατοικοι αυτοί, εχουν διπλή ιθαγένεια, αυτή της χώρας προέλευσής του, και του κρατιδίου αυτού, όταν ενεργούν για λογαριασμό του.
Ο Moretti εστιάζει στον αγχωμένο Πάπα(πολυ καλός ο Michel Piccoli, αν και καταδείχνει την κατάπτωση λόγω ηλικίας…), στους επίσης αγχωμένους και ανησυχούντες Καρδιναλίους-εκλέκτορες, και μας δινει μιαπ ολύ τρυφερή και αστεία εικόνα αυτου του μικρόκοσμου, που εν έτει 2012, συνεχίζει να επηρεάζει τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων ανα τον πλανήτη, παρα τα σεξουαλικά και μη, σκάνδαλα που τον ταλανίζουν κατά καιρούς, και μας κάνει να συμπαθήσουμε σχεδόν αυτά τα γραϊδια, που εδώ δεν σκιαγραφούνται σαν Σατανάδες με άμφια, αλλά σαν πανικόβλητα παππούδια που κάπως συνερχονται όταν καλείται αν σώσει την κατάσταση ο φημισμένος ψυχαναλυτής της Ρώμης, τον οποίο υποδύεται ο Moretti. Ο ψυχαναλυτής αξιοπρεπέστατος, με λογο λιγότερο καυστικο απ΄το βλεμμα του, είναι ο “εισβολέας” απ ΄τον εξω κόσμο, απ ΄την πραγματικότητα που εκτυλισσεται εκτος του προφυλαγμενου Βατικανού, είναι ο φρέσκος αέρας που μπαίνει μεσα στα πολυτελή διαμερίσματα του Κλήρου.
Οι σκηνες της διοργάνωσης πρωταθλήματος βόλεϋ(!!!),απο τον ψυχαναλυτή εμ τη συμμετοχή των καρδιναλίων, εντός της περίκλειστης αυλής του Βατικανού ειναι απολαυστικές. Ο Moretti δεν βαζει πολύ βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο δυστυχώς. Η εξαφάνιση του πανικόβλητου Πάπα και η επιχείρηση συγκάλυψης αυτου του συμβάντος, εκ μερους του ικανότατου και γαλαντόμου εκπροσώπου Τύπου , και διαχειριστή της εικόνας του Πάπα εκτος αλλα και εντος των τειχών, θα μπορουσαν να δώσουν πάσα σε καποια παραλληλη απεικόνιση της αντιδρασης ενδεχομένως της κοινωνιας σε μια ενδεχόμενη αποκάλυψη όλου αυτου του θεατρου που στήνεται. Ο Jerzy Stuhr στο ρόλο του εκπροσώπου Τύπου ειναι ιδανικός.
Εχει γινει επίσης εξαιρετική δουλειά με τα κοστούμια των Καρδιναλίων, όπως και με την ανασυσταση του εσωτερικού των αιθουσών του Βατικανού. Προφανώς,αν κρινω απ΄την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στα credits, δεν επετράπη στον Moretti να κανει γυρίσματα στα ενδότερα της Αγίας ‘Εδρας. Η πολυ καλή και επιβλητική μουσική ειναι του Franco Piersanti.
Εντυπωσιακότατα επισης τα πλάνα με την αλλαγή της Ελβετικής Φρουράς του Πάπα, και του τελετουργικού με τη συμμετοχή των 108 Καρδιναλίων πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.
Η ταινια του Moretti συνεπής στο ανατρεπτικό της πνεύμα, δεν εχει happy end.Υπό την εννοια της επιτυχούς διαχείρισης του ψυχολογικού προβλήματος του Ποντίφηκα, υπό την έννοια της ικανοποιητικής -σύμφωνα με τις επιθυμίες του περιβάλλοντος του Προκαθήμενου-λύσης… Μπερδευτήκατε ε;
‘Αγνωσται αι βουλαί του Πάπα.Φράνσις

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *