ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Αντιρρησίας Συνείδησης (Hacksaw Ridge)

3popcorn

Επιστροφή για τον Μελ Γκίμπσον στην σκηνοθεσία μετά από αρκετά χρόνια απουσίας (τελευταία του ταινία ήταν το Apocalypto) και μάλιστα μια ιστορία παραδοσιακού ηρωισμού.

4fa105a0-738e-0134-188c-060e3e89e053

Ο Ντέσμοντ Ντος είναι ένα αγόρι που δεν πιστεύει στη βία. Μετά το Περλ Χάμπορ αποφασίζει να καταταγεί στον στρατό, αλλά δεν θέλει να φέρει όπλα ή να σκοτώνει ανθρώπους. Η άρνησή του αυτή θα του προκαλέσει προβλήματα με τους άλλους στρατιώτες που δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι έχουν έναν αντιρρησία συνείδησης στις τάξεις τους. Ο Ντος πιστεύει, όμως, ότι μπορεί να βοηθήσει ως τραυματιοφορέας και στέλνεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εκεί θα επιδείξει το θάρρος του.

Ο Γκίμπσον σκηνοθετεί μια κλασική βιογραφία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε την ήσυχη ζωή του Ντος στην μικρή πόλη όπου ζει και την γνωριμία του με μία όμορφη νοσοκόμα. Εκεί ο Γκίμπσον χειρίζεται το θέμα του μάλλον αμήχανα και χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερες συγκινήσεις στον θεατή.

hacksaw-ridge-2016-ryan-corr-vince-vaughn

Εκεί που πραγματικά τα καταφέρνει είναι στην κόλαση της μάχης: Αίμα, βία, θάνατος, δάκρυα, θάρρος, ο Γκίμπσον γνωρίζει πώς να τα σκηνοθετήσει με τρόπο ώστε να συγκινήσει τον θεατή και να τον καθηλώσει με τις εικόνες του.

Ο Άντριου Γκάρφιλντ σε έναν ρόλο φαινομενικά υποτονικό που όμως του δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει. Έναν ήρωα χαμηλών τόνων με απόλυτα ιδανικά. Το υπόλοιποι casting μοιάζει σε στιγμές παράξενο. Για παράδειγμα η παρουσία του Βινς Βον μοιάζει βγαλμένη από πολεμικές ταινίες παλαιότερων δεκαετιών: εκεί όπου το δραματικό συναντούσε το κωμικό και το αποτέλεσμα ήταν η κάθαρση του θεατή.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *