ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στις αίθουσες ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ για το Ολοκαύτωμα

Ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για την απελευθέρωση των κρατούμενων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945 αναμένεται να προβληθεί για πρώτη φορά στις αίθουσες στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του 2014.

Επρόκειτο για μία άγνωστη δουλειά του σπουδαίου auteur, μέχρι τη δεκαετία του 1980, οπότε εντοπίστηκαν πέντε μπομπίνες (από τις έξι που υπήρχαν συνολικά) στο Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο.

Μία εκδοχή του ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1984, ενώ έναν χρόνο μετά προβλήθηκε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πλέον το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ολοκληρωμένο, καθώς, σύμφωνα με τον Independent η ψηφιακή τεχνολογία επέτρεψε την αποκατάσταση της κόπιας, ενώ ανακαλύφθηκε και η χαμένη έκτη μπομπίνα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα συνοδεύεται από ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο Night Will Fall, το οποίο γυρίζεται αυτή την εποχή και θα συνοδεύει το έργο του Χίτσκοκ.

Λέγεται ότι το υλικό, που είχαν γυρίσει αμερικανικά και σοβιετικά στρατεύματα, ήταν τόσο σοκαριστικό, ώστε όταν το είδε ο Χίτσκοκ δεν μπορούσε να εργαστεί για μία εβδομάδα.

Ο έφορος του μουσείου Τόνι Χάγκιθ δήλωσε ότι όταν Αμερικανοί και Βρετανοί ανακάλυψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιθυμούσαν να γυριστεί και να προβληθεί η ταινία πολύ γρήγορα, ώστε να φανεί τι γινόταν στα στρατόπεδα και να αναγκαστεί ο γερμανικός λαός «να αναλάβει την ευθύνη για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν».

Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ άργησε να γυριστεί, με αποτέλεσμα όταν τελικά ήταν έτοιμο, να έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη.

«Μέχρι το τέλος του 1945, οι Σύμμαχοι είχαν αποφασίσει ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση δεν θα διευκολυνόταν αν υπενθύμιζαν στους Γερμανούς την ενοχή τους» σημείωσε ο Χάγκιθ.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *