ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Ταινίες δράσης από το Χονγκ Κονγκ» με είσοδο ελεύθερη και δράσεις Μουσείου Κιν/φου

thessaloniki film festivalΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτείνει το απολαυστικό αφιέρωμα «Ταινίες δράσης από το Χονγκ Κονγκ» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (Κυριακή 25/9 -Τετάρτη 28/9, αίθ. Παύλος Ζάννας). Παράλληλα, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του ΦΚΘ σας προσκαλεί στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25/9), καθώς και στη «Νύχτα Τέχνης» (27/9), που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Μουσείου.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Νύχτα Τέχνης
στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, 19:00, 20:00, 21:00

Μια συναρπαστική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο του σινεμά περιμένει μικρούς και μεγάλους σινεφίλ στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αφορμή, η δράση «Νύχτα Τέχνης» που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 στους χώρους του Μουσείου, προτείνοντας τρεις θεματικές και διαδραστικές ξεναγήσεις.

thessaloniki-mouseio-1

Στις ξεναγήσεις αυτές, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κινηματογραφικό μονοπάτι που ξεδιπλώνεται στο ισόγειο της Αποθήκης Α του Λιμανιού όπου στεγάζεται το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκεί μπορούν να ανακαλύψουν τους «αστέρες» της ελληνικής κινηματογραφίας, να εξοικειωθούν με τη γλώσσα του σινεμά και κυρίως να πειραματιστούν με την κάμερα και τη διαχρονική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη σκηνοθετική έμπνευση και δημιουργία και το θαλάσσιο τοπίο.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια προφεστιβαλική εκδήλωση των φετινών Δημητρίων.
Ώρες έναρξης ξεναγήσεων: 19:00, 20:00, 21:00

Πληροφορίες:
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α, Λιμάνι
τηλ.: 2310 508398

Το Μουσείο Κινηματογράφου συμμετέχει στις
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
23-25 Σεπτεμβρίου 2016

Η δύναμη του σινεμά κόντρα στις κοινωνικές διακρίσεις, η έμπνευση και η κινηματογραφική δημιουργία βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων του Μουσείου Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος πραγματοποιούνται από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα».

die-welle-000-posterΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Στις παρέες λέμε ναι». Επιστρατεύοντας κινηματογραφικά πλάνα αξιόλογων δημιουργών, οι μαθητές θα ασχοληθούν με το επίκαιρο και διαχρονικό θέμα της διαφορετικότητας. Έπειτα, με αφορμή τις κινηματογραφικές αφηγήσεις, θα δημιουργήσουν και θα εκφραστούν κινηματογραφικά ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310-508398.

Επιπλέον, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου η προβολή της ταινίας Το Κύμα του Ντένις Γκάνσελ (Γερµανία, 2008). Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μπεστ σέλερ του Τοντ Στράσερ, βασισμένο σε ένα πραγµατικό περιστατικό που συνέβη σε σχολείο του Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια τον Απρίλιο του 1967. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού καθηγητή, ο οποίος βλέποντας ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του, προτείνει την εφαρµογή ενός ιδιότυπου πειράµατος, που προβλέπει συγκρότηση µιας ελίτ µε µυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι µαθητές θα οδηγήσουν το πείραµα σε απόλυτη επιτυχία ωστόσο χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στο φασισμό.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
«ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ»
25 – 28 Σεπτεμβρίου 2016, αίθ. Παύλος Ζάννας  – ελεύθερη είσοδος

hongkong-afisaΕπικές μάχες σώμα με σώμα, δεξιοτέχνες των πολεμικών τεχνών, γυναίκες-δολοφόνοι, ο θρυλικός Δρόμος του Μεταξιού και ιστορίες βίας και εξουσίας, πρωταγωνιστούν στο απολαυστικό αφιέρωμα «Ταινίες δράσης από το Χονγκ Κονγκ». Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται από την Κυριακή 25 έως την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Το σινεμά του Χονγκ Κονγκ έρχεται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, μέσα από πέντε ταινίες δράσης πρόσφατης παραγωγής με «καταγωγή» από τη μητρόπολη της Άπω Ανατολής που υπογράφουν αγαπημένοι δημιουργοί: Γουόνγκ Καρ Γουάι (The Grandmaster) και Χου Χσιάο-Χσιέν (Η σιωπηλή δολοφόνος – βραβείο σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Καννών 2015), ενώ στο καστ συναντάμε διάσημα ονόματα του σινεμά της Ανατολής -Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί, Τζάκι Τσαν- αλλά και της Δύσης -Τζον Κιούζακ, Έιντριεν Μπρόντι.

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας The Grandmaster του Γουόνγκ Καρ Γουάι (ώρα 19:00).

«Ο κινηματογράφος είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του Χονγκ Κονγκ και οι ταινίες δράσης αποτελούν ουσιαστικό ακρογωνιαίο λίθο του. Το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels με χαρά συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το σινεμά του Χονγκ Κονγκ, ένα σινεμά με μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση και πλούσια ιστορία. Πιστεύουμε ότι τέτοιες ανταλλαγές προωθούν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χονγκ Κονγκ και προσκαλούμε το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει την τόσο ζωντανή ατμόσφαιρα του Χονγκ Κονγκ, αυτού του μοναδικού σημείου συνάντησης Ανατολής και Δύσης», τονίζουν οι διοργανωτές.

Πρόγραμμα προβολών:

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου:
20:00 Η Τριάδα
22:00 Το ξίφος του δράκου

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου:
– Επίσημη έναρξη του αφιερώματος
19:00 The Grandmaster

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου:
20:00 Η σιωπηλή δολοφόνος
22:00 Sparrow

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου:
20:00 Sparrow
22:00 Η Τριάδα

Σημείωση: Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη – απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου μηδενικής αξίας.

Οι ταινίες:

Η Τριάδα / Election / Hak se wui 
(Χονγκ Κονγκ, 2005)

election2Σκηνοθεσία: Τζόνι Το / Johnnie To.
Σενάριο: Nai-Hoi Yau, Tin-Shing Yip.
Ηθοποιοί: Simon Yam, Tony Ka Fai Leung, Louis Koo, Nick Cheung.
Έγχρωμη, 95΄

Η στιγμή έχει φτάσει, όπως κάθε δύο χρόνια, που τα γηραιότερα μέλη της αρχαιότερης Τριάδας του Χονγκ Κονγκ, πρέπει να εκλέξουν το νέο τους αρχηγό. Ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, ξεσπά μια διαμάχη αξεπέραστης βιαιότητας. Ο Λοκ χαίρει του σεβασμού των εκλεκτόρων και μοιάζει να είναι το φαβορί. Ωστόσο, ο ανταγωνιστής του δεν έχει ηθικούς φραγμούς και, προκειμένου να γίνει αφεντικό, είναι διατεθειμένος να καταρρίψει παραδόσεις αιώνων και να επηρεάσει την ψηφοφορία με χρήματα και απειλές. Όταν, επιπλέον, το αρχαίο σύμβολο της ηγεσίας της ομάδας, το Σκήπτρο της Κεφαλής του Δράκου, εξαφανίζεται, ο αγώνας εξουσίας αποκτά τέτοια ένταση που διχάζει την «Οικογένεια», ενώ ταυτόχρονα ο Λοκ προσπαθεί να κερδίσει το Θρόνο της Μαφίας…

 

Sparrow / Man jeuk
(Χονγκ Κονγκ, 2008)

sparrowΣκηνοθεσία: Τζόνι Το / Johnnie To.
Σενάριο: Kin Chung Chan, Chi Keung Fung.
Ηθοποιοί: Simon Yam, Kelly Lin, Ka Tung Lam.
Έγχρωμη, 87΄

Πόσο εύκολο είναι να κλέψεις ένα πορτοφόλι, χωρίς να σε πάρει είδηση κανείς; Για τους «sparrows» του Χονγκ-Κονγκ μοιάζει παιχνιδάκι. Ο Κei «αδειάζει» ανυποψίαστους περαστικούς και γίνεται καπνός, το ίδιο και οι συνεργάτες του. Και η ζωή στην πόλη συνεχίζεται… Στον φωτογραφικό φακό του Kei αιχμαλωτίζεται η Chun Lei. Και τότε η ζωή σαν να σταματά, από έρωτα. Η γυναίκα που μαγνητίζει όλους τους «sparrows», είναι η ίδια που θα τους αναθέσει και την πιο δύσκολη αποστολή. Ποιος είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού;

The Grandmaster / Yi dai zong shi 
(Χονγκ Κονγκ – Κίνα, 2013)

the-grandmasterΣκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Γουάι.
Σενάριο: Wong Kar Wai, Haofeng Xu, Jingzhi Zou.
Ηθοποιοί: Ziyi Zhang, Tony Leung Chiu Wai, Hye-kyo Song.
Έγχρωμη, 130΄

Πίσω στο 1936, η Κίνα βρίσκεται σε αναταραχή και υπό τον κίνδυνο διαίρεσης. Οι Ιάπωνες έχουν εισβάλλει στα βορειοανατολικά της χώρας, στη Μαντζουρία. Ο δάσκαλος του κουνγκ φου Gong Yutian αφήνει το σπίτι του στα ιαπωνικά κατεχόμενα και φτάνει στο Φοσάν. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ip Man, ο άνθρωπος που θα αργότερα έγινε δάσκαλος του Bruce Lee. Ο Ip Man συχνάζει πολύ στο Gold Pavilion, έναν πολυτελή οίκο ανοχής, που εξυπηρετεί και ως σημείο συνάντησης για τις αυθεντίες του κουνγκ φου. Στο Gold Pavilion, η Gong Er -κόρη του Gong Yutian και μοναδική κληρονόμος της τεχνικής «64 χέρια»- θα έρθει αντιμέτωπη με τον Ip Man για πρώτη φορά.

 

Η σιωπηλή δολοφόνος / The Assassin / Nie yin niang
(Ταϊβάν – Κίνα – Χονγκ Κονγκ – Γαλλία, 2015)

the-assassinΣκηνοθεσία: Χου Χσιάο Χσιέν / Hsiao-Hsien Hou.
Σενάριο: Cheng Ah, T’ien-wen Chu, Hsiao-Hsien Hou, Hai-Meng Hsieh, Xing Pei (διήγημα).
Ηθοποιοί: Chen Chang, Qi Shu, Yun Zhou, Satoshi Tsumabuki, Dahong Ni.
Έγχρωμη – ασπρόμαυρη, 101΄

Στην Κίνα του 9ου αιώνα, μια καλόγρια απαγάγει ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Νίε Γινιάνγκ, κόρη στρατηγού, με σκοπό να τη μυήσει στις πολεμικές τέχνες και να τη μετατρέψει σε ψυχρή δολοφόνο. Όταν η κοπέλα αποτύχει σε μία από τις αποστολές της, θα σταλεί πίσω στη γενέτειρά της για να σκοτώσει τον άντρα που προοριζόταν να παντρευτεί. Μετά από 13 χρόνια εξορίας, πρέπει να αντιμετωπίσει την οικογένεια, τις αναμνήσεις και τα καταπιεσμένα συναισθήματά της. Τώρα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον άντρα που αγαπά και τον ιερό σκοπό που πλέον υπηρετεί.

Το ξίφος του δράκου / Dragon Blade / Tian jiang xiong shi
(Κίνα – Χονγκ Κονγκ, 2015)

dragon-bladeΣκηνοθεσία: Ντάνιελ Λι / Daniel Lee.
Σενάριο: Daniel Lee.
Ηθοποιοί: Jackie Chan, John Cusack, Adrien Brody, Si Won Choi.
Έγχρωμη, 103΄

Η ταινία αφηγείται τη μάχη για τον Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όταν ο διεφθαρμένος Ρωμαίος αυτοκράτορας Τιμπέριους καταφτάνει συνοδευόμενος από έναν πελώριο στρατό για να διεκδικήσει τον Δρόμο του Μεταξιού, ο Χούο Αν και η ομάδα του, αποτελούμενη από εκπαιδευμένους πολεμιστές, συνασπίζονται από μια επίλεκτη λεγεώνα λιποτακτών Ρωμαίων στρατιωτών με αρχηγό τον στρατηγό Λούσιους, προκειμένου να διατηρήσουν την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *