ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Hunger Games

Αν έχεις δει πολλές χολιγουντιανές ταινίες, τότε ξέρεις ότι για κάθε Μονομάχο υπάρχει ένα Kingdom of Heaven και για κάθε Άβαταρ υπάρχει ένας Τζον Κάρτερ, Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με το Twilight (συγγνώμη, αλλά ποτέ δεν χώνεψα αυτούς τους cleancut βρικόλακες) να οδεύει προς το τέλος του, τα χολιγουντιανά στούντιο έψαχναν για άλλη μια χρυσοφόρα επένδυση. Ευτυχώς, δηλαδή, που έπεσαν στη λογοτεχνική τριλογία της Σούζαν Κόλινς.

Μπορεί τα βιβλία της Κόλινς να είναι εφηβικές περιπέτειες, δεν έχουν, όμως, την αδιαφορία της γραφής της Στεφάνι Μέγιερ. Αρκεί η υπόθεση για να το δείξει: το Πάνεμ βρίσκεται εκεί που κάποτε ήταν η Βόρειος Αμερική. Σήμερα διοικείται από το Κάπιτολ, την πρωτεύουσα, ενώ οι κάτοικοι των 12 επαρχιών πεθαίνουν από την πείνα. Κάθε χρόνο ένα αγόρι και ένα κορίτσι από κάθε επαρχία συμμετέχουν αναγκάστηκα σε αγώνες (θυμηθείτε τη θυσία που προσέφερε η Αθήνα στον Μινώταυρο) που έχουν μετατραπεί σε τηλεοπτικό σόου. Στόχος των αγώνων είναι να μείνει ένας επιζών. Η Κάτνις Έβερντιν θα βρεθεί υποψήφια της 12ης επαρχίας, όταν θα πάρει τη θέση της μικρής αδελφής της.

Η ιδέα ήρθε στη Σ.Κόλινς ένα βράδυ που το πρόγραμμα κάποιου τηλεοπτικού ριάλιτι μπλέχτηκε με εικόνες από στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ.

Προς τιμήν του ο σκηνοθέτης Γκάρι Ρος (Pleasantville) επιχειρεί να δώσει όλα αυτά τα στοιχεία στην ταινία του. Το ότι δεν καταφέρνει να τα δέσει αποτελεί πραγματικά ένα πρόβλημα. Ωστόσο, η επιλογή να χρησιμοποιήσει κάμερα στο χέρι σε αρκετές σκηνές της ταινίας (ειδικά στη διάρκεια των Αγώνων Πείνας), θεωρώ ότι τον δικαιώνει, δίνοντας αυτή την αίσθηση του «αντάρτικου». Μπορεί κάτι παρόμοιο να έχουμε ξαναδεί επί της οθόνης, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που η ταινία τραβά σε μάκρος (ειδικά το πρώτο μέρος παραείναι μεγάλο, ενώ το δεύτερο γίνεται στιγμές-στιγμές αδιάφορο), αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μπλοκμπάστερ για τον σκεπτόμενο θεατή, αυτόν που αναζητά κάτι περισσότερο από δύο ώρες κινηματογραφικού fun. Το υλικό υπάρχει, αρκεί οι συντελεστές να το εκμεταλλευτούν στις επόμενες ταινίες.

Άφησα για το τέλος την πρωταγωνίστρια. Η Τζένιφερ Λόρενς είναι πραγματικά εξαιρετική στον ρόλο της Κάτνις. Τη γνωρίσαμε με το Στην Καρδιά του Χειμώνα και η ερμηνεία της την οδήγησε δικαίως μέχρι τα Όσκαρ. Στο Hunger Games ερμηνεύει άλλη μια δυναμική ηρωίδα, σε έναν ρόλο που της ταιριάζει πολύ. Τα δύο αγόρια (Κρις Χέμσγουορθ, Τζος Χάτσερσον) κινούνται γύρω της σαν ετερόφωτοι πλανήτες, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς: αυτή είναι η ταινία της.

Τάιλερ Ντέρντεν

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

2 σκέψεις σχετικά με το “Hunger Games

  • Kάτι από Μινώταυρο (όπως έγραψες κι εσύ), κάτι απο το Battle Royale -που κι εκεί παιδία σκοτώνονταν μεταξύ τους σε ένα νησί μέχρι να μέινει μόνο ένας επιζών- και τό χουμε!

    Τι εννοεις οτι blockbuster για σκεπτόμενο θεατή; Ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον τέτοιο; Ή ότι είναι ήδη αυτή η ταινία σκεπτόμενο blockbuster;

    Θα το δω!

    Σχολιάστε
  • Ότι έχει όλα τα φόντα να γίνει, ότι θέλει να γίνει, ότι προσπαθεί να γίνει. Αλλά δεν είναι ακόμα. Ίσως γιατί κουβαλά την ενοχή του «πρέπει να βγάλουμε και πολλά λεφτά», «αυτό πρέπει να είναι το επόμενο Twilight». Αν απαλλαγεί από αυτά θα γίνει καλύτερο. Ίσως στα επόμενα… Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας σκεφτόμουν, πάντως, πόσο καλό θα πρέπει να είναι το βιβλίο. Λόγω υλικού και πάλι…

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *