ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η ιστορία του Χέντι

Hedi

3popcorn

Ο 25χρονος Χέντι πρόκειται να παντρευτεί σε λίγες ημέρες τη γυναίκα που του διάλεξε η μητέρα του. Το αφεντικό του δεν του επιτρέπει να πάρει άδεια και τον αναγκάζει να φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι. Σε μία Τυνησία που αλλάζει και που ελπίζει σε καλύτερο μέλλον (λίγο μετά τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα), ο Χέντι θα βρεθεί να ερωτεύεται τη νεαρή Ριμ, μία κοπέλα απελευθερωμένη, ένα παράθυρο προς έναν διαφορετικό κόσμο. Θα ονειρευτεί μία διαφορετική ζωή και θα θελήσει να επαναστατήσει.

Ρεαλιστική ταινία, γυρισμένη με τρόπο νατουραλιστικό, αλλά ταυτόχρονα και μία αλληγορία για τις μουσουλμανικές χώρες που επιθυμούν να φέρουν την αλλαγή, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν.

gallery_52818

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον πρωταγωνιστή της Ματζ Μαστούρα, ο οποίος κέρδισε Αργυρή Άρκτο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας μεταφέρει την σχεδόν υπνωτισμένη ύπαρξή του από τόπο σε τόπο, φτάνοντας σε ένα ξέσπασμα – μάθημα υποκριτικής προς το τέλος της ταινίας. Ωστόσο και η Ριμ Μπεν Μεσαούντ που ερμηνεύει τη Ριμ είναι μία γεμάτη φρεσκάδα ύπαρξη που γεμίζει την οθόνη με το χαμόγελό της και την πληθωρική της προσωπικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία -η οποία κινείται σε αρκετά αργούς ρυθμούς- έλαβε το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ κατέκτησε Χρυσή Αθηνά στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *