ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η Καταγωγή των Σάμι (Samiblod)

samiblod

three-half-popcorn

Έχοντας κερδίσει το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δύο χρόνια μετά την προβολή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχεται στις αίθουσες η ταινία «Η Καταγωγή των Σάμι», σε σκηνοθεσία Αμάντα Κέρνελ.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός κοριτισού από τη Λαπωνία που μπαίνει εσωτερική σε ένα σχολείο στη Σουηδία και καλείται να μάθει τη σουηδική γλώσσα. Η Έλλε Μάρια αποφασίζει ότι θέλει να μείνει μόνιμα στη Σουηδία και να αφήσει πίσω της την καταγωγή της, ωστόσο οι γύρω της δεν θα την αφήσουν εύκολα να την ξεχάσει.

samiblood_01

Η Κέρνελ έφτιαξε μία πλούσια σε πολιτιστικά στοιχεία και ενδιαφέρουσα κοινωνικά και ανθρωπολογικά ταινία και μίλησε για την ουσία του ρατσισμού. Για την αίσθηση ότι το σώμα σου μυρίζει διαφορετικά από εκείνο των άλλων, απλά και μόνο επειδή κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι αυτό πρέπει να σκεφτείς, για τον τρόμο του να υφίστασαι ειδικής μεταχείρισης απλά και μόνο επειδή είσαι διαφορετικός -ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι έτσι.

Η Καταγωγή των Σάμι βασίζεται σε μία λιγότερο γνωστή σελίδα της ιστορίας και δείχνει ότι οι θεωρίες ευγονισμού δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τους Ναζί στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κορίτσια της ταινίας τα ερμηνεύουν δύο πραγματικές αδελφές (η σχέση μεταξύ τους συγκινητική). Η ταινία διαθέτει εξαιρετική φωτογραφία (κυρίως όσον αφορά τα υπέροχα καρτποσταλικά τοπία της Λαπωνίας), ενώ ενδιαφέρεται για τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων επιμένοντας στα μικρά (αλλά καθόλου ασήμαντα): σε ένα αδελφικό χάδι, στον πρώτο ερωτικό χορό, στο άγγιγμα των πλήκτρων ενός πιάνου. Ποιητική, αλλά ταυτόχρονα βαθύτατα ουσιαστική.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *