ΘΕΜΑΤΑΠρόσωπα

O Κατζαβίβι, ο αφρικανός Ίκαρος, η ελληνική μυθολογία και το crowdfunding

 Μια ταινία από τη Ναμίμπια, η πρώτη που μπαίνει σε πρόγραμμα crowdfunding για να μαζέψει χρήματα να γυριστεί, μας καλεί να δώσουμε στον Ίκαρο φτερά.

icarus002

Μια αφρικάνικη σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου ελληνικού μύθου προσπαθεί να γυρίσει ο Perivi John KatjaviviΟ εμπνευστής της ιδέας, μισός Ναμιμπιανός – μισός Βρετανός καταλαβαίνει καλά τι σημαίνει να είναι κάποιος εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δυο καταβολές, φυλετικές, κουλτούρας, γεωγραφίας. Με αυτή την ταινία επιδιώκει να δείξει στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης τα δυο πρόσωπα του ίδιου νομίσματος, με πολυπρόσωπες ιστορίες του σημερινού αφρικανικού κόσμου, πολύ διαφορετικές από τα παλαιά στερεότυπα, φτιάχνοντας μια μοντέρνα ιστορία για το ‘zeitgeist’ του σήμερα.

icarus004

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής, Νταντάγκο, μεγαλωμένος σε χωριό, κοιτούσε ψηλά στον ουρανό κι αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να μιμηθεί τα αεροπλάνα που πετούσαν αγέρωχα πάνω από το κεφάλι του. Μια δεκαετία αργότερα, οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν στη μεγάλη πόλη, όπου βλέπει τον εαυτό του να βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον υπόκοσμο. Το υπεραισιόδοξο σχέδιο διαφυγής του, τα μαθήματα στη σχολή πιλότων, όλο δυσκολεύουν και καθημερινά δίνει αγώνα για επιβίωση. Μια «ευκαιρία» ληστείας που θα αποφέρει πολλά έσοδα εμφανίζεται, αλλά που μπορεί να τον βοηθήσει να ξαναβγεί στην επιφάνεια ή να βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στην άβυσσο.

Δείτε το επίσημο teaser τρέιλερ:

icarus001_122x186_acf_croppedΌπως αναφέρει ο δημιουργός, ο ήρωας του ζει σε ένα μέρος όπου οι λέξεις «ταυτότητα» και «σπίτι» (πατρίδα) είναι ασαφείς. Εγκλωβισμένος μέσα σε απραγματοποίητα όνειρα, σε μια πόλη που βράζει από παρανομία και κινδύνους, ανάμεσα στο χωριό και όλο τον έξω κόσμο, ο πρωταγωνιστής χορεύει στην περιφέρεια των αντιπαλόμενων  πραγματικότητων. «Αναλογιζόμενοι το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας, ο Ντατάνγκο δεν είναι διαφορετικός από εμάς. Η φιλοδοξία του και η επιπολαιότητα της νεότητας του είναι η ίδια που οδήγησε τον νεαρό Ίκαρο να πετά όλο και πιο ψηλά προς τον ήλιο και την τελική καταστροφή του, σαν την πυγολαμπίδα που την τραβά το φως της φωτιάς. (…) Ο ήρωας αντικατοπτρίζει τις ελπίδες της σημερινής αφρικανικής ηπείρου, αλλά έχει επίσης να αντιμετωπίσει τα δικά του μειονεκτήματα. Η ιστορία παραπέμπει στα  εμπόδια και το θέμα της υπεροψίας που διαπνέουν τον αρχαίο ελληνικό μύθο».

Ο σκηνοθέτης Perivi John Katjavivi είναι μισός Ναμιμπιανός – μισός Άγγλος. Κάνει μάστερ στο Αφρικανικό Σινεμά. Κύριες εμπνεύσεις και ινδάλματά του έχει τον Μάλικ, τον Μαμπέτι, τον Γκοντάρ. Προσπαθώντας να χτίσει γέφυρες με το αφρικάνικο σινεμά επιλέγει τους πρωταγωνιστές του να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, χωρίς άμεση απάντηση στην αποικιοκρατία ή το Άπαρχαϊντ. Ως τώρα έχει γυρίσει ταινίες μικρού μήκους και ως υπεύθυνος της Old Location Films στο χώρο της διαφήμισης. Οι μικρού μήκους του έχουν επιλεγεί για διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία και εκείνο των Καννών. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στα Namibia Film & Theatre awards το 2010.

icarus003

Πληροφορίες για την ταινία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης της μπορείτε να βρείτε στο Indiegogo του Indiewire και στην σελίδα του πρότζεκ στο facebook. H καμπάνια έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα flexible funding, δηλαδή θα εισπράξει τα χρήματα ακόμα και αν δεν φτάσει το στόχο της και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου (11.59 μ.μ. ώρα Αμερικής – PT). Για εισφορές μπορείτε να πατήσετε εδώ.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *