ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τζέιμς Γιονγκ Χάου, o πρωτοπόρος κινηματογραφιστής

nnnΜε αφορμή τη γέννηση Τζέιμς Γιονγκ Χάου σαν σήμερα, η Google τιμά τον μεγάλο κινηματογραφιστή, που με τις καινοτομίες του πήγε τον κινηματογράφο ένα βήμα παρακάτω.

Γεννημένος στις 28 Αυγούστου του 1899 στην Κίνα, ο Χάου έγινε ιδιαιτέρως γνωστός στις ΗΠΑ, με το όνομά του να είναι αρκετά περιζήτητο τη δεκαετία 1930 – 1940. Στα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με την πυγμαχία και στην συνέχεια έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Στο Λος Άντζελες δούλεψε σε ένα στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, όπου διδάχθηκε πολλά από τον διάσημο σκηνοθέτη Σεσίλ ΝτεΜιλ, που τον προσέλαβε ως βοηθό κάμεραμαν.

Πρώτο του φιλμ ήταν το «Drums to fate», στο οποίο χρησιμοποίησε ένα μαύρο βελούδινο ύφασμα γύρω από την κάμερα. Από τότε ο Χάου έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποδοθεί σωστά η εικόνα.

Ως διευθυντής φωτογραφίας εργάστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου βοήθησαν αρκετά τους πρωταγωνιστές του βωβού κινηματογράφου. Είχε έναν μοναδικό τρόπο να ενισχύει το βλέμμα των πρωταγωνιστών και να αναδεικνύει τις εκφράσεις του προσώπου τους. Μάλιστα θεωρείται ο άρχοντας στη χρήση σκιών και ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε την βαθιά εστίαση, τόσο στο ένα τόσο και στο άλλο, καθώς παρέμεναν στο επίκεντρο και τα μακρινά πλάνα και τα κοντινά.

Υπήρξε δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, κερδίζοντας δύο, για το «Στιγματισμένο ρόδο» και το «Άγριος σαν θύελλα».

yyyΜε την συγγραφέα Σανορα Μπαμπ παντρεύτηκε το 1937 στο Παρίσι, αλλά ο γάμος τους αναγνωρίστηκε το 1948, καθώς μέχρι τότε απαγορεύονταν οι διαφυλετικοί γάμοι στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Μάλιστα, την δεκαετία του ’50, κατά την εποχή του Μακαρθισμού, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου ήταν δακτυλοδεικτούμενος στο Χόλιγουντ, εξαιτίας της πολιτικής δραστηριότητας της συζύγου του, η οποία προσφέρθηκε να μεταναστεύσει στο Μεξικό για να μην προκαλέσει προβλήματα στην καριέρα του.

Σύμφωνα με την International Cinematographers Guild, θεωρείται ένας από τους δέκα πιο σημαντικούς κινηματογραφιστές της έβδομης τέχνης. Άλλες δημοφιλείς ταινίες του είναι «Ο ουρανός της δόξας», «Ο άνθρωπος σκιά», «Objective Burma!» και «Παράξενη κυρία».

Τέλος, πέθανε τον Ιούλιο του 1976 στο Χόλυγουντ σε ηλικία 76 ετών.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *