ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Καλοκαιρινές Νύχτες (Hot Summer Nights)

hot-summer-nights002

3popcorn

Ένα… καυτό καλοκαίρι του 1991 ένας ντροπαλός και ήσυχος έφηβος (Timothée Chamalet), μετακομίζει μετά τον θάνατο του πατέρα του στο Cape Cod. Εκεί θα ξεκινήσει και η ιστορία ενηλικίωσής του με αυτόν να γίνεται το δεξί χέρι ενός συνομήλικου εμπόρου κάνναβης και να ερωτεύεται την αδερφή αυτού (Maika Monroe), ενώ κάτι τέτοιο του είναι απαγορευμένο.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από τρίτο πρόσωπο, ένα μικρό αγόρι την παρουσία του οποίου βλέπουμε μόνο στο τέλος, ενώ η δράση είναι εξωτερική με τον ήρωα να αντιδρά στα απρόβλεπτα γεγονότα γύρω του και μέσω αυτών να εξελίσσεται.

Ο σκηνοθέτης Elijah Bynum έχει δανειστεί και συνθέσει διαφορετικά στοιχεία, οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα μέτριο που ωστόσο διέθετε πολλές προοπτικές. Σε αρκετές μάλιστα σκηνές είναι φανερές οι πρωτότυπες ιδέες του, τις οποίες πάντως δεν καταφέρνει να εκφράσει με επιτυχία. Χαρακτηριστικά, η γρήγορη εναλλαγή πλάνων και τα απότομα κοντινά θυμίζουν την σκηνοθεσία του Martin Scorsese ενώ η οριζόντια κίνηση της κάμερας, την «γεωμετρική» σκηνοθεσία του Wes Anderson.

hot-summer-nights001

Tα δε χρώματα της ταινίας αφήνουν μια «παλαιική» αισθητική και σε συνδυασμό την επιτυχημένη σίγουρα επιλογή μουσικής με τραγούδια των ’70s, θα έλεγε κανείς πως η ταινία μοιάζει με ένα τεράστιο μουσικό video clip των ’80s. Ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία της ταινία πάντως, ήταν ο πρωταγωνιστής Timothée Chamalet, ο οποίος εκτός του ότι πλέον είναι από τα πιο ταλαντούχους νέους και ανερχόμενους ηθοποιούς, όπως έχει δείξει με τις υποκριτικές του ικανότητες (Call me by Your Name, Lady Bird), ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στον ρόλο του «περίεργου» εφήβου.

Παρότι η ταινία είναι γεμάτη ενέργεια, δράση και ερωτισμό, και με εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, ο Bynum φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να περάσει στην ταινία του αυτό που μάλλον επεδίωκε, με αποτέλεσμα το φίλμ να θυμίζει μια κάπως αδιάφορη και επιτηδευμένη ιστορία ενός ανήσυχου εφήβου που προσπαθεί να ενηλικιωθεί μέσα από τα πάρτυ, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. O Elijah Bynum εκτός από την σκηνοθεσία έχει αναλάβει και το σενάριο της ταινίας. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, το οποίο παρότι συγκεντρώνει αρκετά ενδιαφέρονται στοιχεία (μουσικής, μοντάζ, σκηνοθεσίας), ως αποτέλεσμα μας αφήνει μάλλον αδιάφορους.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *