ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Κινηματογραφικά ταξίδια στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι είναι μια η πιο κατάλληλη εποχή για θερινό κινηματογράφο. Πέρα, όμως, από τα θερινά σινεμά, κατά την καλοκαιρινή περίοδο διοργανώνονται και φεστιβάλ για όλα τα γούστα, προσθέτοντας ένα καλλιτεχνικό άρωμα στις διακοπές μας.

Ξεκινάμε με το πιο γνωστό Φεστιβάλ, τις «Νύχτες Πρεμιέρας», που διοργανώνονται στην πρωτεύουσα. Μάλιστα φέτος ο θεσμός συμπληρώνει τα 19 χρόνια και μάλιστα με την ίδια επιτυχία. Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα μας κρατήσουν συντροφιά από τις 17 Σεπτέμβρη μέχρι και τις 28 του ίδιου μήνα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» ιδρύθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών το 1995 έχοντας σαν στόχο να προβάλλει κορυφαίες ταινίες της σεζόν καθώς και αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στη Χαλκίδα, διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest. Φέτος, για όγδοη συνεχόμενη φορά, το DocFest θα διεξαχθεί από τις 7 ως τις 12 Οκτωβρίου, ενώ όσοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 15 Ιουλίου.

Η συμπρωτεύουσα, πιστή στο ραντεβού της, διοργανώνει για 55η χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τις 31 Οκτώβρη μέχρι και τις 9 Νοέμβρη. Με ταινίες από όλο τον κόσμο, αφιερώματα, συζητήσεις και ιδιαίτερους προσκεκλημένους, η Θεσσαλονίκη τιμά τον κινηματογράφο, οδηγώντας το κοινό σε σινεφίλ μονοπάτια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι από τα κορυφαία φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1960 ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και από το 1992 έγινε διεθνές.

Η πόλη της Νάουσας φαίνεται να αγαπάει τον κινηματογράφο διοργανώνοντας το Διεθνές Φεστιβάλ για 11η φορά. Από τις 24 ως τις 28 Σεπτέμβρη, οι κάτοικοι της πόλης, καθώς και όσοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη αυτή, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το σινεμά στα καλύτερά του. Φορέας της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας», η ίδρυση της οποίας αποσκοπεί στην προαγωγή του πολιτισμού της πόλης.

Η πόλη της Ολυμπίας έχει προϊστορία στον πολιτισμό, άρα ο κινηματογράφος είναι από τις τέχνες εκείνες που δεν θα μπορούσε να λείπει από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Έτσι, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους θα λάβει χώρα από τις 29 Νοέμβρη ως τις 6 Δεκέμβρη, προβάλλοντας πάνω από 120 ταινίες από όλο τον  κόσμο, από ντοκιμαντέρ μέχρι μικρού μήκους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Τώρα, όσοι από εσάς αποφασίσατε πως θέλετε να βρεθείτε σε κάποιο από τα νησιά της χώρας μας, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το 2ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τζέικομπ Μόε και της ομάδας του SIFF. Η πρώτη προσπάθεια του Μόε πέρυσι σημείωσε επιτυχία και έτσι δίχως δεύτερη σκέψη το φεστιβάλ επιστρέφει στο νησί από τις 26 Ιουλίου ως τη 1η Αυγούστου.

Η Αντίπαρος είναι άλλο ένα νησί των Κυκλάδων που αγαπάει τον κινηματογράφο τιμώντας τον με το φεστιβάλ «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου». Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους αναπτύσσοντας την κινηματογραφική τους παιδεία –και όχι μόνο. Οι «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου» ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου.

Τέλος, η Πάτμος μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης των κινηματογραφιστών από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IFFP. Ο ρομαντισμός και η ιστορία που διακατέχουν το νησί αποτελούν τα τέλεια στοιχεία για να διοργανωθεί μια τέτοια γιορτή. Στους χώρους προβολών θα φιλοξενηθούν γύρω στις 67 ταινίες, ενώ διάφορα σεμινάρια και εκδηλώσεις θα προστεθούν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Η κινηματογραφική ατζέντα του καλοκαιριού συνοπτικά:

 Νύχτες Πρεμιέρας – Αθήνα- 17/9 έως 28/9

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest – Χαλκίδα – 7/10 έως 12/10

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλονίκη – 31/10 έως 9/11

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας – Νάουσα – 24/9 έως 28/9

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους – Ολυμπία – 29/11 έως 6/12

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου – Σύρος- 26/7 έως 1/8

Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου – Αντίπαρος – 18/7 έως 21/7

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου – Πάτμος – 24/7 εώς 30/7

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *