ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αττικόν & Απόλλων: Επαναλειτουργία μέσω του ιδρύματος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε επίσημα πως αναλαμβάνει με δωρεά του την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δυο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, «Απόλλων» και «Αττικόν», στην οδό Σταδίου, που κάηκαν το 2012.

diadilwseis-5_0

Το εσωτερικό των αιθουσών δεν είχε υποστεί ζημιές από τη φωτιά, αλλά η γραφειοκρατία είχε θέσει εμπόδια στην αποκατάσταση των κινηματογράφων, με αποτέλεσμα οι αίθουσες να παραμένουν κλειστές και οι εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει.

Ο κινηματογράφος Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου και σηματοδοτεί την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων. Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916.

Αργότερα στο ίδιο κτίριο ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο κινηματογράφος  Απόλλων. Το «Αττικόν» ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, που προέβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ στις 22 Οκτωβρίου του 1929. Τη δεκαετία του ’30 δημιουργείται και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα, ο «Απόλλων».

Ο κινηματογράφος Αττικόν θεωρείται από τους καλύτερους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους.

Σιδηροπούλου Κατερίνα

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *