Ελληνικό ΣινεμάΘΕΜΑΤΑ

Ο Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλάει στους Cinepivates για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του

Τον είχα γνωρίσει στα πλαίσια του Micro μ Festival όταν συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος με την μικρού μήκους ταινία του “Το πτώμα ήταν νεκρό”. Μου άρεσε η ταινία του και από τότε παρακολουθώ την κινηματογραφική του δραστηριότητα. Ο Κωνσταντίνος Φραγκούλης έχει αφήσει πίσω του την Αθήνα, μένει πλέον στη Σάμο και ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του! Μαζί, λοιπόν με τις πληροφορίες που θέλησα να μάθω για το νέο του βήμα, ζήτησα από τους ηθοποιούς που θα συμμετάσχουν στην ταινία να μου πουν περισσότερα πράγματα για τον ρόλο τους αλλά και την συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη.

 • Κωνσταντίνε είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μιλάμε ξανά! Έμαθα πως ετοιμάζεσαι για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία σου. Πες μου λίγα λόγια για το μεγάλο αυτό βήμα.

Νιώθω υπέροχα σαν ένα παιδάκι που το αφήνουνε να παίξει! Το micro budget ένα πρόγραμμα για χαμηλού κόστους ταινίες του κέντρου ελληνικού κινηματογράφου ενέκρινε ένα δικό μου σενάριο και από τότε άρχισε μια όμορφη περιπέτεια. Μετά από 4 επίσημα μικρού μήκους να και η δική μου ευκαιρία. 

 • Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας; Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή;

Η ιστορία μιλάει για μια κοπέλα που δε θυμάται τίποτα και ξαφνικά ξυπνάει σε μια έπαυλη δίπλα στη θάλασσα ενός ακριτικού νησιού.  Εκεί ένας νεαρός άντρας τη καθησυχάζει ότι όλα θα πάνε καλά αν περιμένει λίγες εβδομάδες ακόμα μαζί του, μέχρι να νιώσει καλύτερα. Ένα χρυσόψαρο, γίνεται ο μοναδικός της φίλος σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ, που θα παρακολουθεί τη περιπέτειά της σιωπηλά μέσα από μια γυάλα, όπως λέγεται και η ταινία.

 • Τα γυρίσματα πότε ξεκινούν και πού θα πραγματοποιηθούν; 

Τα γυρίσματα ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική πλευρά του νησιού της Σάμου από όπου κατάγομαι. Θα υπάρξουν επίσης σκηνές στο Αρχείο Σάμου, πρώην φυλακές ανταρτών, στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και σε κάποια δάση της περιοχής Κέρβελη.

 • Πώς επέλεξες αυτή την τοποθεσία ως τόπο γυρισμάτων και όχι κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας; 

Εκεί μένω και δουλεύω από τη περίοδο του κορονοιού όπου αποφάσισα να αφήσω το διαμέρισμά μου στην Αθήνα. Διάλεξα αυτό το μέρος γιατί δημιουργώ σχεδόν, μόνο στο τόπο που μένω και παρατηρώ. Π.χ. “Το πτώμα ήταν νεκρό” η τελευταία μου μικρού την έκανα όταν έμενα στο Νέο Κόσμο και γυρίστηκε εκεί τριγύρω.  Εδώ, το μέρος με κάνει και νιώθω άνετα , είναι άγριο και γαλήνιο σαν τη την ιστορία.

 • Σκηνοθεσία και σενάριο έχεις αναλάβει εσύ. Ποιοι είναι οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους;

Οι ηθοποιοί, μετά από μια  τετράμηνη ακρόαση και αλλαγών ηθοποιών, κατέληξε να είναι στο ρόλο της Αmnesiac Φωτεινής η Μαρία Δαμασιώτη, στο ρόλο του Αποκλειστικού  Χρήστου ο Γιώργος Καφετζόπουλος, στο ρόλο της αγνοούμενης Μάρως, η Νάνσυ Μπούκλη, στο ρόλο της αδερφής του Χρήστου η Κορίννα-Άννα Γκουγκούλη και τον Μεταλλά οδηγό, ο Γιώργος Τριπόδης.

 • Πότε υπολογίζεις να είναι έτοιμη η νέα σου ταινία;

Αν όλα πάνε καλά η ταινία θα έχει μια μορφή το χειμώνα του 2023. Αν η μορφή είναι αυτή που μου αρέσει και φυσικά βοηθήσει ένας μάγος που λέγεται κινηματογραφική διανομή στις αίθουσες , θα μπορούσε να περιμένουμε κάτι για το Μάϊο του 2023.  Ήδη είμαστε στο φετινό κατάλογο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τις in progress ταινίες του επόμενου χρόνου.

 • Είχες κρατική βοήθεια για την ταινία; Πιστεύεις ότι έχει ξεκινήσει να γίνεται κάτι ουσιαστικό για τους νέους Έλληνες δημιουργούς; 

Ναι! Η βοήθεια ήρθε από το πρόγραμμα του microbudget από το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου. Πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα αν μπορείς να το ακολουθήσεις. Δηλαδή να προσαρμόσεις τη σκέψη σου σε ένα μικρό προϋπολογισμό, εγώ ερχόμενος από τόσες μικρού μήκους με χαμηλό προϋπολογισμό το είδα σαν ευκαιρία να γράψω κάτι επάνω σε αυτό . 

Την παραγωγή έχει αναλάβει μια καινούργια εταιρεία παραγωγής η Lama Pictures και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Ναι έχει ξεκινήσει πολύ καιρό τώρα, οι θεατές πλέον είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι λόγω του νετφλιξ και των σειρών οπότε και η λογική έχει έρθει κ στη χώρα μας.

 • Έχω μάθει πως είσαι ο ιδρυτής του Σαμοθηρίου. Ποια ένιωσες ότι ήταν η ανάγκη που σε ώθησε να δημιουργήσεις ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στο νησί της Σάμου;

Ναι μαζί με αγαπημένους φίλους φτιάξαμε μια ομάδα και τώρα πολιτιστικό σύλλογο με το όνομα ενός αρχαίου θηρίου που υπήρξε εδώ στη Σάμο, πρόγονος της γνωστής καμηλοπάρδαλης. Έτσι δημιουργήθηκε και το Samos Cinema Festival που μέχρι τώρα έχει φιλοξενήσει πολλές βραβευμένες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους και παρουσιάσεις βιβλίων. Ήταν ανάγκη να γίνει και έτσι και έγινε σε ένα ελαιώνα που άρχισε και στις παραλίες όπου θα ονειρευόμαστε να το συνεχίσουμε. Σίγουρα ήταν η εποχή της μη επαφής, επικοινωνίας, συγκεντρώσεων και αυτή η ενέργεια που δεν σπαταλήθηκε έγινε ένα ποτάμι που κατέληξε σε μια θάλασσα, έντονη τόσο που σε οδηγεί πλέον αυτή όχι η επιθυμία σου να προβάλεις ταινίες στο κόσμο σε μια ακριτική νήσο.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, οι ηθοποιοί που συνεργάζονται με τον Κωνσταντίνο έδωσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία αλλά και το πως βλέπουν τη συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη.

 • Τι σκεφτήκατε όταν διαβάσατε το σενάριο την πρώτη φορά; Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να θέλετε να είστε μέρος της ταινίας αυτής;

Μαρία Δαμασιώτη: Η πρώτη ανάγνωση του σεναρίου με έβαλε απευθείας στη θέση του αναγνώστη! Ξέχασα ότι είμαι ηθοποιός ξέχασα ότι θα περάσω από ακρόαση, περίμενα απλά  να δω τι θα γίνει παρακάτω! Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι το σενάριο του Κωνσταντίνου Φραγκούλη λέει μια ιστορία, και όσο και αν αυτό φαίνεται απλό δεν είναι. Δημιουργεί την αίσθηση -ήδη από γραφής- της διαρκούς αναζήτησης της αλήθειας. Οι χαρακτήρες είναι δομημένοι,  δουλεμένοι, με παρελθόν, με επίπεδα, με επιθυμίες, με μυστικά. Η ταινία διερευνά την διαχείριση της απώλειας και του εγκλεισμού με αποτέλεσμα να γίνεται προσωπική ήδη από την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου. 

Γιώργος Καφετζόπουλος: Όταν διάβασα το σενάριο την πρώτη φορά μου άρεσε πολύ που διάβαζα ένα θρίλερ και μου έκανε και εντύπωση που κάποιος Έλληνας θέλει να γυρίσει ένα τέτοιο θρίλερ. Μου θύμισε το psycho του Χιτσκοκ χωρίς βέβαια να έχει σχέση σαν υπόθεση, κάπως μου ήρθε αυτό στο μυαλό την πρώτη φορά διαβάζοντας το. Όπως και άλλα θρίλερ, πχ το funny games του Χάνεκε. Άλλου στυλ βέβαια. Βρήκα το ρόλο μου πολύ σκοτεινό και προβληματικό το οποίο είναι δελεαστικό και ενδιαφέρον, κάτι που δεν μου έχει τύχει να κάνω στο σινεμά. Είναι ο πιο κακός χαρακτήρας που θα έχω παίξει ποτέ νομίζω. Όποτε όλο αυτό μου άρεσε και με φτιάχνει κάπως σαν ηθοποιό. Ανυπομονώ να αρχίσουν τα γυρίσματα. 

Νάνσυ Μπούκλη: Δεν ξέρω αν σκέφτηκα κάτι συγκεκριμένο. Μάλλον αντιθέτως δεν σκέφτηκα, φαντάστηκα αμέσως το σπίτι, τα κορίτσια και τον άντρα που παίζουν, το διάβασα μονορούφι! Μου άρεσε πολύ ο ρόλος που μου πρότεινε και με ιντριγκαρε μιας και κρύβει κάτι που δεν μπορώ να αποκαλύψω!

Κορίννα – Άννα Γκουγκούλη: Η σκέψη όταν διάβασα το σενάριο για πρώτη φορά ήταν ότι με αφορμή την ιστορία ενός κεντρικού γυναικείου χαρακτήρα ξετυλίγονται διάφορες θεματικές που στον πυρήνα τους στεγάζουν την, σε στιγμές απλή, και σε άλλες στιγμές, σύνθετη λειτουργία διαφόρων μορφών βίας. Ο αρχικός λόγος που επέλεξα να συμμετάσχω σε αυτή την παραγωγή ήταν μια συζήτηση που έκανα με τον Κωνσταντίνο.

 • Πείτε μου λίγα λόγια για τον ρόλο σας στην ταινία.

Μαρία Δαμασιώτη: Εγώ υποδύομαι την Φωτεινή. Η Φωτεινή ξυπνάει στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου χωρίς την μνήμη της. Η διαδρομή της είναι η προσπάθεια της να ανακτήσει της μνήμες της, τις εμπειρίες της, τις σχέσεις της, τον εαυτό της. Βλέπουμε στην ουσία έναν άνθρωπο φυλακισμένο στην άγνοια και όχι μόνο, που προσπαθεί να δραπετεύσει και να επιστρέψει στο σπίτι. Με ότι σημαίνει η έννοια σπίτι για τον καθέναν από εμάς. 

Γιώργος Καφετζόπουλος: Ο ρόλος μου ο Χρήστος, είναι ένας άνθρωπος που ενώ στην αρχή φαίνεται ότι είναι καλό παιδί σιγά σιγά καταλαβαίνεις ότι είναι αρκετά πιο σκοτεινός και επικίνδυνος από αυτό που δείχνει. Μου αρέσει πολύ το ότι παίζει διάφορους ρόλους μέσα στην ταινία και αλλάζει τη φωνή του και το σωματότυπο του προκειμένου να πείσει αυτόν που έχει απέναντι του. Έχει δηλαδή στοιχεία υποκριτικής και μεταμφιέσεων σαν ηθοποιός αλλάζει ρόλους. Είναι γλυκούλης αλλά τα κίνητρα του είναι πολύ σκοτεινά. Είναι βίαιος και του αρέσει να χειραγωγεί του άλλους παίζοντας μαζί τους. Δεν θα τον έλεγες και πολύ νορμάλ. Ίσως δεν είναι και πολύ καλά μέσα του.

Νάνσυ Μπούκλη: Ας πούμε πως ο ρόλος μου είναι το κλειδί, συνδέει τους άλλους ρόλους και βοηθάει ειδικά την Φωτεινή.

Κορίννα – Άννα Γκουγκούλη: Στην ταινία υποδύομαι την Φωτεινή, την πεθαμένη αδερφή του Χρήστου. Αυτό που ερευνώ σε σχέση με αυτή την γυναίκα είναι το πως τροφοδοτείται η ιστορία της Φωτεινής (του κεντρικού χαρακτήρα) από μια άλλη Φωτεινή του παρελθόντος και πως αυτό στοιχειώνει ολόκληρη την εξέλιξη του Χρήστου, της Μάρως και σε συνέχεια της Φωτεινής.

 • Περιγράψτε μου με λίγα λόγια τον Κωνσταντίνο ως σκηνοθέτη. 

Μαρία Δαμασιώτη: Ο Κωνσταντίνος Φραγκούλης είναι οραματιστής. Και έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από οραματιστές στην τέχνη. Έχει παιδεία, αισθητική ξέρει πολύ καλά τη θέλει και έχει την ικανότητα να το μεταδώσει. Σέβεται τους ηθοποιούς, και έχει το ταλέντο να  δημιουργεί κλίμα συνεργασίας και ομάδας. Αγαπάει αυτό που κάνει μάχεται γι αυτό και αυτό είναι πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για μένα. Ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο και την τέχνη με αφορά  πρώτα απ όλα ως άνθρωπο και έπειτα ως καλλιτέχνη. 

Γιώργος Καφετζόπουλος: Με τον Κωνσταντίνο τώρα γνωριστήκαμε με αφορμή την ταινία. Εμένα μου αρέσει σαν τύπος γιατί φαίνεται ότι είναι στα αλήθεια cinema lover. Μου πρότεινε να δω κάποιες ταινίες, τις οποίες δεν είχε τύχει να δω και μου άρεσαν πολύ. Γενικά ότι μου έχει δείξει μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Όπως και οι ταινίες που έχει κάνει, οι μικρού μήκους. Οπότε ανυπομονώ να αρχίσουμε τα γυρίσματα. Έχουμε συζητήσει αρκετά για το σινεμά και εμένα προσωπικά, με γεμίζει ελπίδες ότι μπορεί να βγει μια πολύ ωραία, ιδιαίτερη και σκοτεινή ταινία. Φαίνεται ότι το ψάχνει και το αγαπάει στα αλήθεια, οπότε αυτό, όταν το αισθάνεσαι, σκέφτεσαι πως μπορεί να βγει κάτι πολύ ωραίο στο τέλος. Έχει και χιούμορ. Μια χαρά είναι ο άνθρωπος, πολύ εύθυμος και σοβαρός στη δουλειά του. Και βάζει αγάπη σε αυτό που θέλει να κάνει!

Νάνσυ Μπούκλη: Ο Κωσταντίνος έχει χιούμορ κατ’ αρχάς! Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που μου περιέγραψε τι θέλει να κάνει με την ταινία του και που θα γυριστεί στη Σάμο. Χαίρομαι πολύ που θα συνεργαστούμε.

Κορίννα – Άννα Γκουγκούλη: Τον Κωνσταντίνο τον γνώρισα φέτος το καλοκαίρι. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι έχει αγάπη για τον κινηματογράφο και πιστεύει σ’ αυτή την μορφή αφήγησης. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος, χαρακτηριστικό που στερείται ο χώρος μας. Άνθρωποι σαν τον Κωσταντίνο, που εξασκούν εμπάθεια απέναντι στους συνεργάτες που υπηρετούν την κινηματογραφική διαδικασία με σεβασμό κάνουν να υπάρχει όρεξη και πίστη στην δουλειά. Πιστεύω στις ικανότητές του και με συγκινεί το γεγονός ότι φέρνει τον κινηματογραφικό του κόσμο, στην Σάμο, στον τόπο που μεγάλωσε.

Teaser Trailer by Αντώνης Παπαντωνίου

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *