ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Το τίμημα της δόξας (La Rançon de la Gloire)

two-half-popcorn

la rancon de la gloire 001H τρυφερή δραματική ιστορία περιγράφει την απόφαση δυο φτωχών ψευτοαπατεώνων, μεταναστών στην Ελβετία, να κλέψουν το φέρετρο με τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν για να ζητήσουν λύτρα. Ο ένας είναι κλεφτράκος που μόλις αποφυλακίστηκε. Ο άλλος είναι ένας φτωχός υπάλληλος του δήμου, που ζει με τη μικρή του κορούλα, ενώ η γυναίκα του βρίσκεται στο νοσοκομείο. Με το νοσοκομείο να ζητά υπέρογκα ποσά για το χειρουργείο της γυναίκας, δυο φίλοι βρίσκονται σε απόγνωση όταν βλέπουν στην τηλεόραση την είδηση για τον θάνατο του γνωστού κωμικού. Στα τηλεοπτικά αφιερώματα που ακολουθούν, ακούνε για την τεράστια περιουσία του ηθοποιού και γεννάται η ιδέα. Είναι σαν απαγωγή με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο απαχθής είναι νεκρός.

la rancon de la gloire 000Η ιστορία ισορροπεί το δράμα με την κωμική διάθεση που έχει από μόνη της η υπόθεση. Δείχνει από την αρχή την θέληση της να ταυτίσει τους δυο χαρακτήρες με τον μικροαλητάκο Σαρλώ, δίνοντας τους καλή ψυχή και ηθικά διλήμματα.

Η σκηνοθεσία έχει δώσει προσοχή στην αποτύπωση της εποχής, ενώ η μουσική συχνά αποτίει φόρο τιμής στις ταινίες του βουβού κινηματογράφου.

Οι δυο πρωταγωνιστές στέκονται καλά στους ρόλους τους, ενώ υπέροχο είναι και το μικρό κοριτσάκι. Στους υπόλοιπους ηθοποιούς βλέπουμε την Ναντίν Λαμπάκι (Αυτό που Θέλουν οι Γυναίκες, Caramel) και την Κιάρα Μαστρογιάννι. Η εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, Ντολόρες Τσάπλιν υποδύεται την …γιαγιά της, κυρία Τσάπλιν. Το μελανό σημείο των ερμηνειών είναι ο αμερικάνος Πίτερ Κογιότ στο ρόλο του υπηρέτη.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *