ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Λοράν Καντέ: Ο σκηνοθέτης που ανέδειξε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα έφυγε από τη ζωή

Έφυγε από τη ζωή έπειτα από ασθένεια ο Γάλλος σκηνοθέτης Λοράν Καντέ, σε ηλικία 63 ετών. Με το έργο του ανέδειξε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως η αξιοκρατία, το εκπαιδευτικό σύστημα, η διαφορετικότητα και η ταξική πάλη. Δημοφιλής για την ταινία του “Ανάμεσα στους τοίχους”, που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός εκπαιδευτικού και για το οποίο βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα το 2008.

Ο Λορ΄άν Καντέ γεννήθηκε το 1961 σε μια πόλη της δυτικής Γαλλίας από γονείς εκπαιδευτικούς. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε φωτογραφία στο πανεπιστήμιο της Μασσαλίας και ύστερα μετακόμισε στο Παρίσι όπου σπούδασε κινηματογράφο. Η πρώτη του ταινία γυρίστηκε το 1999 με τίτλο “Ανθρώπινο δυναμικό” και αφορούσε έναν ασκούμενο υπάλληλο που εργάζεται στο εργοστάσιο του πατέρα του. Η ταιν΄΄ία απέσπασε θετικές κριτικές και δύο βραβεία Σεζάρ.

Το 2005 γύρισε την ταινία ” Το κάλεσμα του Νότου” όπου τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ήρθαν στο προσκήνιο με τον σεξουαλικό τουρισμό στην Αϊτή να είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας. Τρία χρόνια αργότερα γύρισε την ταινία που τον καθιέρωσε στον διεθνή κινηματογραφικό κόσμο, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και πούλησε ένα εκατομμύριο εισιτήρια στη Γαλλία. Το “Ανάμεσα στους τοίχους” είναι μια ταινία που περιγράφει τη σχέση ενός ιδεαλιστή δασκάλου σε ένα σχολείο του Παρισιού, πολυφυλετικό, όπου φοιτούν παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν έφηβοι, μη επαγγελματίες ηθοποιοί και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Την ταινία είχε επαινέσει ακόμη και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που είπε ότι απεικονίζει τη δυσκολία του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και τις γενναίες προσπάθειες των δασκάλων. Ωστόσο ο Καντέ, που ο γαλλικός τύπος τον είχε χαρακτηρίσει τόσο αξιόλογο σκηνοθέτη όσο ο Κεν Λόουτς, αρνήθηκε πρόσκληση να συναντήσει τον Σαρκοζί. Μάλιστα είχε πει σε συνέντευξή του: «Δεν ήθελα να πάω να φωτογραφηθώ με τον Σαρκοζί και δεν ήθελα να μιλήσω για τη διαφορετικότητα με κάποιον που είχε εφεύρει το υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας».

Το 2011 ο Καντέ συμμετέχει στην κινηματογραφική ανθολογία, “7 μέρες στην Αβάνα”, όπου έφτά σκηνοθέτες ανέλαβαν την δημιουργία των κομματιών της ταινίας. Οι τελευταίες ταινίες του που βγήκαν στις ελληνικές αίθουσες ήταν το “Επιστροφή στην Ιθάκη” του 2015 και το “Ατελιέ” του 2018. Στην τελευταία, ο Καντέ χρησιμοποίησε μια ομάδα νέων από το La Ciotat, μια πόλη στις ακτές της Μεσογείου, μέσα από τους οποίους θα εξερευνούσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν σε μια πρώην ναυπηγική πόλη που είχε αλλάξει ριζικά. Η ταινία τους δείχνει να συνεργάζονται στα πλαίσια ενός workshop δημιουργικής γραφής, όπου πρέπει να γράψουν ένα μυθιστόρημα για την πόλη τους και να αξιοποιήσουν τις δικές τους εμπειρίες για να την εμπλουτίσουν.

Τέλος, το 2021 γύρισε το “Arthur Rambo” που διερευνούσε πώς θα μπορούσε να καταστραφεί η φήμη ενός ανθρώπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσφατα εργαζόταν πάνω σε μια νέα ταινία, το “The Apprentice”, η οποία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2025.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *