Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

Τα κακά σκυλιά κι ο ψόφος

 

1931. Επαρχία Φράνκλιν της Βιρτζίνια, καπου στα Απαλλάχια ‘Ορη. 3 αδέλφια  ονόματι Μπόντουραντ ( ο Φόρεστ, Ο Χάουαρντ και ο Τζακ) ορφανά από γονείς (τους πήρε ο τύφος ) ,φτιαχνουν το δικό τους ουίσκι-δυναμίτη σε αυτοσχέδιο αποστακτήριο και προμηθεύουνολόκληρη την επαρχία αλλά και περιοχές εκτός αυτής. Όλα φαίνεται να κυλούν ήρεμα ( με τα απαραίτητα διαλλείματα βρωμόξυλου  που δίνουν κυρίως ο Φόρεστ και ο Χάουαρντ, σ’αυτους που εποφθαλμιούν τα κέρδη τους), μέχρι που η Αμερικάνικη κυβέρνηση συνειδητοποιεί οτι η συγκεκριμένη δραστηριότητα (που δεν ασκείται μόνο απ ΄τους Μπόντουραντ ) μπορει ν’ αποβει άκρως προσοδοφόρα για το δημόσιο ταμείο , μεσω της επιβολής φόρου… Που βλέπετε το παράλογο; Θα ρωτουσε ένας φιλήσυχος πολίτης , πεπεισμένος για την αναγκαιότητα συμμετοχής  του στα δημόσια βάρη.

Η ταινία του John Hillcoat  LAWLESS , βασισμένη στο βιβλίο του Mat Bondurant  The Wettest County In The World ( οι Μπόντουραντς ήταν υπαρκτά  πρόσωπα  σημειωτέον), σε σεναριο Nick Cave παρακαλώ ο οποίος  έχει γραψει και την φοβερή μουσική της ταινίας δμαζί με τον Warren Elis ,κατορθώνει κάτι πολύ ανησυχητικό: να κανει το θεατή να συμπαθήσει κάργα τους παρανομούντες. Στα 1931 η πώληση αλκοόλ είχε ήδη κηρυχθει παρανομη και  ο μονος   τρόπος για να μπορει καποιος να συνεχίσει να το κανει ήταν να καταβάλλει φόρο. Δεν έφτανε όμως αυτο, πολλοί εκ των εφαρμοστών του νόμου, ήταν διεφθαρμένοι και απαιτούσαν  μερίδιο απ’ τα παράνομα-κατα τα λοιπά- κερδη. Ο λόγος λοιπόν που οι Μποντουραντ  απέκτησαν τη φήμη των ανυπόταχτων (και των “αθάνατων”) ήταν ότι οι διώκτες τους ήταν πολύ πιο διεφθαρμένοι απ΄τους ίδιους.

Φίλος, χαρακτηρισε την ταινία ένα “άψογα γυρισμένο τίποτα”.  Εγώ θα πώ ότι πρόκειται για μια άκρως εκρηκτική ταινία, σαν το ουίσκυ που παρασκεύαζαν οι αφοί Μπόντουραντ, και κυρ.ίως διαθετει  καστ που μας προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες.

Υπέροχος, απολαυστικός, ανεπίγνωστα αστείος  Tom Hardy, πανέμορφη ,σκέτος αιθέριος πειρασμός η Jessica Chastain, νομίζω αποδεικνύει ότι εχιε τη δυνατότητα να παιξει και ρολους μοιραίας γυναίκας. Εξαιρετικοί΄επίσης ειναι οι Gary Oldman (σε ρόλο επικηρυγμένου καθάρματος) και Guy Pearce  (επισης σε ρολο καθαρματος με προβειά εφαρμοστή του Νόμου), ακομη και ο καρπαζο-εισπράχτορας Shia Labeauf, στο ρόλο του μικρότερου αδελφοόυ Τζακ (με ό,τι συμπλεγματικό συνεπάγεται αυτό) ήτνα πιστευω ικανοποιητικότατος στο ρόλο του. Και βεβαίως ο Jason Clarke  ο οποίος ειναι άπαιχτος ακόμη και με τις σιωπές του κοιτάζοντας όλο νόημα τον Φόρεστ.

Το μονο σίγουρο με όλους αυτους τους ηθοποιούς να πυροβολουν, δέρνουν, να γίνονται τύφλα στο μεθύσι,  και να γεμίζουν την οθονη με την εκρηκτική παρουσία τους, ειναι πως δεν προλαβαίνεις να χασμουρηθείς.

Κατερίνα Καρά

Την πρώτη ταινία την είδε πριν πολλά χρόνια σε συνοικιακό σινεμά. Τραυματική εμπειρία... Επική η ταινία. Από τότε δηλώνει ανερυθριάστως ότι οι ταινίες (όπως και τα βιβλία) την έχουν πάρει κανονικά στο λαιμό τους. Πιστεύει ότι το σινεμά, όπως και η Τέχνη γενικώς, ΔΕΝ θα πεθάνει ποτέ, επειδή η τρισάθλια πραγματικότητα ειρωνεύεται χοντρά τις προθέσεις και τα όνειρά μας... Άρα κάπως πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *