ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Λόγκαν (Logan)

3popcorn

Έχοντας βιώσει αρκετές επιτυχίες ως Wolverine στις ταινίες X-Men, αλλά σχεδόν καμία στις μεμονωμένες ταινίες για τον δημοφιλή υπερήρωα της Marvel, είναι λογικό ο Χιού Τζάκμαν να ήθελε να κάνει άλλη μία ταινία Wolverine και να την κάνει σωστά. Το «Λόγκαν» είναι αυτή η ταινία. Παρά τις ατέλειές της, ο Τζάκμαν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η ταινία αυτή είναι η καλύτερη της σειράς και ότι απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που δεν τους αρέσουν οι comic book ταινίες.

Συχνά, το μεγαλύτερο πρόβλημα των comic book ιστοριών, είναι ότι ο θεατής δεν μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους. Άνθρωποι με πολύχρωμα κοστούμια -ή ακόμα και πρόσωπα- και υπερδυνάμεις, οι οποίοι λένε ότι μάχονται για το καλό της ανθρωπότητας -προκαλώντας φαινομενικά στην πορεία μεγαλύτερο κακό. Στο Logan δεν υπάρχουν όλα αυτά. Ξεχάστε τις εντυπωσιακές μάχες και τους άτρωτους υπερήρωες.

logan000002

Στο Logan βρίσκουμε τον Wolverine αρκετά χρόνια στο μέλλον, κουρασμένο και αδύναμο, να φροντίζει έναν καθηγητή Ξαβιέ που βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση -φαίνεται να πάσχει από κάποιου είδους άνοιας. Στο παρελθόν και των δύο υπάρχει κάτι σκοτεινό. Άλλους από τους γνωστούς υπερήρωες δεν βλέπουμε και μαθαίνουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γεννηθεί νέοι μεταλλαγμένοι. Μέχρι τη στιγμή που ο Λόγκαν συναντά ένα κορίτσι που έχει τις ίδιες δυνάμεις που έχει και ο ίδιος και η οποία μπορεί να είναι -ή μπορεί και να μην είναι- κόρη του.

Μαζί με τον καθηγητή Χ, θα προσπαθήσουν να την οδηγήσουν σε ένα ασφαλές μέρος, μακριά από εκείνους που την κυνηγούν.

Είναι σχεδόν γοητευτική η «υπονόμευση» ενός ήρωα με τις δυνάμεις του Λόγκαν. Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μάγκνολτ και σεναριογράφος μαζί με τους Σκοτ Φρανκ και Μάικλ Γκριν επιλέγει να επικεντρωθεί στην ανθρώπινη υπόσταση του Wolverine. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της ταινίας. Ο Λόγκαν είναι ήρωας όχι επειδή είναι δυνατός (στη διάρκεια της ταινίας κάνουν την εμφάνισή τους αρκετοί δυνατότεροι από τον ίδιο, αλλά επειδή είναι εκείνος ο χαρακτήρας που είναι).

logan00004

Το «Λόγκαν» παρουσιάζει μια σκοτεινή οπτική του κόσμου και αποτελεί ένα μείγμα «Mad Max: Fury Road» και «Children of Men» (αλλά σίγουρα δεν φτάνει το επίπεδο καμίας από τις προαναφερθείσες ταινίες). Ένας άνδρας προσπαθεί απεγνωσμένα να βοηθήσει την τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας και να δώσει τη θέση του στη νέα γενιά σε ένα τρελό κυνηγητό με αυτοκίνητα.

Τόσο ο Λόγκαν, όσο και ο καθηγητής Χ καλούνται να ζήσουν με το παρελθόν τους και τα λάθη τους και με ένα περιστατικό, στο οποίο κανείς ακριβώς δεν αναφέρεται (αν και ξέρουμε ότι έχει σχέση με μία κρίση του καθηγητή Χ). Η ασάφεια αυτή λειτουργεί θετικά για την ταινία: ο θεατής γνωρίζει όσα ακριβώς χρειάζεται για να κατανοήσει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι X-Men. Σε μία απολύτως meta-αναφορά, ο Λόγκαν βρίσκει ένα κόμικ των X-Men και θυμώνει από το πόσο διαφορετικά παρουσιάζονται τα πράγματα σε αυτό. Δεν ξέρω εάν αυτό που είδαμε στο Λόγκαν θα έχει κάποιο αντίκτυπο στην κανονική σειρά των ταινιών X-Men, ωστόσο είναι ένα στοιχείο που μας κάνει να ανυπομονούμε.

logan00001

Οι αστοχίες του «Λόγκαν» μοιάζουν σχετικά μικρές μπροστά σε αυτό που επιτυγχάνει η ταινία. Το «Λόγκαν» έχει διάρκεια 2,5 ώρες, με αποτέλεσμα κάποιες σκηνές να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: οι αμερικανικές υπηρεσίες κυνηγούν το κορίτσι που έχει υπό την προστασία του ο Λόγκαν και συνήθως ακολουθεί μια μάχη, όπου μένουν αρκετά πτώματα πίσω. Αυτό το βλέπουμε αρκετές φορές στην ταινία, με αποτέλεσμα να χάνει λίγη από τη δύναμή του. Σίγουρα το νόημα θα ήταν το ίδιο ακόμα και στην περίπτωση που κάποια από αυτές τις σκηνές έλειπε, αλλά η ταινία μοιάζει να θέλει να προσθέσει συνεχώς νέους κινδύνους που δεν είναι απαραίτητοι. Και μόνο η κουρασμένη ύπαρξη του Λόγκαν θα μπορούσαν να μετατρέψουν κάθε αντίπαλο σε θανάσιμο εχθρό.

Μεγάλο μέρος της ικανοποίησης του θεατή πηγάζει μέσα από την ασφάλεια που αισθάνονται οι Πάτρικ Στούαρτ και Χιού Τζάκμαν στους ρόλους τους, καθώς και από τη χημεία που έχουν αναπτύξει τόσα χρόνια. Αυτοί οι δύο άνθρωποι θυμίζουν πραγματικά μέλη μιας οικογένειας και ο θεατής έχει φτάσει να τους αγαπάει και να ενδιαφέρεται για αυτούς. Απόλυτα ικανοποιητικό και το τέλος της ταινίας -αλλά και αυτά που προηγούνται. Το «Λόγκαν» αποτελεί ιδανικό κλείσιμο ενός κύκλου (οι συντελεστές έχουν δηλώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία ταινία Wolverine) που απευθύνεται όχι μόνο στους φαν των X-Men, αλλά κυρίως στους μη φαν, καθώς σε ύφος και στόχευση η ταινία είναι διαφορετική από τις προηγούμενες.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *