ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Μακριά από τους Ανθρώπους (Loin des hommes)

three-half-popcorn

Βασισμένη στο διήγημα του Albert Camus η ταινία “Loin des hοmmes” μας μεταφέρει στην Αλγερία του 1950, ξύνοντας τις πληγές του αποικισμού, όντας η ίδια αποικία της Γαλλίας. Πρωταγωνιστεί ο Viggo Mortensen ο οποίος υποδύεται έναν Γάλλο δάσκαλο που του αναθέτουν να μεταφέρει έναν Αλγερινό θανατοποινίτη – ποινή για το θάνατο του ξαδέρφου του – σε αυτούς που θα τον εκτελέσουν. Από την πρώτη στιγμή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνύπαρξη των δύο κι όσο προχωράει η ταινία αναπτύσσεται η φιλία μεταξύ των δύο ανδρών.

loin-des-hommes-critique2

Η ταινία μού έφερε στο νου το αριστουργηματικό φιλμ-ποίημα “Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα”, όμως εδώ ο σκηνοθέτης κάπου μπερδεύεται μεταξύ road movie-αντιπολεμική ταινία-πολεμική ταινία. Θέλει να κατακρίνει τα τραγικά θύματα των εγκλημάτων πολέμου ακόμη και τις διαφορές μεταξύ των λαών. Αρκετά συμπαθητική η μουσική των Nick Cave και Warren Ellis.

Από τις πρώτες σκηνές βλέπουμε τον Viggo Mortensen σε ένα ερημικό μέρος που καλύπτεται από βραχώδες εκτάσεις, όμορφα κινηματογραφημένες από τον  Guillaume Deffontaines. Ο πρωταγωνιστής παραπέμπει σε έναν ερημίτη, σιωπηλό, δίκαιο άνθρωπο αλλά και πολύ ισχυρή προσωπικότητα που θέλει να αποφεύγεται κάθε είδους σύγκρουση και προσπαθεί να στέκεται ηθικά ακόμα και εν μέσω του παραλογισμού ενός πολέμου.

far_from_men_loin_des_hommes

Ο ανθρωπισμός του Camus και το πνεύμα του είναι εμφανές στο φιλμ καθιστώντας το συγκινητικό και ανθρώπινο σε αρκετές σκηνές του. Η τελευταία σκηνή άκρως συγκινητική. Ο Viggo Mortensen εύστοχα όπως και στις ταινίες του  Croneberg χρησιμοποιείται ως ένας άνθρωπος που θέλει να κρύψει το παρελθόν του. Η διδασκαλία σε μικρά παιδιά τον κρατά μακρυά από τους ανθρώπους.

Οι δύο ήρωές μας θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλον παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές τους. Οι μεγάλες σιωπές, τα νοήματα περί πολέμου και ειρήνης, η αξία της ζωής, το έγκλημα του θανάτου. Μια ποιητική παραβολή λοιπόν που τεμαχίζει το κόστος και τον παραλογισμό ενός πολέμου, μια ιστορία που δείχνει την κρίση όλων των λαών που καταπιέστηκαν από τους κατακτητές τους.

loin-hommes-003

Η ειρήνη και η φιλία μπορεί να είναι πραγματική ανάμεσα στους ανθρώπους όλων των εθνών όχι όμως και στους ηγέτες που παίρνουν τις αποφάσεις. Μια μελαγχολική αλλά ελπιδοφόρα ελεγεία σε μια εποχή συγκρούσεων που εμπεριέχει διαχρονικά όλους τους πολέμους.

loin-hommes-004Είναι μια ταινία αρκετά αργή που απαιτεί την προσοχή μας καθ’ όλη τη διάρκειά της, που μας βάζει σε διαδικασία σκέψης και μας ανταμείβει τελικά με τις εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών και το βαθύτερο νόημά της για την ελευθερία.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *