ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βραβείο LUX στις «Ατίθασες»

Η ταινία Ατίθασες, η γαλλο-τουρκική παραγωγή που αποτελεί τη γαλλική υποψηφιότητα για Όσκαρ, μία γαλλο-τουρκική παραγωγή, κέρδισε το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σε ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε αδελφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικους και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε: «Αυτές οι τρεις πολύ διαφορετικές ταινίες εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα: Πώς πρέπει η ήπειρός μας να αλλάξει από μία ήπειρο μεταναστών που έφευγαν από αυτήν σε μία ήπειρο υποδοχής των μεταναστών; Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στις κοινωνίες μας; Πώς υπονομεύει τις ζωές μας η οικονομική κρίση; Οι ευρωπαϊκές αυτές ταινίες αξίζουν την στήριξή μας και είμαι περήφανος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοήθησε και πάλι φέτος στο να αναδειχθούν αυτές οι ταινίες σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό».

Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 21:00 το βράδυ στον κινηματογράφο Ααβόρα, στο πλαίσιο του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από τις 10 Δεκεμβρίου.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *