ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Ποιες ταινίες διεκδικούν το βραβείο LUX;

Στη συνέντευξη τύπου των ‘Ημερών Βενετίας (Giornate degli Autori)’, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ Silvia COSTA, ανακοίνωσε τις τρεις φιναλίστ ταινίες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2016.

À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Leyla Bouzid (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Claude Barras (Ελβετία, Γαλλία)

Toni Erdmann: Maren Ade (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

Οι ταινίες που επιλέχτηκαν παρουσιάζουν διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, μηνύματα και συναισθήματα και για μια ακόμη φορά η Βενετία θα αποτελέσει το λιμάνι αναχώρησης τους στον επίσημο διαγωνισμό.

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, οι ταινίες À Peine J´ouvre les Yeux, Ma Vie de Courgette και Toni Erdmann θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ στα 28 Κράτη μέλη της ΕΕ.  Οι 3  ταινίες θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης να τις απολαύσουν και να τις συζητήσουν.

Εδώ έγκειται και η μοναδικότητα της πρωτοβουλίας αυτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: δημιουργεί το πλαίσιο για ένα ευρωπαϊκό κοινό χώρο στον οποίο το   Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί εργαλείο που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αφού ερμηνεύει και παρουσιάζει τις πραγματικότητες των επιτυχιών και των προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ενισχύσουν την προβολή και την αύξηση της  συμμετοχής του κοινού οι φετινές κινηματογραφικές μέρες LUX σηματοδοτούν την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των Γραφείων Ενημέρωσης του ΕΚ στα Κράτη μέλη και των σημείων Επαφής για το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

LUX-2016

Σημαντικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα συμμετέχουν μαζί με τα Μέλη του ΕΚ σε μια σειρά από εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 10 Οκτωβρίου που θα γίνουν με την ευκαιρία της  10ης επετείου του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX. Προκαλώντας την διαφορετικότητα  και την πολυμορφία, oι 3 ταινίες για τον επίσημο διαγωνισμό αναδεικνύουν την επιθυμία του κινηματογραφικού Βραβείου LUX να ενστερνιστεί μια απρόβλεπτη ποικιλία ειδών και ήχων όπως πότε άλλοτε.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Leyla Bouzid ταξιδεύει του θεατές σε όλη τη Μεσόγειο για να αναδείξει μια νέα γενιά παγιδευμένη ανάμεσα στην ελπίδα και την αγάπη που αισθάνεται για την πατρίδα της και την απελπισία.

Η ταινία του Claude Barras χαρακτηρίζεται ως ποιητικά γλυκόπικρη και είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίζεται για το βραβείο LUX. Η ταινία έχει προσαρμοστεί από το βιβλίο του Gilles Paris από την ταλαντούχα  Céline Sciamma (σκηνοθέτη της ταινίας Girlhood που διαγωνιζόταν για το βραβείο LUX 2014). Απεικονίζει την σκληρή πραγματικότητα ενός ορφανοτροφείου με ευαίσθητο και ‘αφελές’ χιούμορ.

Η ταινία της Maren Ade είναι η τρίτη της ταινία μεγάλου μήκους και στρέφει το βλέμμα προς την κατεύθυνση της σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας σε μια κατ’ εξοχήν πολιτική κωμικοτραγωδία. Μια ταινία πολιτική δήλωση, εξετάζει το πώς το εταιρικό ήθος μπορεί να καταστρέψει τους οικογενειακούς δεσμούς, τη ζωή των ανθρώπων και την ευτυχία. Θέτει ένα βαθύ, εσωτερικό και επίκαιρο ερώτημα: πώς διατηρείται η ανθρωπιά σε ένα απάνθρωπο οικονομικό περιβάλλον;

Οι αρχικές 10 υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX ήταν (με αλφαβητική σειρά):

·        À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Leyla Bouzid (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

·        A Syrian Love Story: Sean McAllister (Βρετανία)

·        Cartas da Guerra (Letters From War): Ivo M Ferreira (Πορτογαλία)

·        Krigen (A War): Tobias Lindholm (Δανία)

·        L´Avenir (Things to Come): Mia Hansen-Løve (Γαλλία, Γερμανία)

·        La Pazza Gioia (Like Crazy): Paolo Virzi (Ιταλία, Γαλλία)

·        Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Claude Barras (Ελβετία, Γαλλία)

·        Sieranevada: Cristi Puiu (Ρουμανία, Γαλλία)

·        Suntan: Argyris Papadimitropoulos (Ελλάδα, Γερμανία)

·        Toni Erdmann: Maren Ade (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *