ΘΕΜΑΤΑΠρόσωπα

Shooting Stars: Mads Mikkelsen

Είναι ο μόνος άνθρωπος που υπέβαλε τον υπερπράκτορα James Bond σε ένα από τα οδυνηρότερα βασανιστήρια της καριέρας του. Επίσης, είναι ο πιο γνωστός κανίβαλος  που έχει περάσει από οθόνη. Ακόμη, είναι εκείνος που θα αντιμετωπίσει τον Doctor Strange στην επερχόμενη ταινία του Benedict Cumberbutch. Το σινεμά ίσως και να μη γνώριζε ποτέ τον χορευτή Μαντς Μίκελσεν.

Who’s Mads?

Ο Μαντς Ντιμαν Μίκελσεν γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη το 1965. Γιος ενός συνδικαλιστή τραπεζοϋπάλληλου και μιας νοσηλεύτριας, ο Μίκελσεν πέρασε τα παιδικά του χρόνια με μηδενικά καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Έχοντας δείξει την αγάπη του για τη γυμναστική, στο σχολείο είχε ασχοληθεί με ο,τιδήποτε τον βοηθούσε να εκτονώσει την ενέργειά του. Έπειτα, σπούδασε χορό στην ακαδημία μπαλέτου Balettakademien στο Γκέτεμποργκ, όπου και έμαθε άπταιστα σουηδικά. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο χορό, ο Μίκελσεν γνώρισε τη χορογράφο Hanne Jacobsen, την οποία παντρεύτηκε το 2000. Ήταν επαγγελματίας χορευτής για σχεδόν μια δεκαετία έως ότου τα άφησε όλα πίσω για να ασχοληθεί με την υποκριτική στη θεατρική σχολή του Aarhus το 1996.

From dancer to actor

Το 1996 γνωρίζει τον Νίκολας Ρέφν με τον οποίο συνεργάστηκε στην ταινία «Pusher». Το «Pusher», που έγινε cult φαινόμενο στον underground κινηματογράφο της Δανίας, μετατράπηκε σε τριλογία κι έφτιαξε την καριέρα και των δυο. Το 1999 παίζει στο «Bleeder» του Ρεφν, ενώ το 2001 τραβάει περισσότερα βλέμματα επάνω του συμμετέχοντας στην κωμωδία «Shake it all about». Ο Μίκελσεν φάνηκε να είχε μια αποστροφή στις μινιμαλιστικές αρχές του Δόγματος ’95, που ήταν το… κινηματογραφικό ευαγγέλιο της Δανίας στα τέλη των ’90s και την αρχή των ’00s. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του στο «Ανοιχτές Καρδιές» της Σούζαν Μπίερ θα ήταν αυτός που θα έδινε στην καριέρα του την καθοριστική στροφή. Το 2003 έπαιξε στην ταινία «The Green Butchers», ενώ το 2004 έπαιξε τον Tristan δίπλα στον Κλάιβ Όουεν στην ταινία «Βασιλιάς Αρθούρος». Έναν χρόνο μετά παίζει στην ταινία «Το μήλο του Αδάμ» και το 2006 τον είδαμε στην ταινία «Prag». Ο ψυχρός μινιμαλισμός του Μίκελσεν δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητος απ’ την Μπάρμπαρα Μπροκόλι, βασική παραγωγό και διαχειρίστρια του πρότζεκτ που ακούει στο όνομα James Bond. Έτσι – αν και δεν δήλωνε μεγάλος φαν του 007 – ο Μίκελσεν αναλαμβάνει τον ρόλο του Le Chiffre στο «Casino Royale», δίπλα στον Ντάνιελ Κρεγκ. Μάλιστα, δάνεισε και τη φωνή του στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι. Το 2009 τον είδαμε σαν Ιγκόρ Στραβίνσκι στην ταινία «Coco Chanel & Igor Stravinsky», σαν μονομάχο στο «Valhala Rising» και στην «Τιτανομαχία» σαν Draco. Δύο χρόνια μετά, τον είδαμε στην ταινία «Οι τρεις σωματοφύλακες», η οποία δεν φάνηκε να έπεισε αρκετά το κοινό.

Η μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία για τον Μίκελσεν ήρθε το 2012, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία «Το κυνήγι» ενσαρκώνοντας έναν κυνηγημένο δάσκαλο, ρόλος που του χάρισε βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών. Την αμέσως επόμενη χρονιά, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο θρύλος του Michael Kohlhaas», στο «The necessary death of Charlie Countryman» και στη σειρά του NBC «Hannibal» ως Δρ Χάνιμπαλ Λέκτερ. Τέλος, θα τον δούμε στην ταινία «Doctor Strange» και στο «Rogue One: A Star Wars story».

Personal info

coco-chanel-igor-stravinsky-30-12-2009-11-g

Είναι παντρεμένος με την χορογράφο Hanne Jacobsen και έχει δύο παιδιά. Μένει στην Κοπεγχάγη, όπου και μεγάλωσε, αλλά λόγω του Χάνιμπαλ τα τελευταία χρόνια πηγαινοερχόταν στο Τορόντο του Καναδά. Τον Απρίλιο του 2016, ο Μίκελσεν μαζί με τον σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ ορίστηκαν από την γαλλική κυβέρνηση Ιππότες των Τεχνών και των Γραμμάτων.

It’s time for Awards

Έχει κερδίσει ένα βραβείο Saturn για τον ρόλο του Χάνιμπαλ, δύο Bodil – θεωρούνται τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία στην Δανία – για τον ρόλο του στο σίκουελ του «Pusher» το 2005 και στο «Κυνήγι» το 2014, βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 2012 για την ταινία «Το Κυνήγι» και ένα βραβείο Fantasporto το 2004 για το «The green butchers».

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *