ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Minari

Βαθμολογία: ***

Οικογένεια από την Κορέα, μεταναστεύει στην Αμερικανική επαρχία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον κυρίως για τα παιδιά. Και ενώ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα ζωή και στις αγροτικές εργασίες, ο ερχομός της γιαγιάς θα φέρει νέα δεδομένα για την οικογένεια και κυρίως η σχέση γιαγιάς-εγγονού θα γίνει το επίκεντρο της ταινίας.

Ημι αυτοβιογραφική ταινία, βασισμένη εν μέρει στις αναμνήσεις του Κορεάτη σκηνοθέτη Lee Isaac Chung, το Minari, δηλαδή το φυτό που φέρνει η γιαγιά μαζί της για να το ευδοκιμήσει και να το καλλιεργήσει στο νέο έδαφος, αποτέλεσε την κοινωνική ευχάριστη αλλά και ταυτόχρονα δραματική ταινία της χρονιάς. Ανεξάρτητη παραγωγή που όμως βάζει τα γυαλιά σε στουντιακές οικογενειακές ταινίες αποτυχίες, η ταινία πετυχαίνει μέσα από το καλογραμμένο σενάριο που ο ίδιος ο σκηνοθέτης επιμελήθηκε αλλά και τους υπέροχους ρόλους που δημιούργησε. Η οικογένεια στο επίκεντρο και γύρω της μία νέα πραγματικότητα, ένας μικρός με πρόβλημα υγείας και μία γιαγιά σαν από μηχανής θεός που θα φέρει την λύτρωση ακόμα και μέσα από την καταστροφή που θα δημιουργήσει άθελα της.

Σενάριο, σκηνοθεσία, μουσική, φωτογραφία όλα στην εντέλεια, συναίσθημα σε κάθε πλάνο και ένας δεύτερος γυναικείος ρόλος, αυτός της μεγάλης καρατερίστας ηθοποιού της Yuh Jung Youn, στην οποία χρεώνεται και η μεγάλη επιτυχία της ταινίας. Ο ρεαλισμός του ρόλου και η σημαντικότητα του, σηκώνει από την μέση και μετά όλο το βάρος της ταινίας, με συγκίνηση και ματιά σε αληθινές αξίες αλλά χωρίς συνηθισμένες διδαχές περί οικογένειας. Η Ακαδημία επιβράβευσε την ταινία με 6 υποψηφιότητες για Oscar αλλά αναγνώρισε και βράβευσε με το Oscar β’ γυναικείου ρόλου την ταινία, αναγνωρίζοντας όχι μόνο το επίτευγμα της ερμηνείας αλλά και την αυθεντικότητα (απέναντι στην γιαγιά που ερμήνευσε η αντίπαλος Glenn Close στην ίδια κατηγορία)

Παλιομοδίτικο αλλά ταυτόχρονα ευπρόσδεκτο, μία ταινία καλών προθέσεων, που λειτουργεί απευθυνόμενη κυρίως στο συναίσθημα και στα οικουμενικά μηνύματα της, το Minari κατάφερε και ρίζωσε κινηματογραφικά στην μνήμη μας, ως μία από τις καλύτερες ταινίες μίας δύσκολης χρονιάς για το σινεμά και με μία γιαγιά που θα μείνει στην ιστορία του σινεμά ως άλλος ένας ξενόγλωσσος βραβευμένος με oscar ρόλος.

Η ταινία Minari κυκλοφορεί στις 24 Ιουνίου σε διανομή της feelgood entertainment

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *