ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Πέρα από τα Βουνά (Mountains May Depart)

3popcorn

Στην Φενγιάνγκ της Κίνας, δύο φίλοι είναι ερωτευμένοι με την ίδια γυναίκα. Πρόκειται για τον ανθρακωρύχο Λιανγκζί και τον ανερχόμενο επιχειρηματία, Ζανγκ. Η Τάο η κοπέλα που αγαπούν καλείται να λάβει την απόφασή της. Το πρώτο μέρος της ιστορίας εκτυλίσσεται στα 1999, λίγο πριν την αρχή της νέας χιλιετίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι ζωές των βασικών πρωταγωνιστών έχουν αλλάξει: η Τάο έχει πλέον ένα παιδί, τον Ντόλαρ, ο οποίος όμως μεταναστεύει στην Αυστραλία με τον πατέρα του. Το 2025 ο Ντόλαρ αποφασίζει να εγκαταλείψει το κολέγιο, προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα του.

mountains-may-depart-0001

Στην τελευταία του ταινία που προβλήθηκε στις Κάννες, ο Ζία Ζανγκέ φτιάχνει ένα οικογενειακό έπος, με στοιχεία μελοδράματος. Αυτό που ενδιαφέρει τον σκηνοθέτη είναι ο χρόνος που περνά και τα σημάδια που αφήνει πίσω του. Αν και θεωρητικά κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι η Τάο, δεν διστάζει να την αγνοήσει προσωρινά, προκειμένου να παρουσιάσει τις ενδόμυχες σκέψεις, τους φόβους, τις ελπίδες, της απογοητεύσεις των ανθρώπων γύρω της.

Αυτό που φαίνεται να παρατηρεί ο Ζία Ζανγκέ σε αυτή την ταινία -με πρωτότυπα μελλοντολογικά στοιχεία στο τρίτο μέρος της- είναι η ίδια η ζωή: Μια ζωή που δεν σου έρχεται πάντα όπως θέλεις, αλλά εσύ πρέπει να συνεχίζεις να χορεύεις, ακόμα και κάτω από το χιόνι.

mountains-may-depart-00003

Ο Ζανγκέ χρησιμοποιεί έξυπνα διάφορα εργαλεία για να δώσει τις εποχές: για παράδειγμα στο 2025 δεν χρησιμοποιεί την υπερβολή, αλλά με ελάχιστα τεχνολογικά στοιχεία (όπως application για αυτόματη μετάφραση ή διαφανή τάμπλετ) δίνει την εποχή. Το τελευταίο κομμάτι είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον της ταινίας, καθώς ο Ζανγκέ φροντίζει να χτίσει μία σχέση, κάνοντας τον θεατή να πιστέψει ότι γνωρίζει την απάντηση, αλλά ανατρέποντας στη συνέχεια αυτό που περιμένεις να δεις.

Μπορεί να είναι σε στιγμές μακρόσυρτο, ωστόσο, διαθέτει μία γοητεία μέσα στην απλότητά του.

mountains-may-depart-00002

Τελικά να τη δω;

Σινεφίλ μελόδραμα για τον χρόνο που περνά, παρατηρεί τις ζωές τριών φίλων στην Κίνα τριών εποχών (1999, 2014, 2025). Ενδιαφέρουσα ανατροπή στο είδος, αν και σε στιγμές μπορεί να φαίνεται μακρόσυρτο.

Fun trivia: Ορισμένες από τις σκηνές είχαν γυριστεί από τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή φωτογραφίας το 2001 (αφορούσαν φυσικά το πρώτο κομμάτι της ταινίας, εκείνο που εκτυλίσσεται το 1999).

 

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *