ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Σαββατιάτικες προβολές (18 Μαΐου 2013): F. Scott Fitzgerald &The Last of the Belles

Τις τελευταίες ημέρες όλοι ασχολούμαστε με τον Γκάτσμπυ, τον θρυλικό ήρωα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Οι κριτικοί, οι Κάννες, οι θεατές αναλύουν και ξανα-αναλύουν το έργο του σπουδαίου συγγραφέα, θεωρώντας ότι καμία από τις εκδοχές του Γκάτσμπι δεν έχει καταφέρει να συλλάβει το πνεύμα του έργου του σπουδαίου συγγραφέα.

Αλλά και η πραγματική ζωή του Φιτζέραλντ είχε τεράστιο ενδιαφέρον.

 

Το 1974, ο Τζορτζ Σέφερ, ετοιμάζει μία τηλεταινία, η οποία περιγράφει την γνωριμία του συγγραφέα (όταν ήταν αξιωματικός του στρατού) με τη σύζυγό του, Ζέλντα, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία συνδυάζει μυθοπλαστικά και πραγματικά στοιχεία, έτσι ώστε να παρουσιάσει τον Φιτζέραλντ ως έναν από τους μυθιστορηματικούς ήρωές του.

Στην «τελευταία των Ωραίων» (Last of The Belles) το ερωτευμένο ζευγάρι ερμηνεύουν οι Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν και Σούζαν Σάραντον.

Μπορεί η ταινία να μην θεωρείται αριστούργημα, αλλά αξίζει να δει κανείς την ερμηνεία της Σάραντον ως Ζέλντα.

Η ιστορία της θυελλώδους σχέσης του συγγραφέα και της συζύγου του Ζέλντα Σέιερ έχει εμπνεύσει ταινίες και μυθιστορήματα.

Η σαγηνευτική ακόμα και στα πιο τολμηρά της ξεσπάσματα Ζέλντα, η καλλονή του αμερικανικού Νότου, γνωρίζει το 1918 σ’ ένα χορό το νεαρό υπολοχαγό και πολλά υποσχόμενο συγγραφέα Σκοτ Φιτζέραλντ. Ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Μετά το γάμο τους, ταξιδεύουν από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και από κει στο Παρίσι και στη Ριβιέρα, παρασυρμένοι στη δίνη της νέας εποχής, στα όνειρα και στις αυταπάτες της δεκαετίας του 1920: ατέλειωτα ξενύχτια, εκκεντρικές διασκεδάσεις, αριστοκρατικά ξενοδοχεία, κοσμικά σαλόνια και θορυβώδη καταγώγια.

Παράλληλα με τη συγγραφική επιτυχία του Φιτζέραλντ εμφανίζονται και τα πρώτα μελανά σημάδια στη σχέση του με την Ζέλντα. Το λαμπερό «ζευγάρι του ήλιου της Μεσογείου» αποξενώνεται. Εκείνος βυθίζεται στο αλκοόλ και εκείνη παθιάζεται με το χορό, αναζητώντας διέξοδο στη μοναξιά της.

Οι έντονοι καβγάδες οξύνονται με την απόφαση της Ζέλντα να εκδώσει το μυθιστόρημά της Χαρίστε μου το βαλς. Οι απόπειρες αυτοκτονίας δίνουν τη θέση τους σε παραισθήσεις, ψυχωτικές κρίσεις και πανάκριβες ψυχιατρικές κλινικές.

Δείτε τις προηγούμενες Σαββατιάτικες προβολές

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *