Αφιερώματα

Το AIDS και η κινηματογραφική του προσέγγιση

Συνολικά, 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS και θα χρειαστούν θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μόνο το ένα τρίτο από αυτούς έχει πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ τα νέα κρούσματα της ασθένειας –που έχει χαρακτηριστικά επιδημιολογίας αυξάνονται…

Ευαίσθητο θέμα και μάλιστα θέμα-ταμπού για κάποιους, το AIDS άγγιξε αρκετούς κινηματογραφικούς δημιουργούς, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν απαλλαγμένοι από φόβο ένα τέτοιο θέμα.

1η Δεκέμβρη είναι, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2011, στη χώρα μας μόνο υπάρχει αύξηση έως και 200% των κρουσμάτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που διανύει η Ελλάδα. Παρ’όλα αυτά, παίρνοντας αφορμή από την ημέρα, παρακάτω προτείνουμε μερικές ταινίες που τόλμησαν και άγγιξαν το θέμα αυτό.

Ξεκινάμε με το ντοκιμαντέρ «Fire in blood» που καταγράφει το αμαρτωλό οδοιπορικό της ασθένειας του ΑΙDS στις χώρες του τρίτου κόσμου. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους τρόπους που αντιμετωπίζει τον ιό η Αφρική, η ήπειρος που μαστίζεται πιο πολύ από τον HIV. Αξίζει να το παρακολουθήσετε, καθώς το ντοκιμαντέρ αποτελεί τη ρεαλιστική ματιά σε αυτά που βιώνουν οι Αφρικανοί.

Το Χόλιγουντ άργησε να ασχοληθεί με το θέμα, πιθανόν επειδή ήταν ένα θέμα που είτε είχαν άγνοια είτε δίσταζαν να επεξεργαστούν. Η πρώτη ταινία που αναφερόταν σε αυτό ήταν μία τηλεοπτική παραγωγή του 1985 με τίτλο «An Early Frost». Σε αυτήν ο Έινταν Κουίν ερμήνευε έναν νεαρό ομοφυλόφιλο που καλείται να πει στους γονείς του (Τζίνα Ρόουλαντς και Μπεν Γκαζάρα) ότι πάσχει από την ασθένεια.

Ο Tom Hanks και ο Denzel Washington έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην ταινία «Φιλαδέλφια», όπου ο πρώτος ενσαρκώνει έναν πρώην εργαζόμενο σε μεγάλο νομικό κολοσσό που πάσχει από AIDS και ο δεύτερος έναν φαινομενικά- ομοφοβικό δικηγόρο, ο οποίος θα τον βοηθήσει νομικά, καθότι απολύθηκε από τη δουλειά του για αυτό το λόγο. Τοποθετημένο σε δικαστικό πλαίσιο, ο σκηνοθέτης αγγίζει αυτό το τολμηρό για την εποχή θέμα, αφού το 1993, η ασθένεια αυτή θεωρούνταν ακόμη νέα.

Ωστόσο, στη συνέχεια το σινεμά ασχολείτο όλο και λιγότερο με το θέμα και η τηλεόραση έσπευσε να καλύψει το κενό αυτό. Το θέμα του AIDS το βλέπαμε συχνά σε ιατρικές σειρές, όπως τo «Στην Εντατική».

Παρακάτω θα σας θέσουμε ένα ερώτημα: ο Θεός εγκατέλειψε τον Παράδεισο; Αυτός είναι ο τίτλος μιας από τις πιο καταθλιπτικές ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Τέσσερις ιστορίες. Τέσσερις άνθρωποι που πάσχουν από AIDS και παλεύουν με την πραγματικότητά τους και τις κρυφές τους επιθυμίες. Η μίνι σειρά αποτυπώνει με τον πιο σκληρό τρόπο τις τέσσερις ανθρώπινες ιστορίες που συνδέονται άρρηκτα με ένα και μόνο δεσμό: τον θάνατο.

Η επόμενη ταινία πραγματεύεται την εξάπλωση του HIV σε παγκόσμιο επίπεδο. «3 needles» είναι ο τίτλος της και παρουσιάζει μια πορνοστάρ στο Μόντρεαλ, μια καλόγρια που γίνεται θυσία για τους ανθρώπους στην Αφρική και μια Κινέζα που γίνεται ο υψηλός κίνδυνος για την περιοχή όπου βρίσκεται. Ενδιαφέρουσα ταινία και άκρως συναισθηματική.

Ο Matthew McConaughey και ο Jared Leto λιμοκτόνησαν προκειμένου να παίξουν στη νέα ταινία τους ταινία «Dallas Buyers Club». Σε μια πόλη του Τέξας, ο McConaughey είναι ένας ηλεκτρολόγος και ο Leto μια τρανσέξουαλ που πάσχουν από τον ιό. Ο McConaughey τα βάζει με το ιατρικό κατεστημένο και δοκιμάζει εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, προκειμένου να τις ακολουθήσουν και άλλοι συμπολίτες του. Αναμένουμε την προβολή της στα ελληνικά σινεμά και την πιθανή πορεία της στα Όσκαρ.

Μερικά Όσκαρ στο Dallas Buyers Club μπορεί να βοηθήσουν το θέμα να έρθει ξανά στην επιφάνεια. Οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη βελτίωση της θεραπευτικής αγωγής, τα κρούσματα, όμως, αυξάνονται. Μπορεί το Χόλιγουντ να θεωρεί ότι ένα θέμα σαν το Aids μπορεί να καταρρακώσει τις πιθανότητες μιας ταινίας στο box-office, πολλοί είναι όμως εκείνοι που θέλουν να δουν μια πιο δραστική κινηματογραφική προσέγγιση της ασθένειας, η οποία θα μπορούσε ταυτόχρονα να ενημερώσει ένα ευρύ κοινό και να προσφέρει παρηγοριά σε θύματα του Aids.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με 6 ταινίες

Διαβάστε επίσης: Το άρθρο του Τάιλερ “Ο εξ αίματος Αδερφός”

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *