ΕΠΙΚΑΙΡΑΤαινίες της Εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας (10/4/2014)

Προσωπικές ιστορίες ελευθερίας και δικαιοσύνης (Μάικλ Κολχάας, Καμίλ Κλοντέλ 1915), ιστορίες αγάπης και τρέλας (Καμίλ Κλοντέλ 1915, Χαρά) και αριστουργήματα από τα παλιά (Senso, Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, Χίτλερ Μια Ταινία από τη Γερμανία) προβάλλονται από αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες.

Ο Θρύλος του Μάικλ Κολχάας

Στο δέκατο έκτο αιώνα, κάπου στις Cevennes, ο Michael Kohlhaas, ένας προτεστάντης έμπορος αλόγων, έχει μια άνετη και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Ο τοπικός άρχοντας τον υποχρεώνει να του αφήσει  δύο άλογα,ως φόρο,για να μπορεί να χρησιμοποιεί το δρόμο που διασχίζει το δάσος.  Μετά την άρνηση των τοπικών αρχών να τον δικαιώσουν στέλνει την γυναίκα του να υποστηρίξει την υπόθεση στην Βασιλική Αυλή όπου πέφτει θύμα φονικής επίθεσης.Έτσι αυτός ο ευσεβής και τίμιος άνθρωπος συγκεντρώνει στρατό και επαναστατεί για να πετύχει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του. Η αντιστοιχία μεταξύ της μορφής και του φόντου είναι τέλεια. Καθ ‘όλη την διάρκεια της ταινίας κυριαρχεί μια λιτότητα στην κινηματογράφηση και μια ρομαντική πνοή. Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί δίνουν στο έργο την δύναμη που του χρειάζεται. Ένα έργο ρομαντικό πάνω στην ιερή αγανάκτηση του ανθρώπου που αδικείται.

Σκηνοθεσία: Αρνό ντε Παγιέρ
Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Μελουσίν Μαγιάνς, Μπρούνο Γκαντς

Διαβάστε την κριτική του Αντουάν Ντουανέλ

Καμίλ Κλοντέλ 1915

Η ιστορία επικεντρώνεται στο έτος 1915, οπότε η γλύπτρια -και πρώην ερωμένη του Ροντέν- Καμίλ Κλοντέλ νοσηλευόταν ήδη σε ψυχιατρικό άσυλο. Παρακολουθούμε κάποιες ημέρες από τη ζωή της, ενώ περιμένει να την επισκεφθεί ο αδελφός της. Η σκηνοθεσία του Ντιμόν θυμίζει ζωγραφική: τα πλάνα του και τα καδραρίσματά του είναι σαν πίνακες. Η μεγάλη δύναμη της ταινίας είναι, πάντως, η Ζιλιέτ Μπινός, η οποία δίνει μια tour de force ερμηνεία στον ρόλο της διάσημης γλύπτριας. Μία ταινία «δύσκολη», αλλά σε αρκετές στιγμές της γοητευτική.

Σκηνοθεσία: Μπρουνό Ντιμόντ
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Ζαν Λικ Βενσάν

Διαβάστε την κριτική του Τάιλερ

Χαρά

Μία 45χρονη γυναίκα, η Χαρά, μπαίνει σε ένα μαιευτήριο και κλέβει ένα μωρό. Το πηγαίνει στο σπίτι της, το ντύνει, του τραγουδά, το πηγαίνει στη θάλασσα. Η σχέση τους διακόπτεται όταν ένας άνδρας την αναγνωρίζει. Στα δραματικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν, η Χαρά θα επιλέξει να μείνει σιωπηλή. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον άνισο. Σίγουρα το ασπρόμαυρο δεν βοηθάει –ούτε το fade out-, καθώς δίνει την εντύπωση του «παλιομοδίτικου» (σαν μελόδραμα της δεκαετίας του 1960). Η Αμαλία Μουτούση δίνει μια μετρημένη ερμηνεία που κινείται ανάμεσα στο λόγο και τη σιωπή, την τρέλα και τη λογική.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Συμεωνίδης, Λήδα Πρωτοψάλτη

Διαβάστε επίσης την κριτική του Τάιλερ

Ο Μόνος Επιζών

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ, η ταινία περιγράφει την ιστορία τεσσάρων ανδρών των ειδικών δυνάμεων S.E.A.L.S. που είχαν αποστολή να χτυπήσουν έναν ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και να φύγουν απαρατήρητοι. Δυστυχώς για αυτούς, πέφτουν πάνω τους βοσκοί που αποκαλύπτουν τη θέση τους με αποτέλεσμα να τους πάρουν στο κυνήγι εκατοντάδες εχθροί. Αν είστε στρατέγκο ή φανατικοί φιλοαμερικάνοι η ταινία θα σας συναρπάσει, ίσως συγκινηθείτε κι όλας. Αν πάλι θέλετε να διασκεδάσετε χλευάζοντας τον αμερικάνικο στρατό σε μια επιχείρηση που το ένα λάθος υποδέχεται το επόμενο θα βρείτε αρκετές αφορμές για άφθονο γέλιο.

Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Εμίλ Χιρς, Έρικ Μπάνα, Μπεν Φόστερ, Τέιλορ Κιτς

Διαβάστε την κριτική του Gimli

Ρίο 2

Η συνέχεια της γνωστής ταινίας κινουμένων σχεδίων. Ο Μπλου και η Τζούελ, οι δυο μπλε παπαγάλοι Μακάου που πρωτογνωρίσαμε στο «Ρίο» έχουν παντρευτεί και ζουν ζωή χαρισάμενη με τα τρία τους παιδιά, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Την ευτυχισμένη ρουτίνα τους διακόπτει η Τζούελ που ξεσηκώνει την οικογένεια για ένα περιπετειώδες ταξίδι στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Εκεί, ο Μπλου –νευρωτικός Αμερικανός και παιδί της πόλης- θα ταλαιπωρηθεί ώσπου να προσαρμοσθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Σκηνοθεσία: Κάρλος Σαλντάνια

Senso

Η ερωτική σχέση μιας ιταλίδας αριστοκράτισσας με έναν αυστριακό στρατιωτικό στη Βενετία του 1866. Το Senso είναι η πρώτη συνάντηση του Βισκόντι με την Ιστορία ύστερα από τις νεορεαλιστικές ταινίες του. Η εναρκτήρια σκηνή στην Όπερα της Βενετίας  δίνει τον τόνο στην υπόλοιπη ταινία : θα είναι ένα υπέροχο μελόδραμα, μια μικρή ιστορία που εμπλέκεται με την Ιστορία.

Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Πρωταγωνιστούν: Αλίντα Βάλι, Μάσιμο Τζιρότι, Φάρλει Γκρέιντζερ, Κριστιάν Μαρκάν, Σέρτζιο Φαντόνι

Χίτλερ, Μία Ταινία από τη Γερμανία

Το πορτρέτο του Άντολφ Χίτλερ, η γοητεία του φασισμού, η άνοδος και η πτώση του Γ΄ Ράιχ σε ένα επτάωρο έπος χωρισμένο σε τέσσερα μέρη. Μία ταινία με καινοτομίες τόσο αισθητικές, όσο και νοηματικές, μία ταινία φτιαγμένη από τη Γερμανία για τη Γερμανία. Ο Ζίμπερμπεργκ προσεγγίζει την Ιστορία μέσα από μια ποικιλία τεχνικών: παραμύθια, τσίρκο, θρησκευτικά δράματα, μαγικές τελετουργίες, φιλοσοφικούς διαλόγους.

Σκηνοθεσία: Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο

Η μεταφορά του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Ο άνθρωπος βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας, στο κέντρο του κόσμου.  Αδιαφορώντας για την ημέρα και τη νύχτα, κηρύττει, επικαλείται, αγορεύει, προτρέπει και προκαλεί. Ως πολέμαρχος, καλεί τους μαθητές του να αγαπάνε τους εχθρούς τους  και να προσεύχονται για εκείνους που τους καταδιώκουν. Παράδοξο κάλεσμα, συναρπαστικό κείμενο, συναρπαστικός και σύνθετος χαρακτήρας (ο Ιησούς ή ο Παζολίνι) συνθέτουν τα τρία σημεία αναφοράς της δημιουργίας. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε μια καλύτερη τριάδα για αυτή την ανάγνωση της ζωής του Χριστού.

Διαβάστε την κριτική του Αντουάν Ντουανέλ

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *