ΕΠΙΚΑΙΡΑΤαινίες της Εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας (13/3/2014)

Τρεις μάλλον μέτριες κινηματογραφικές επιλογές αυτή την εβδομάδα, δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να προλάβουν να συμπληρώσουν τις κινηματογραφικές τους γνώσεις στις ταινίες που δεν πρόλαβαν να δουν τις προηγούμενες εβδομάδες. Εμείς, πάντως, προτείνουμε Philomena και Grand Budapest Hotel. Παράλληλα, «τρέχουν» στην πόλη και δύο Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ animation και το Φεστιβάλ Τρόμου «Fright Nights», ενώ στη συμπρωτεύουσα έχει έρθει η ώρα του ντοκιμαντέρ με το 16ο ΦΝΘ-Εικόνες του 21ου Αιώνα να ξεκινά αύριο, Παρασκευή.

Η Αόρατη Γυναίκα

Ταινία εποχής για τον έρωτα -κατακριτέο εκείνα τα χρόνια- μεταξύ του γνωστού συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς και μιας νεαρής ηθοποιού. Ο μεσήλικας άνδρας βλέπει στο πρόσωπο της νεαρής μια φανατική αναγνώστρια ερωτευμένη περισσότερο με την πέννα του. Η κοπέλα παρά το μυαλό και την ευαισθησία της σαν ηθοποιός δεν έχει μέλλον (αντίθετα με τη μητέρα της και τις αδερφές της) επομένως δείχνει να κρεμιέται πάνω στον αναγνωρισμένο άνδρα. Κρέμεται από τα μανίκια του δημοφιλή συγγραφέα σε μια σχέση εξάρτησης που είναι και οικονομική. Με άλλα λόγια ο αυθόρμητος έρωτας τους ακόμα και υπό το πρίσμα της εποχής τίθεται και λίγο υπό αμφισβήτηση. Η σκηνοθεσία του Ρέιφ Φάινς είναι ακαδημαϊκή, χωρίς όμως να αναδείξει κάποιο ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Η υπόθεση, αντίστοιχα, μπορεί να σημαίνει πολλά για τους Βρετανούς, για εμάς ως τρίτους, όμως έχει σαφή έλλειψη κάποιας σεναριακής πρωτοτυπίας ή ερμηνευτικής ιδιαιτερότητας που να την κάνουν να ξεφύγει της μετριότητας.

Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
Πρωταγωνιστούν: Ρέιφ Φάινς, Φελίσιτι Τζόουνς, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Τομ Χόλαντερ

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Gimli

Ο Έρωτας είναι το Τέλειο Έγκλημα

Κεντρικός ήρωας είναι ο Marc, καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. O Marc έχει τη φήμη του καρδιοκατακτητή που ζει ερωτικές περιπέτειες με τις φοιτήτριες του. Λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση της πιο ταλαντούχας, που ήταν και η πιο πρόσφατη κατάκτησή του, συναντά την μυστηριώδη νεαρή μητριά της, Άννα που προσπαθεί να μάθει περισσότερα για την προγονή της που εξαφανίστηκε. Οι σκηνοθέτες, τα αδέρφια Larrieu, όσο και ο συνήθης πρωταγωνιστής τους, Mathieu Amalric τα πάνε καλά στο κομμάτι της διαστροφής που μας έχουν συνηθίσει. Η προσπάθεια όμως των σκηνοθετών να κάνουν μια ταινία απαιτητική, αλλά και ταυτόχρονα για ένα ευρύ κοινό τους οδηγεί σε επιπολαιότητες. Υπάρχει η αίσθηση ότι η ατμόσφαιρα της ταινίας πνίγει την ίδια την ταινία και τους χαρακτήρες μέχρι το απογοητευτικό και πρόχειρο τέλος.

Σκηνοθεσία: Ζαν – Μαρί Λαριέ και Αρνό Λαριέ
Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Κορίν Βιάρ, Μαϊουέν, Ντενί Πονταλιντές

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Antoine Doinel

Αίσθηση Αμαρτίας

Μία σπονδυλωτή ταινία για τη βία που εξετάζει τέσσερις διαφορετικές ιστορίες. Με σκηνές βγαλμένες από το σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο, ο Ζία Ζανγκ-Κε επιχειρεί έναν στοχασμό πάνω στη σύγχρονη Κίνα: τον οικονομικό γίγαντα που διαβρώνεται σταδιακά από τη βία. Η ταινία κέρδισε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες.

Σκηνοθεσία: Ζία Ζανγκ – Κε
Πρωταγωνιστούν: Ζάο Τάο, Ζιανγκ Γου, Γουάνγκ Μπάοκιανγκ

Σε επανέκδοση προβάλλεται η ταινία Γεια σας Παιδιά, σε σκηνοθεσία Μαρκ Ντονσκόι, η οποία απεικονίζει μια κατασκήνωση στην Κριμαία, όπου συγκεντρώνονται παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου.

Παράλληλα, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Animation, καθώς και το Φεστιβάλ Τρόμου «Fright Nights».

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *