ΕΠΙΚΑΙΡΑΤαινίες της Εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας (26/3/2015)

Αρκετές ταινίες αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες, με τις περισσότερες να είναι μάλλον αδιάφορες. Ξεχωρίζει το Μακριά από τους Ανθρώπους και το Chappie, καθώς και το Πέρασμα από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα, το Γαλλόφωνο σινεμά ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα ξεκινά το Φεστιβάλ animation.

Μακριά από τους ανθρώπους

Loin-Des-Hommes-poster_122x186_acf_croppedΒασισμένη στο διήγημα του Albert Camus η ταινία «Loin des hοmmes» μας μεταφέρει στην Αλγερία του 1950, ξύνοντας τις πληγές του αποικισμού, όντας η ίδια αποικία της Γαλλίας. Πρωταγωνιστεί ο Viggo Mortensen ο οποίος υποδύεται έναν Γάλλο δάσκαλο που του αναθέτουν να μεταφέρει έναν Αλγερινό θανατοποινίτη – ποινή για το θάνατο του ξαδέρφου του – σε αυτούς που θα τον εκτελέσουν. Μια ταινία αρκετά αργή που απαιτεί την προσοχή μας καθ΄ όλη τη διάρκειά της, που μας βάζει σε διαδικασία σκέψης και μας ανταμείβει τελικά με τις εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών και το βαθύτερο νόημά της για την ελευθερία.

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Ελχοφέν
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Ρεντά Κατέμπ, Τζεμέλ Μπαρέκ, Βενσάν Μαρτέν

Gimli:two-half-popcorn

Nemo: three-half-popcorn

Chappie

CHAPPIE000poster_122x186_acf_croppedΣε ένα μελλοντικό κόσμο, στην πολυπολιτισμική αγγλικά ομιλούσα Αφρική, που σφύζει από γκέτο και παρανόμους, ρομπότ έχουν επιστρατευτεί για να βοηθήσουν το δύσκολο έργο της αστυνομίας. Μια συμμορία απαγάγει το κατεστραμμένο ρομπότ Νο 22 και τον προγραμματιστή του και το επαναπρογραμματίζουν με ένα πρόγραμμα που προσομοιάζει πολύ την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Το «νεογέννητο» ρομπότ, ο Chappie, σαν μικρό παιδί που τα μαθαίνει όλα από την αρχή και μεγαλώνει μέσα στη συμμορία θα εκπαιδευτεί για να γίνει μέλος της συμμορίας. Έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και διασκεδαστικές στιγμές. Η συχνή αλλαγή του ύφους ίσως μπερδέψει ή κουράσει κάποιους και τους βγάλει από το mood της προβολής. Είναι όμως μια ταινία που έχει ταυτότητα. Ο Chappie είναι ένας καλοσχηματισμένος χαρακτήρας που καταφέρνει να επισκιάσει τους πρωταγωνιστές του.

Σκηνοθεσία: Νέιλ Μπλόνκαμπ
Πρωταγωνιστούν: Ντεβ Πάτελ, Γιολάντι Βίσερ, Νίντζα, Σιγκούρνι Γουίβερ, Χιου Τζάκμαν

Tyler:2popcorn

Gimli:3popcorn

Το Πέρασμα

judgment-poster_122x186_acf_croppedΈνας πατέρας και ένας γιος έχουν καταστραφεί οικονομικά σε ένα φτωχικό χωριό κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας. Ενώ παρακολουθούμε τη σχέση του πατέρα με τον έφηβο γιο που τον κατηγορεί σκληρά για το χαμό της  μητέρας του η τράπεζα απειλεί να τους κατάσχει το σπίτι για χρέη από δάνειο. Για να αντεπεξέλθει των δύσκολων συνθηκών ο πατέρας θα αναγκαστεί να περάσει παράνομα μετανάστες από τα σύνορα δουλεύοντας για έναν πρώην διοικητή του στο στρατό την περίοδο του ’88. Αυτό θα ξυπνήσει μνήμες από το παρελθόν και ένα μυστικό καλά κρυμμένο. Μια αξιόλογη προσπάθεια από το βουλγαρικό σινεμά με έναν αρκετά καλό ερμηνευτικά Assen Blatechki.

Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ
Πρωταγωνιστούν: Μίκι Μανόλοβιτς, Ασεν Μπλατέσκι

Gimli:2popcorn

Nemo:three-half-popcorn

Σε θέση βολής

THE-GUNMAN-exclusive-Poster_122x186_acf_croppedΤο Σε Θέση Βολής έχει έναν ήρωα που έχει κάνει μερικά φρικτά εγκλήματα στο Κονγκό (ή τουλάχιστον έτσι ακούμε σε όλη τη διάρκεια της ταινίας) και έχει δολοφονήσει επίσης έναν υπουργό για να εξυπηρετήσει συμφέροντα μιας μεταλλευτικής εταιρείας. Το κυνηγητό που ακολουθεί όταν το παρελθόν του έρχεται  να τον στοιχειώσει δεν έχει σχέση με έναν άνθρωπο που αποφασίζει να εξιλεωθεί, αλλά με έναν άνθρωπο που προσπαθεί να τη γλιτώσει. Ωραία να μιλά κανείς για πολιτικά θέματα, αλλά καλό είναι να προσέχει και πώς τα προσεγγίζει. Και το να τα μετατρέπει σε προϊόν του Χόλιγουντ και σε μία ακόμα αδιάφορη περιπετειούλα, που θέλει να πείσει τον θεατή για τις ανθρωπιστικές της ανησυχίες, δεν είναι η σωστή προσέγγιση.

Σκηνοθεσία: Πιερ Μορέλ
Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζάσμιν Τρίνκα, Ρέι Γουίνστον, Ίντρις Έλμπα

Tyler: one-half-popcorn

Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ 2

marigold_122x186_acf_croppedΟι ηλικιωμένοι σταρ της πρώτης ταινίας μένουν πλέον στην Ινδία και ετοιμάζονται για τον γάμο του Σόνι. Ο Σόνι και η Μίριελ επιθυμούν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους στο δεύτερο Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ, αλλά θα βρουν απέναντί τους έναν επιθεωρητή που φτάνει στο ξενοδοχείο χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι ένοικοι ερωτεύονται, τσακώνονται και μπλέκονται σε περιπέτειες. Αδιάφορο σίκουελ με αδύναμο σενάριο και χαρακτήρες. Ξεχωρίζουν οι Μπιλ Ναΐ, Μάγκι Σμιθ και Τζούντι Ντεντς.

Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντεβ Πάτελ, Μπιλ Νάι, Πενέλοπε Ουίλτον, Ντέιβιντ Στράθερν, Σίλια Ίμρι

Tyler: one-half-popcorn

Η Απαγωγή του κυρίου Χάινεκεν

Kidnapping-Mr.Heineken_-poster_122x186_acf_croppedΤο 1983 μία παρέα φίλων αποφάσισε να στραφεί στο έγκλημα και να απαγάγει έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους, τον κληρονόμο της αυτοκρατορίας της μπύρας, Φρέντι Χάινεκεν. Αδύναμο σενάριο και μία αδιάφορη σκηνοθεσία, με ωραίες τοποθεσίες και καλή απόδοση της ατμόσφαιρας των αρχών της δεκαετίας του 1980. Ο Άντονι Χόπκινς είναι ο μόνος που φαίνεται να το διασκεδάζει.

Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Άλφρεντσον
Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Τζιμ Στέρτζες, Σαμ Γουόρθινγκτον, Ράιαν Κουάντεν, Μαρκ Βαν Γιούεν

Tyler: one-half-popcorn

1.000 Φορές Καληνύχτα

times-goodnight-posterH Ρεμπέκα είναι μία από τις πιο ικανές και δημοφιλείς φωτογράφους εμπόλεμων σκηνών. Σε μια αποστολή, ενώ φωτογραφίζει μια γυναίκα υπεύθυνη για βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, τραυματίζεται επικίνδυνα. Επιστρέφοντας πίσω στην οικογένειά της, άλλη μια βόμβα εκρήγνυται. Ο άντρας της Μάρκους και οι κόρες της δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το φόβο και την αγωνία ενός ενδεχόμενου σοβαρότερου τραυματισμού της ή ακόμη και θανάτου της, σε κάποια αποστολή και της θέτουν το δίλημμα. Η Ρεμπέκα πρέπει να διαλέξει μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειάς της. Εκείνη ορκίζεται στον άντρα της ότι δεν θα ταξιδέψει ποτέ πια σε εμπόλεμη ζώνη, παρ’ολ’αυτά δυσκολεύεται να ζήσει μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή και όταν κάποια στιγμή της προσφέρεται μια δουλειά αποφασίζει να πάει να φωτογραφίσει καταυλισμό προσφύγων στη Κένυα. Το πρότζεκτ θεωρείται τόσο ασφαλές που ακόμα και η κόρη της Ρεμπέκα, η Στεφ, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εκεί με τη μητέρα της…

Σκηνοθεσία: Έρικ Πόπε
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου

Gimli: three-half-popcorn

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *