Ταινίες της Εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας (8/5/2014)

Μερικές φορές οι καλές ταινίες φτιάχνονται με απλά υλικά. Αυτό είναι αλήθεια στην περίπτωση του Wild Duck, μιας –επιτέλους- λιτής και τρυφερής ελληνικής ταινίας, χωρίς περίτεχνα στολίδια και κρυμμένους συμβολισμούς. Είναι από τις καλύτερες επιλογές της κινηματογραφικής εβδομάδας. Κατά τα άλλα οι λάτρεις της κωμωδίας θα χαρούν: δύο καλά δείγματα βγαίνουν στις αίθουσες. Το Ανυπόφοροι Γείτονες για τους λάτρεις του πιο χοντροκομμένου –αλλά πρωτότυπου- χιούμορ και το Βόλτα με το Μολιέρο για τους λάτρεις του εκλεπτυσμένου χιούμορ.

Wild Duck

Κουβαλώντας τόσα αληθινά στοιχεία και γεγονότα που θα μπορούσαν να το μετονομάσουν σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, το φιλμ αφηγείται τα τρομερά εγκλήματα που γίνονται στα πλαίσια της πιο ‘πολιτισμένης’ ζωής στις πόλεις. Ένας νεαρός μηχανικός τηλεπικοινωνιών μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την κρίση χρεοκοπεί και στρέφεται στο παλιό του αφεντικό και τον φίλο του, παρόλο που είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να μη το ξανακάνει και να αποφύγει την ακτινοβολία. Ψάχνοντας μια περίπτωση υποκλοπών ανακαλύπτουν μια παράνομη κεραία εντός διαμερίσματος. Αυτό που θα τραβήξει όμως την προσοχή του πρωταγωνιστή είναι η κυρία που μένει στον από πάνω όροφο και πάσχει -πλέον- από καρκίνο. Μια τρυφερή ματιά σε μια ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται σε μια εποχή υποκλοπών. Ενδιαφέρουσα ιστορία, ωραία φωτογραφία, πολύ καλές ερμηνείες σε μια ταινία που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή και θέτει ηθικά διλήμματα στους ήρωές του. Στα μειονεκτήματα το κάπως αφελές τελείωμα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης
Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Στάνκογλου

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Gimli

Tyler:

Gimli:

Alceste a biciclette

Ο Σέρζ Τανέρ,γνωστός ηθοποιός,εγκαταλείπει τον χώρο του θεάματος και εγκαθίσταται σε ένα παλιό σπίτι σε ένα μικρό νησί της Βορειοδυτικής Γαλλίας. Τρία χρόνια αργότερα ο παλιός του φίλος Γκοτιέ Βαλάνς, ηθοποιός της τηλεόρασης και αγαπημένος του κοινού στο ρόλο του χειρούργου με μεγάλη καρδιά,τον επισκέπτεται. Προτείνει στον Σέρζ να παίξουν τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου αλλά ο Σέρζ αρνείται απερίφραστα και επιβεβαιώνει ότι δεν θα ανέβει ποτέ στη σκηνή. Μια ιδιόμορφη συμφωνία γίνεται μεταξύ τους: θα κάνουν πρόβες για πέντε ημέρες και στο τέλος θα του απαντήσει αν θέλει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η αρχική δυσπιστία του Σέρζ μετατρέπεται στην χαρά της συνεργασίας αλλά εναλλάσσεται και με την επιθυμία να λύσουν τους λογαριασμούς του καθώς η υπομονή του Γκοτιέ δοκιμάζεται από την ιδιορρυθμία του Σέρζ. η ταινία είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία για τον κόσμο του θεάματος αλλά και γενικότερα για την κοινωνία. Έξυπνη χωρίς να είναι επιτηδευμένη, με πολλούς διαλόγους που δεν σου προκαλούν πονοκέφαλο, βλέπεται ευχάριστα παρά τις κάποιες αρρυθμίες της.

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Λε Γκε
Πρωταγωνιστούν: Φαμπρίς Λουκινί, Λαμπέρ Ουιλσόν, Μάγια Σάνσα, Ανί Μερσιέ

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Αντουάν Ντουανέλ

Tyler:   

A.Doinel:

Nemo:      

Bad Neighbours

Ένα ζευγάρι με μωρό παιδί διαπιστώνει ότι δίπλα του έχει έρθει να μείνει ένας εφιάλτης: μια πανεπιστημιακή αδελφότητα γεμάτη νεαρούς φοιτητές τίγκα στις ορμόνες και με ακόρεστη διάθεση για ξενύχτια και πάρτι. Μετά την αρχικά φιλική προσέγγιση, τα πράγματα χοντραίνουν: ο Μακ και η Κέλι (Σεθ Ρόγκεν και Ρόουζ Μπερν) τα βάζουν με τους φοιτητές και κυρίως με τον αρχηγό της αδελφότητας, τον Τέντι (Ζακ Έφρον).  Μάλλον θα γελάσετε σε κάποιες σκηνές (αλλά θα προσπαθήσετε να το κρύψετε από τους γύρω σας). Καλοί οι Σεθ Ρόγκεν και Ρόουζ Μπερν που αναπτύσσουν μια σχέση πραγματικού ζευγαριού, παντελώς αδιάφορος ο Ζακ Έφρον σε ένα σενάριο που ξεκινάει με φρεσκάδα, αλλά όσο περνά η ώρα κινείται προς την επανάληψη.

Σκηνοθεσία: Νίκολας Στόλερ
Πρωταγωνιστούν: Σεθ Ρόγκεν, Ρόουζ Μπερν, Ζακ Έφρον, Ντέιβ Φράνκο, Κρεγκ Ρόμπερτς, Κρίστοφερ Μιντζ-Πλας, Λάιζα Κούντροου

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Τάιλερ

Tyler:     

A.Doinel:

Nemo:       

Gimli:          

The Other Woman

Η Κάρλι γνωρίζει τον τέλειο άνδρα, τον Μαρκ (ναι, ο μονόχερος του Game of Thrones). Σε μία… έκπληξη θα διαπιστώσει ότι υπάρχει σύζυγος και τεράστιος σκύλος. Η οποία σύζυγος θα πάθει εμμονή με την ερωμένη. Μέχρι που στο σκηνικό θα μπει και νέα ερωμένη και οι τρεις τους θα προσπαθήσουν να πάρουν την εκδίκησή τους. Το Sex and the City ήρθε στις οθόνες μας για να σπάσει τα συντηριτικά πρότυπα που κυριαρχούσαν σε σχέση με τις ερωτικές σχέσεις (ένα κορίτσι μπορεί να ζει μόνο του στη Νέα Υόρκη και να απολαμβάνει το σεξ και όχι μόνο τη σταθερή σχέση). Περισσότερα από 15 χρόνια μετά, γιατί θα πρέπει να δούμε άλλη μία εκδοχή του Sex and the City, πιο συντηριτική και καθόλου αστεία, στην οθόνη;

Σκηνοθεσία: Νικ Κασαβέτης
Πρωταγωνιστούν: Κάμερον Ντίαζ, Λέσλι Μαν, Νικολάι Κόστερ Βαλντάου, Κέιτ Άπτον, Νίκι Μινάζ

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Τάιλερ

Tyler:     

A.Doinel:

Nemo:      

 Waltz for Monica

Η μυθιστορηματική ζωή της τραγουδίστριας της τζαζ και ηθοποιού Μόνικα Ζέτερλουντ από τη Σουηδία. Η Μόνικα, ένα ταλαντούχο, αλλά εγωπαθές και προβληματικό πλάσμα προσπαθεί να κάνει καριέρα στην τζαζ. Αποφασίζει να τραγουδήσει στα σουηδικά και η καριέρα της απογειώνεται. Ωστόσο, τα ερωτικά της προβλήματα είναι αρκετά, ενώ δεν διστάζει να αφήσει πίσω της την κόρη της, προκειμένου να κατακτήσει την κορυφή. Η ταινία είναι μία μάλλον αξιοπρεπής τηλεταινία, η οποία όμως είναι υπερβολικά παραδοσιακή, τόσο ως προς την αφήγηση, όσο και ως προς την εξέλιξη της.

Σκηνοθεσία: Περ Φλι
Πρωταγωνιστούν: Έντα Μάγκνασον, Σβέριρ Γκιούντνασον, Σελ Μπέρκβιστ, Βέρα Βιτάλι

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Τάιλερ

Tyler:     

A.Doinel:

Nemo:      

Στο νήμα

Μάιος του 2012. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έρχεται δεύτερος σε ψήφους στις εθνικές εκλογές. Σε μια χώρα σε κρίση ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας προβάλλει ως μια νέα ελπίδα για πολλούς,πληγέντες από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, πολίτες. Η κάμερα ακολουθεί τον νέο υποψήφιο στην προεκλογική εκστρατεία του για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου καθώς και την μετέπειτα πορεία του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Mια έντιμη προσπάθεια δύο νέων σκηνοθετών που όμως δεν μας παρουσιάζουν κάτι καινούργιο. Μια καλή ιδέα που χάνεται μόνο στην ευλαβική απεικόνιση του Αλέξη Τσίπρα και δεν εξετάζει βαθιά τους λόγους,την κρίση οικονομική και κοινωνική,που τον καθιστούν ένα φορέα ελπίδας σε μια δύσκολη καμπή για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Την κριτική του Αντουάν Ντουανέλ

A.Doinel:

Nemo:     

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *