ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έκλεισε τα μάτια του ο μελαγχολικός πρίγκιπας

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ.

Εμβληματική παρουσία με τις αξέχαστες ερμηνείες του στο Λόρενς της Αραβίας (1962) και στον Δόκτορ Ζιβάγκο (1965), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, όπως μετέδωσαν ξένα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του ατζέντη του ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Καΐρου ύστερα από καρδιακή προσβολή. Το τελευταίο διάστημα είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις του γιου του ότι ο πατέρας του έπασχε από βαριάς μορφής νόσο Αλτσχάιμερ και το τελευταίο διάστημα αδυνατούσε να θυμηθεί ακόμα και τις ίδιες τις ταινίες του.

omar_sharif-771490Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ. Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γόνος εύπορης οικογένειας, μισός Λιβανέζος, μισός Σύριος, αλλά ρωμαιοκαθολικός, ο Ομάρ Σαρίφ σπούδασε αρχικά μαθηματικός και φυσικός στο Κολέγιο Victoria της Αλεξάνδρειας. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά και ελληνικά. Μετά το τέλος των σπουδών του αρχικά εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας. Το 1955 ο Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομα του σε Ομάρ αλ-Σαρίφ για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, την αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμάμα. Απέκτησαν μόνο ένα γιο, τον Τάρεκ, που αργότερα υποδύθηκε τον πατέρα του σε παιδική ηλικία, δηλαδή τον Δόκτορ Ζιβάγκο σε ηλικία 8 χρονών στην ομότιτλη ταινία. Το ζευγάρι Σαρίφ και Χαμάμα τελικά χώρισε το 1974 και ο Ομάρ έκτοτε δεν ξαναπαντρεύτηκε.

omar-sharif-002Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έκανε το 1954, με το Δαίμονα της Σαχάρας.  Ήταν πολύ αγαπητός στον αραβικό κόσμο -ειδικά μετά το γάμο του με τη Χαμάμα- έχοντας πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 25 αραβικές ταινίες πριν ξεκινήσει τη διεθνή του καριέρα. Παγκοσμίως γνωστός έγινε όμως με την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, Λόρενς της Αραβίας το 1962, που του χάρισε δύο Χρυσές Σφαίρες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά. Αργότερα το 1968, σάλο προκάλεσε στον αραβικό κόσμο η ταινία Ένα Αστείο Κορίτσι (Funny Girl), όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, καθώς ένας ισλαμιστής φαίνεται να ερωτοτροπεί με μια εβραία ηθοποιό. Το αποτέλεσμα ήταν να απαγορευτεί η προβολή των ταινιών του στην Αίγυπτο.

sharifΤη δεκαετία του 70 η δημοτικότητα του ηθοποιού παρουσίασε μεγάλη πτώση. Αυτό ήρθε σαν αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών, αλλά και του πάθους του για τα χαρτιά, καθώς ο ηθοποιός αναγκάστηκε να παίξει και σε κατώτερης ποιότητας ταινίες για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Ο ρόλος του πλούσιου άραβα κοσμοπολίτη τον στοίχειωσε, καθώς για χρόνια ταυτίστηκε μαζί του. Τα τελευταία χρόνια, πιθανώς και λόγω των προβλημάτων υγείας του, περιορίστηκε σε μικρές εμφανίσεις σε ταινίες. Τελευταίες εμφανίσεις του ήταν το 2013 στο Ένας Πύργος στην Ιταλία και το Rock the Casbah, ενώ αναμένεται να βγει ένα μικρού μήκους animation στο οποίο δανείζει τη φωνή του σαν αφηγητής.

omar sharif doctor zhivago 001Έφυγε, λοιπόν, από τη ζωή ο Ομάρ Σαρίφ, που πολλοί μπέρδευαν φυσιογνωμικά με τον δικό μας Σπύρο Φωκά. Παραμένουν όμως αθάνατοι ο Σέριφ Άλι με το διαπεραστικό βλέμμα του στους αμμόλοφους του Λόρενς της Αραβίας, ο μελαγχολικός Γιούρι του Δόκτορ Ζιβάγκο, ο πληθωρικός καπετάνιος Νέμο της Μυστηριώδους Νήσου, ο αντι-ναζί διανοούμενος ταγματάρχης Γκράου της Νύχτας των Στρατηγών, ο Τζον Κολοράντο στο Χρυσάφι του Μακένα, ο βλοσυρός αρχιδούκας Ρούντολφ του Μάγιερλινγκ, ο κομψός τζογαδόρος Νικ Αρνστέιν στο Ένα Αστείο Κορίτσι, τέλος απλά ο Φρέντι -όπως τον αποκαλούσε ο φίλος του Πίτερ Ο’Τουλ στα γυρίσματα του Λόρενς της Αραβίας, καθώς όπως έλεγε χαριτολογώντας «δεν γίνεται έναν άνθρωπο να τον λένε Ομάρ Σαρίφ».

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *