ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Με πρωτοφανές λάθος της Ακαδημίας το Moonlight επικρατεί του La La Land

Ένα πρωτοφανές λάθος της Ακαδημίας Κινηματογράφου πρόκειται να επισκιάσει την 89η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στο La La Land μόνο και μόνο για να ανακοινωθεί λίγο αργότερα -και ενώ οι περισσότεροι από τους νικητές είχαν ήδη βγάλει τους ευχαριστήριους λόγους τους- ότι τελικά νικήτης είναι το… Moonlight!

moonlight-wins-oscars-moments

Το ποιος ακριβώς ευθύνεται για το λάθος δεν είναι γνωστό. Ένας λάθος φάκελος, μία καθυστερημένη αντίδραση από την Ακαδημία και κάπως έτσι γράφεται Ιστορία! Φαίνεται πάντως στις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει ότι ο Γουόρεν Μπίτι κρατούσε από την αρχή τον φάκελο για τον Α΄ Γυναικείο Ρόλο, τον οποίο άνοιξε, ξαφνιάστηκε, χωρίς όμως να έχει καταλάβει ακριβώς τι είχε συμβεί. Στη συνέχεια έδωσε το φάκελο στην Φέι Ντάναγουεϊ, που στεκόταν δίπλα του, η οποία χωρίς να δώσει προσοχή στο τι διαβάζει ανακοίνωσε το La La Land ως νικητή.

Οι συντελεστές, πάντως, του La La Land ήταν αξιοπρεπέστατοι. Αρκεί κανείς να δει το χαμόγελο του Γκόσλινγκ στην ανακοίνωση του παραγωγού για το λάθος, να ακούσει τον τρόπο που ο παραγωγός ανακοίνωσε στους συντελεστές του Moonlight ότι στην πραγματικότητα εκείνοι ήταν οι νικητές και τα σχόλια της Έμμα Στόουν που χαρακτηρίζει «cool» το όλο… τουρλουμπούκι.

Το La La Land δεν έφυγε παραπονεμένο από την τελετή απονομής. Κάθε άλλο. Η ταινία κέρδισε συνολικά έξι Όσκαρ, μεταξύ άλλων Σκηνοθεσίας, Α Γυναικείου Ρόλου, Μουσικής και Τραγουδιού.

Σοκαρισμένοι ήταν οι συντελεστές του Moonlight που δεν κατάλαβαν καλά καλά από… πού τους ήρθε! Και με μεγάλη χάρη οι συντελεστές (τόσο ο παραγωγός, όσο και η Έμμα Στόουν που μίλησε μετά σε δημοσιογράφους) χειρίστηκαν το θέμα.

Τρία Όσκαρ για το Moonlight λοιπόν (μεταξύ άλλων Καλύτερης Ταινίας, Β Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου), δύο για το Αντιρρησία Συνείδησης, δύο για το Manchester By the Sea (Α Ανδρικού Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου).

Βραδιά με πολιτικά μηνύματα:

Είναι κρίμα που το λάθος επισκίασε το μήνυμα της οσκαρικής τελετής. Αν και ως θέαμα ήταν σε αρκετές στιγμές αδιάφορη (με μερικές καλές εμπνεύσεις), είναι σημαντική η πολιτική διάσταση της απονομής. Από την αρχή μέχρι το τέλος της, αυτή ήταν μια τελετή απονομής που ήθελε να δείξει τον κόσμο του θεάματος απέναντι σε προσπάθειες διχασμού και μισαλλοδοξίας, κάτι που αρκετοί από τους βραβευθέντες ή παρουσιαστές (όπως ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ για παράδειγμα) έσπευσαν να τονίσουν.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό πως στην Αμερική του Τραμπ η ιστορία ενός μαύρου ομοφυλόφιλου και φτωχού αγοριού κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ένας Ιρανός αποσπά το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ένας μουσουλμάνος κερδίζει το βραβείο του Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Τζίμι Κίμελ έστρεψε από την αρχή τα βέλη του στον Τραμπ, κατηγορώντας τον -εμμέσως- για ρατσισμό, ενώ δεν δίστασε να του στείλει και μήνυμα στο Twitter ρωτώντας τον «τι κάνεις;» και «η Μέριλ λέει γεια», ενώ δεν δίστασε να σηκώσει από τη θέση της την «υποτιμημένη» Μέριλ Στριπ για να την χειροκροτήσει όλο το Χόλιγουντ.

Η τελετή απονομής:

Μια διαφορετική έναρξη αποφάσισε να κάνει ο Τζίμι Κίμελ. Αντί για τον εναρκτήριο μονόλογό του, ο παρουσιαστής άφησε τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ να «κάνει παιχνίδι» και να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους με το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι του. Κάτι που έγινε. Όσκαρ με όλους όρθιους να χορεύουν και να τραγουδάνε δεν είχαμε ξαναδεί!

Ακολουθεί ο μονόλογος του Κίμελ που είναι αρκετά πολιτικός, αλλά όχι τόσο χιουμοριστικός, ενώ η βραδιά περιλάμβανε μερικές ωραίες στιγμές (στο ύφος της παρουσίασης της Έλεν Ντε Τζένερις) και άλλες περισσότερο αποτυχημένες. Στις τελευταίες περιλαμβάνεται και η επανάληψη της πτώσης γλυκισμάτων από το ταβάνι (την πρώτη φορά ήταν χαριτωμένο, τις άλλες όχι), καθώς και η επίσκεψη των τουριστών που μάλλον αμηχανία προκάλεσε.

Στις καλές στιγμές της βραδιάς το σημείο που ο Ματ Ντέιμον ανεβαίνει πάνω στη σκηνή για να παραδώσει βραβείο και ο Κίμελ τον υπνομεύει διαρκώς, τα οσκαρικά… mean tweets και φυσικά τα tweet προς τον Τραμπ.

Όσο για το λάθος, ο Κίμελ στάθηκε στο ύψος του λέγοντας αρχικά στον Γουόρεν Μπίτι: «Γουόρεν τι έκανες;» και στη συνέχεια σημειώνοντας ότι ήταν σίγουρος ότι θα τα κάνει χάλια για να καταλήξει σε ένα μήνυμα του τύπου «εντάξει κινηματογραφικά βραβεία είναι αυτά, τι να γίνει τώρα» (αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν έχει και πολύ άδικο).

Η λίστα με τους νικητές στις βασικές κατηγορίες:

Καλύτερης ταινίας
Moonlight σε σκηνοθεσία του Μπάρι Τζένκινς

Πρώτου ανδρικού ρόλου
Κέισι Άφλεκ για την ερμηνεία του στην ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea), του Κένεθ Λόνεργκαν

Πρώτου γυναικείου ρόλου
Έμμα Στόουν για την ερμηνεία της στην ταινία La La Land του Ντέιμιεν Σαζέλ

Σκηνοθεσίας
Ντέιμιεν Σαζέλ για την ταινία La La Land

Δεύτερου ανδρικού ρόλου
Μαχέρσαλα Αλί για την ερμηνεία του στην ταινία Moonlight

Δεύτερου γυναικείου ρόλου
Βαϊόλα Ντέιβις για την ερμηνεία της στην ταινία Fences του Ντένζελ Ουάσινγκτον

Πρωτότυπου σεναρίου
Κένεθ Λόνεργκαν, για την ταινία Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea)

Διασκευασμένου σεναρίου
Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Άλβιν Μακράνι για την ταινία Moonlight

Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
Ζωούπολη (Zootopia) των Ριτς Μουρ και Μπάιρον Χάουαρντ

Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Ο εμποράκος (Ιράν) του Ασγκάρ Φαραντί

Καλύτερου ντοκιμαντέρ
O.J.: Made in America των Έζρα Έντελμαν & Καρολίν Γουότερλοου

Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού
City of Stars (La La Land) με μουσική του Τζάστιν Χόρβιτς και στίχους των Μπέντζι Πάσεκ και Τζάστιν Πολ

Καλύτερης Μουσικής 
Τζάστιν Χόρβιτς, για το soundtrack της ταινίας La La Land

Φωτογραφίας 
Λίνους Σάντγκρεν, για την ταινία La La Land

Οπτικών Εφέ
Ρόμπερτ Λεγκάτο, Άνταμ Βάλντεζ, Άντριου Τζόουνς, Νταν Λέμον, The Jungle Book

Μοντάζ
Τζον Γκίλμπερτ, Hacksaw Ridge

Καλύτερου Ήχου
Κέβιν Ο’Κόνελ, Άντι Ράιτ, Ρόμπερτ Μακένζι, Πίτερ Γκρέις, Hacksaw Ridge

Ηχητικού Μοντάζ 
Σιλβέν Μπερμάρε, για το Arrival

Μακιγιάζ
Αλεσάντρο Μπερτολάζι, Τζιόρτζιο Γκρεγκορίνι, Κρίστοφερ Άλεν Νέλσον, για το Suicide Squad

Κουστουμιών
Κολίν Άτγουντ, Fantastic Beasts and Where to Find Them

Σκηνικών
Ντέιβιντ Γουάσκο & Σάντι Ρέινολντς – Γουάσκο, για την ταινία La La Land

Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας
Κριστόφ Ντέακ / Άννα Ουντβάρντι για το Sing (Mindenki)

Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ 
Ορλάντο βον Έινσιεντελ, Τζοάννα Νατασεγκάρα, για το The White Helmets

Μικρού Μήκους Animation 
Άλαν Μπαριλάρο, Μαρκ Σοντχέιμερ, για το Piper

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *