ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Όταν η ζωγραφική εμπνέεται από το σινεμά…

Στη μαγεία της κινηματογραφικής αίθουσας και της 7ης Τέχνης μας ταξιδεύει η νέα έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη που κάτω από τον τίτλο «Σινεμά ο Απόλλων» εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στις 22 Απριλίου.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης, με οδηγό τις μνήμες του από την παιδική και νεανική του ηλικία, τότε που γοητευμένος ανακάλυπτε τον κόσμο του σινεμά, δημιούργησε μια νέα σειρά έργων, όπου η σκοτεινή αίθουσα, το φως της μεγάλης οθόνης, οι σταρ του Χόλιγουντ, αυτός ο ίδιος ο κινηματογράφος αναδεικνύεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή.

FRAGKISKOS DOUKAKHS 9Η συγκεκριμένη ενότητα έργων είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Φραγκίσκου Δουκάκη «Ταξίδια μνήμης και αναμνήσεων», το πρώτο μέρος της οποίας, με τίτλο «Το τοπίο της ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους», παρουσιάστηκε πέρσι το Μάιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη.

Στην έκθεση «Σινεμά ο Απόλλων» ο Φραγκίσκος Δουκάκης παρουσιάζει 17 έργα αφηγήσεις λάδια σε μουσαμά:«Το θέμα της έκθεσης από μόνο του με οδήγησε σε έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων», λέει ο καλλιτέχνης και συνεχίζει:

«Μετά το “Τοπίο της Σ.Ε.Κ”  ο κινηματογράφος Απόλλων μου έδινε ένα άλλο διαφορετικό ερέθισμα. Η δουλειά μου αυτή  σε συνδυασμό με την  επέκταση της ζωγραφικής μου φόρμας  είναι ένα ταξίδι της μνήμης μου πίσω στα υστεροπαιδικά  χρόνια μέσα από τον  λαμπερό και συνάμα μαγικό κόσμο του Σινεμά.

» Εδώ είχα να δώσω μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Το εσωτερικό του σινεμά, με την βελούδινη αίσθηση, το χαμηλό φωτισμό και την υποβολή που σου διοχετεύει  η αίθουσα, έρχονται σε εκ διαμέτρου αντίθεση με  την φωτεινή εικόνα.

» Η οθόνη σαν πηγή φωτός, παρουσιάζεται  λαμπερή και επίπεδη, άρρηκτα δεμένη με τον γύρω χώρο του κινηματογράφου  που είναι σκιερός και ανάγλυφος».

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον καλλιτέχνη να ασχοληθεί ειδικά με τον κινηματογράφο Απόλλωνα; «Υπήρχαν και άλλοι κινηματογράφοι γύρω, αλλά ξεχώρισα τον Απόλλωνα για αρκετούς λόγους», σημειώνει ο Φραγκίσκος Δουκάκης στον πρόλογο του στον κατάλογο της έκθεσης.

GRAGKISKOS DOUKAKHS 7

«Πρώτα-πρώτα ήταν ο πιο λαμπρός, έφερνε πάντα  τις καλύτερες ταινίες, και είχε  το όνομα της περιοχής. Και το κυριότερο είναι πάνω από 25 χρόνια κλειστός χωρίς να κατεδαφιστεί, ίσως περίμενε να τον ζωγραφίσω…»

Και οι μνήμες πως ανασύρθηκαν; «Στις  συνεχείς διαδρομές μου όταν ζωγράφιζα το “Τοπίο της Σ.Ε.Κ”  περνούσα απ΄ έξω και αντίκριζα τις  κλειστές πόρτες. Μόνο η μαρκίζα στέκει εκεί να θυμίζει σε κάποιους  την αίγλη που είχε παλιά. Το εσωτερικό του δεν το θυμάμαι καλά, οι παιδικές μου μνήμες μπερδεύονται με την σιωπηλή ομορφιά του χώρου όπου μέσα σε αυτόν  οι φιγούρες των ανθρώπων έπαιρναν  άλλη υπόσταση, ήταν  κάτι  σαν εκπλήξεις.

Όλα αυτά όμως είναι για λογοτέχνες, στην ζωγραφική μου χρειάζομαι κάτι  το υπαρκτό    για να δημιουργήσω. Στηρίχτηκα έτσι στους κινηματογράφους Παλλάς (Παγκράτι), Ζέφυρο και Σινεάκ τους οποίους ονόμασα Απόλλων.

FRAGKISKOS DOYKAKHS 1

Πήρα στοιχεία από τα εσωτερικά και εξωτερικά τους τα οποία διαφοροποιώντας τα έφτιαξα το δικό μου σινεμά Απόλλων. Το ζωγράφισα τοποθετώντας το σε ένα πεδίο ελεύθερο από χρόνο και τόπο.

Στα έργα που παρουσιάζω, η γοητεία των ηθοποιών, τα φώτα,  τα βελούδινα εσωτερικά, η  ομορφιά της ανθρώπινης παρουσίας, οι γιγαντοαφίσες, όλα αυτά συνθέτουν τον κινηματογράφο  Απόλλωνα», καταλήγει ο ζωγράφος.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Απριλίου – 10 Μαΐου 2015

Εγκαίνια 22 Απριλίου 8.00 μ.μ. Επίσημα εγκαίνια και ξενάγηση από τον Φρ.Δουκάκη την Κυριακή 26 Απριλίου, 12:00 -14:00.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Φίλωνος 29, Πειραιάς.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 π.μ–2.00μ.μ. και 6.00-10.00 μ.μ., Σάββατο- Κυριακή 10.00  π.μ. – 2.00μ.μ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *