ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης

two-half-popcorn

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της τρίτης συνέχειας της Μαδαγασκάρης ερχόμαστε ξανά πίσω σε γνωστά λημέρια, αυτή την φορά όχι για να ασχοληθούμε με τις νέες περιπέτειες του Άλεξ, του Μάρτι, της Γκλόρια και του Μέλμαν αλλά με την ιστορία των 4 δαιμονικών πιγκουίνων που αποτελούσαν την κωμική απόσπαση προσοχής της σειράς των ταινιών της Μαδαγασκάρης.

Η ιστορία τους ξεκινάει από την αρχή, όταν τρία μωρά πιγκουινάκια έρχονται σε σύγκρουση με τα πιστεύω της κοινωνίας τους, ότι δηλαδή για να είσαι ασφαλής πρέπει να παραμένεις υποταγμένος στην ομάδα και στις τελετουργίες που το είδος σου επιβάλλει, και διακινδυνεύουν την ζωή τους προκειμένου να σώσουν ένα εγκαταλειμμένο αυγό, που κανένας δεν του δίνει σημασία. Αμέσως θέτουν τους ρόλους στα μέλη που αποτελούν την παρέα τους, βρίσκουν τον αρχηγό μεταξύ τους –τον Σκίπερ, το «μυαλό» – τον Κοβάλσκι αλλά και τον άμυαλο εκτελεστή εντολών – τον Ρίκο. Για να ολοκληρωθεί όμως αυτή η μικρογραφία κοινωνίας που αποτελεί η παρέα τους πρέπει να βρουν και το συναίσθημα και αυτό βρίσκει σάρκα και οστά στον πικγουινάκι που θα γεννηθεί από το διασωθέν αυγό, τον Στρατιώτη. Και κάπως έτσι ξεκινούν οι περιπέτειες της συμμορίας των πιγκουίνων της Μαδαγασκάρης.

Η πρώτη αποστολή των πιγκουίνων; Να σώσουν τους υπόλοιπους του είδους τους από τον σατανικό δόκτορα Οκτάβιο Μυαλάτη, ένα μεταλλαγμένο χταπόδι με δυνατότητα να παίρνει ανθρώπινη μορφή και εξαιρετικά ζηλιάρικο απέναντι στους πιγκουίνους. Ο δόκτωρ Οκτάβιος έχει εναποθέσει την αιτία της κακής του μεταχείρισης από τους ιδιοκτήτες ζωολογικών κήπων κατά το παρελθόν, στην γλυκύτητα των πιγκουίνων και γι’ αυτό και στοχεύει στην εξολόθρευσή τους. Στην προσπάθεια διάσωσης που θα επιχειρήσει η γνωστή τετράδα θα βοηθήσει η μυστική ομάδα δράσης Βόρειος Άνεμος, επαγγελματίες πολεμιστές αρματωμένοι με τελευταίας τεχνολογίας οπλισμό, αλλά και με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πνεύμα που πηγάζει από τον αρχηγό της ομάδας τον Λύκο, Πράκτορα Απόρρητο.

Όπως κάθε animation που σέβεται τον εαυτό του (βλέπε τον Σκρατ της Εποχής των Παγετώνων και τα Μινιόν του Απαισιότατου) έτσι και η Μαδαγασκάρη είχε τους δικούς της β’ χαρακτήρες που έκλεβαν την παράσταση. Εμφανίζονται για λίγο κάπου ενδιάμεσα των περιπετειών των κεντρικών ηρώων και κερδίζουν την συμπάθεια του κοινού είτε με τις καρικατουρίστικες αντιδράσεις είτε με τις απρόσμενα έξυπνες ατάκες. Οι Πιγκουίνοι όμως δεν περίμεναν την συγκεκριμένη ταινία για το δικό τους σόλο, ήδη από το 2009 έχουν δική τους σειρά στο Nickelodeon. Η σύνδεση με τους ήρωες της Μαδαγκάρης παραμένει μόνο στο μυαλό όσων έχουμε παρακολουθήσει τις προηγούμενες ταινίες, και με κάποιες σκιές που κάνουν ένα cameo πέρασμα κατά την διάρκεια της ταινίας για να το υπενθυμίσουν σε όποιον πήγε αδιάβαστος. Όμως, κάποιος που δεν έχει τύχει να δει κάποια Μαδαγασκάρη μπορεί καν να μην αναρωτηθεί για την προέλευση των ραδιούργων πτηνών. Και αυτό μπορεί να συμβεί καθώς οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης καταφέρνουν να μετατρέψουν τους ήρωες από τον πάγκο σε πρωταγωνιστές ανεξάρτητους και ιδιαίτερα διασκεδαστικούς.

Απολαυστικό χιούμορ που επικεντρώνεται ως επι το πλείστον σε κωμικά στοιχεία καταστάσεων και εκφράσεις αντιδράσεων καθώς και η αιώνια μάχη του καλού με το κακό εμποτισμένη με την σωστή δόση δράσης, αποτελούν τα συστατικά της περιπέτειας των πιγκουίνων. Στο σύνολο του ένα animation που σέβεται τον εαυτό του και προσφέρει ένα διασκεδαστικό μιαμισάωρο, που όμως αφήνει και εμάς τους ενήλικους θαυμαστές με το αιώνιο παράπονο της ελληνικής διανομής για την «σίγαση» των φωνών όπως του Κάμπερμπατς και του Μάλκοβιτς, λόγω μεταγλώττισης.

 

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *