ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης

Σε ηλικία 50 ετών έφυγε ο σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και ιδρυτής του συναυλιακού χώρου Gagarin 205, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Γεννημένος στο Σικάγο το 1966, γιος του Χάρρυ Κλυνν, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης διακρίθηκε για τις σκηνοθετικές του δουλειές, αλλά και για την αγάπη του για τη μουσική. Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Η πρώτη του δουλειά ήταν το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Momus: Amongst Women Only», ενώ σκηνοθέτησε και το εμβληματικό, πλέον, βιντεοκλίπ «Δε χωράς πουθενά» του ιστορικού συγκροτήματος Τρύπες. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία, «Ράδιο Μόσχα»,  ολοκληρώθηκε το 1995, στο οποίο συμμετείχαν οι Σβετλάνα Πανκράτοβα, Χάρρυ Κλυνν, Blaine L. Reininger, Kώστας Γκουσγκούνης, Απόστολος Σουγκλάκος και Ντίνος Ηλιόπουλος.

Λάτρης της μουσικής, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ίδρυσε την οπτικοακουστική εταιρεία Astra TV και, το 2002, εγκαινίασε τον συναυλιακό χώρο Gagarin 205 στην οδό Λιοσίων. Το Gagarin θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον κεντρικό συναυλιακό χώρο της Αθήνας, και θα φιλοξενήσει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

Τον Ιούνιο του 2014 παρουσίασε την ταινία του «Οι Αισθηματίες», η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του πίσω από την κάμερα, ενώ τον τελευταίο καιρό ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ για τον ΠΑΟΚ.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματόγραφου εξέφρασε με ανακοίνωσή του τη θλίψη του «για την ξαφνική απώλεια του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ενός χαρισματικού σκηνοθέτη με πολυσχιδή δραστηριότητα. Πνεύμα ανήσυχο, με πρωτότυπη ματιά και μεγάλη αγάπη τόσο για τον κινηματογράφο όσο και τη μουσική, άφησε πίσω ένα χαρακτηριστικό για την προσωπικότητα του έργο».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Ροκ στην ψυχή, με μια γνήσια αγάπη για το καλτ, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε το σινεμά και τη μουσική, με πάθος. Ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος και καλλιτέχνης, πάντα δημιουργικός και ανήσυχος. Χάραξε μια πλούσια διαδρομή που διακόπηκε απότομα. Η απώλειά του είναι μεγάλη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΦΚΘ.

Ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Suntan) έγραψε στο προφίλ του στο Facebook: «Σε πήρα τηλέφωνο 14 Αυγούστου και σου ζήτησα την επόμενη μέρα να είσαι στην Αντίπαρο και να παίξεις σε μια σκηνή. Μου είπες κατευθείαν ναι και μπήκες στο επόμενο καράβι μαζί με την υπέροχη Μαρίνα σου. Είπαμε δυο κουβέντες και σε ρώτησα αν θέλεις πρόβα ή το πάμε πρίμα βίστα. Το είχαμε από την πρώτη λήψη, γιατί ήσουν γενναιόδωρος και φανατικός σινεματζής. Και βαθιά αισθηματίας. Καλό ταξίδι Νικόλα. Εύχομαι να έχει μουσικάρες, ταινιάρες, καλούς φίλους, Τζακ και Παόκια εκεί που πας».

Ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης γράφει στο προφίλ του στο Facebook: «Και σου έστελνα inbox, και σε ρώταγα για την υγεία σου κι όλο “Καλά!” μου έλεγες κι ήσουν και κατηγορηματικός. Αχ ρε ΝΙκόλα, την αγάπη μου σου στέλνω εκεί πάνω που έφυγες. Χαιρετισμούς στον Νικολαΐδη».

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *