ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στο ΕΚΚ, παραιτήθηκε ο Μάρκαρης

ekk

Παραιτήσεις, μηνύσεις, αλληλοκατηγορίες. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο –ακέφαλο πλέον- Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Η παραίτηση του Πέτρου Μάρκαρη από την προεδρία του ΕΚΚ ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζαμε: ότι η κατάσταση στο Κέντρο έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ενώ οι κινηματογραφιστές επιθυμούσαν να παραμείνει ως γενικός διευθυντής ο Γρηγόρης Καραντινάκης, τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΚ είχαν προτείνει τον Χάρη Παπαδόπουλο περιμένοντας τον διορισμό του. Όταν ο διορισμός αυτός δεν ήρθε, το κλίμα οξύνθηκε.

markaris2Ο ίδιος ο Μάρκαρης, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα δεν κρύβει τα λόγια του: Η σύγκρουση που ξεκίνησε από την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή, «έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των συνεδριάσεων του ΔΣ και έχει μεταφερθεί στους διαδρόμους του ΕΚΚ, όπου κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ένα μέλος να αποκαλεί το άλλο “προδότη” (προφανώς επειδή δεν ψήφισε τον κ. Χάρη Παπαδόπουλο) και το άλλο να απειλεί τον “αντίπαλο” του ότι τον έχει φακελώσει και μπορεί να τον κάψει».

Ο Χ.Παπαδόπουλος κατέθεσε μάλιστα μήνυση κατά του Κ.Τασούλα κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας και προσπάθεια συγκάλυψης οικονομικών ατασθαλιών στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η μήνυση έρχεται ενώ ο διορισμός του έχει «παγώσει».

Από την πλευρά του, ο Π.Μάρκαρης επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Πολιτισμού, λέγοντας ότι με την αδράνεια του επιβάρυνε το κλίμα που επικρατούσε στο ΕΚΚ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «δεν έχουμε δει τα χειρότερα» και τονίζει ότι καθώς δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση στην θητεία του γενικού διευθυντή, αυτός που θα αναλάβει θα είναι ένας υπηρεσιακός αναπληρωτής γενικός διευθυντής, γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερες εντάσεις.

«Ο μόνος λόγος, για τον οποίο άντεξα ως σήμερα τις μετωπικές συγκρούσεις, επιθέσεις και τις εκατέρωθεν καταγγελίες που διέπουν τις σχέσεις των μελών του ΔΣ του ΕΚΚ, εντός και εκτός των συνεδριάσεων του, ήταν η επιθυμία μου να εγκρίνει το ΔΣ ως το τέλος του παρελθόντος χρόνου τις αξιολογηθείσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών, ούτε ώστε οι δημιουργοί του κινηματογραφικού χώρου να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ταινίες τους» προσθέτει.

«Από τη στιγμή που ο στόχος αυτός επετεύχθη, θεωρώ υποτιμητικό έως προσβλητικό για το άτομο μου να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚ. Καλώς ή κακώς δε διαθέτω προσόντα διαιτητή αγώνων πυγμαχίας, ούτε και έχω ασκηθεί στις πολεμικές τέχνες» τόνισε.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *