ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες

2popcorn

planes2-001Ο Ντάστι, το αεροπλάνο αγώνων, μαθαίνει άσχημα νέα: το κιβώτιο ταχυτήτων του αντιμετωπίζει κάποιο μηχανικό πρόβλημα και ο ίδιος δεν θα μπορεί να φτάσει τις μεγάλες ταχύτητες που χρειάζεται ένας πρωταθλητής. Μετά από μία πυρκαγιά, θα αναγκαστεί να γίνει πυροσβεστικό αεροπλάνο και να περάσει από εκπαίδευση για να πάρει το δίπλωμά του.

Το Αεροπλάνα 2, συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης ταινίας, είναι η πρώτη ταινία της σειράς (αν συμπεριλάβουμε και εκείνες με τα Αυτοκίνητα) που έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό μήνυμα.

Κινείται σεναριακά στο ίδιο πλαίσιο με τις προηγούμενες: ένας αποφασισμένος αλλά και ριψοκίνδυνος και ξεροκέφαλος ήρωας, ένας μέντορας που κρύβει κάποιο μυστικό, ένα εκνευριστικό όχημα και μια μεγάλη σκηνή δράσης στο τέλος.

planes2-003planes2-002

Μόνο που σε αυτή την ταινία οι αγώνες ταχύτητας δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Ο Ντάστι μαθαίνει την αξία της προσφοράς και της θυσίας βλέποντας το δάσος να καίγεται. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χαρούμενο θέμα για παιδάκια, παρ’ όλα αυτά δεν στερείται αξίας.

Υπάρχουν στιγμές που οι Ιπτάμενοι Πυροσβέστες γίνονται κάπως βαρετοί, ενώ το 3D του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ωστόσο, η εξαιρετική ηχητική μπάντα και η εντυπωσιακή σκηνή της φωτιάς (υπάρχουν στιγμές που δεν ξέρεις αν είναι κινούμενο σχέδιο ή όχι) θα αποζημιώσουν τον θεατή. Οι συντελεστές δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα για να δουν πώς λειτουργεί το έργο της πυρόσβεσης και πώς εξαπλώνεται η φωτιά και αυτή η έρευνα φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο τραγουδάκι να αποσπάσει υποψηφιότητα για όσκαρ, ενώ σε σκηνές το surround ηχοσύστημα αξιοποιείται στο έπακρο.

planes2-004

Άστοχη βρήκα την επιλογή του Γιώργου Καπουτζίδη στη φωνή του Ντάστι. Η φωνή του δεν ταιριάζει στο ρόλο και το γεγονός ότι είναι τόσο αναγνωρίσιμη μάλλον λειτουργεί αρνητικά για τον θεατή.

Η ταινία διαθέτει μία σειρά από νέους ήρωες που το πιθανότερο είναι ότι θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια -όπως ο αρχηγός Μπλέιντ, ένα ελικόπτερο με μεγάλη πείρα στην κατάσβεση πυρκαγιάς.

Τελικά να τη δω;

Τα παιδιά που αγαπούν τα Cars και το πρώτο Αεροπλάνα θα βρουν ενδιαφέρον σε αυτή την ταινία. Είναι λιγότερο ανέμελη και χαρούμενη από τα προαναφερθέντα, αλλά με σημαντικότερο κοινωνικό μήνυμα.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *