ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Polina: Ο χορός είναι η ζωή μου

2popcorn

Η Πολίνα είναι ένα νεαρό κορίτσι από τη Ρωσία που ξεκινά μαθήματα μπαλέτου. Εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και της πίεσης που δέχεται στη σχολή από τον αυστηρό δάσκαλό της η Πολίνα προσπαθεί να βρει τον δρόμο της. Αρκετά χρόνια αργότερα θα εγκαταλείψει μια καριέρα στα Μπολσόι για να ακολουθήσει στη Γαλλία τον σύντροφό της. Κι εκεί, όμως, οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει θα είναι αρκετές και η Πολίνα θα χρειαστεί να βρει τρόπο να συνεχίσει τον χορό.

polina-0003

Η Βαλερί Μίλερ και η Ανζελίν Πρελζοκάζ σκηνοθετούν μια ταινία που δεν αναφέρεται μόνο στην πίεση του μπαλέτου, αλλά και στο δικαίωμα στην αποτυχία. Η Πολίνα είναι ένα κορίτσι που δεν έχει τη φυσική διάπλαση που θα την έκανε πρώτο όνομα στον χορό. Και παρ’ όλο που διαθέτει φιλοδοξία, φαίνεται ορισμένες φορές ότι δεν διαθέτει αρκετή ώστε να γίνει η καλύτερη. Προς τιμήν τους οι δύο σκηνοθέτιδες ασχολούνται με τη θεματική αυτή.

polina-0002

Η ταινία βασίζεται σε graphic novel και αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς συνέβαινε σε αυτό, καθώς στην ταινία δεν μοιάζουν να συμβαίνουν και πολλά και όσες υποπλοκές βλέπουμε τελικά στην οθόνη μοιάζουν σχεδόν βεβιασμένες -όπως εκείνη με τον πατέρα της και τις φαινομενικές σχέσεις του με τη μαφία-, ενώ άλλες δεν καταλαβαίνεις γιατί υπάρχουν (για παράδειγμα η σχέση της Πολίνα με τον δάσκαλό της στη Μόσχα δεν αναπτύσσεται πλήρως).

Ενδιαφέρουσες παραμένουν, πάντως, οι σκηνές του χορού (η Ζιλιέτ Μπινός ερμηνεύει μια χορογράφο και δείχνει και αυτή τις δυνατότητές της στην κίνηση).

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *