ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣΣαββατιάτικες Προβολές

Σαββατιάτικες Προβολές: Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης (1963)

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Θανάση Βέγγου, του «πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη». Με αφορμή την επέτειο από τον θάνατό του, θυμόμαστε μία από τις πολύ καλές στιγμές του μεγάλου ηθοποιού.

Στην ταινία «Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης», ο Θανάσης Βέγγος εκφράζει στον απόλυτο βαθμό την αεικίνητη φύση του Έλληνα. Του ανθρώπου που αναζητά μονίμως κάποιο τρόπο να βγάλει το ψωμί του και συνεχώς αποτυγχάνει, που αναζητά μια καλύτερη ζωή, την οποία αδυνατεί να αγγίξει.

politexnitis-veggos

Η ταινία είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και βγήκε στους κινηματογράφους το 1963, κόβοντας 184.900 εισιτήρια. Θεωρείται μία από τις καλύτερες κωμωδίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με ατάκες και σκηνές που έχουν μείνει κλασικές (όπως το «Δεν πεινάω»).

Ο Θανάσης εγκαταλείπει το χωριό του για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Στην αρχή πιάνει δουλειά σαν σερβιτόρος αλλά πολύ γρήγορα οι εργοδότες του τον διώχνουν, επειδή παρεξηγείται με έναν πελάτη. Στη συνέχεια δοκιμάζει την τύχη του και σε άλλες δουλειές, αλλά ο Θανάσης δεν φαίνεται να στεριώνει πουθενά και τα κάνει μονίμως θάλασσα.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *