ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Projekt A

Γράφει ο Τάσος Ντερτιλής
(Η κριτική πρωτοδημοσιεύτηκε στο Grand Magazine)

3popcorn

Ο αντιεξουσιαστικός χώρος σε ένα ενδιαφέρον πολυεθνικό ντοκιμαντέρ

Παραγωγή: Γερμανία – 2015

Διάρκεια: 85 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Marcel Seehuber, Moritz Springer

Υπόθεση: Ένα πολυεθνικό ντοκουμέντο που παρατηρεί σύγχρονα αντιεξουσιαστικά κινήματα. Χωρίς κλισέ και παρωπίδες, η ταινία προσπαθεί να διεισδύσει βαθιά μέσα σε ένα χώρο ζωντανό και πολυεπίπεδο και να παρουσιάσει μια κοινότητα ανθρώπων πέρα από σύνορα που κυνηγούν το ανέφικτο και δεν φοβούνται να αγγίξουν τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Μια εναλλακτική ματιά σε ένα εναλλακτικό πολιτικό και κοινωνικό κίνημα και τους ανθρώπους που παλεύουν (μάταια;) να κάνουν την Ουτοπία πράξη.

 Το φιλμ ξεκινά από την επίκαιρη Αθήνα, εκεί όπου η λέξη αναρχία σημαίνει για τους περισσότερους μολότοφ και δακρυγόνα, καταλήγοντας (ευτυχώς) στη συνέλευση του Πάρκου Ναυαρίνου, μιας εναλλακτικής πράσινης γωνιάς που δημιουργήθηκε «δια της βίας» στην καρδιά των Εξαρχείων. Κατόπιν ακολουθεί τις εκστρατείες εναντίον των πυρηνικών στη Γερμανία αλλά και την κολεκτίβα Kartoffelkombinat στο Μόναχο και πηγαίνει στην Ελβετία, εκεί όπου έγινε τον 19ο αιώνα το πρώτο αναρχικό συνέδριο με τον θρυλικό αντίπαλο του Μαρξ Μπακούνιν. Τελειώνοντας παρουσιάζει την ιστορία της μεγαλύτερης αναρχο-συνδικαλιστικής Ένωσης της Ισπανίας, της Confederacion General del Trabajo (CGT) και καταλήγει με μια ομάδα από την Καταλονία, την Cooperativa Integral Catalana (CIC).

projekt-a-001

Σκοπός των δημιουργών του φιλμ είναι να παρουσιάσουν μια “άλλη” κοινωνία όπου ακτιβιστές από ολόκληρο τον κόσμο παλεύουν να δημιουργήσουν μια κοινωνία απόλυτης ισότητας, έναν κόσμο όπου κανένας δεν θα εκμεταλλεύεται την πληροφορία, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τη γη ή τους ανθρώπους. Και καταφέρνουν πολύ περισσότερα από αυτό. Να αναδείξουν μαζί με τις ιδέες και τις αντιφάσεις και τις προσωπικές βλέψεις κάποιων πρωτεργατών των κινημάτων αλλά και να αποτυπώσουν τις διαφορές επιπέδου ακόμη και σε αντιεξουσιαστικό επίπεδο μεταξύ πχ Ελλάδας και Γερμανίας.

Ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ για την κατάσταση των πραγμάτων στη σημερινή Ευρώπη, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ιδεολογία των συνεντευξιαζόμενων. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Μονάχου 2015.

Διανομή: New Star

Τάσος Ντερτιλής

The past is a foreign country... they did things differently there. Γι'αυτό ας το αφήσουμε ήσυχο κι ας ασχοληθούμε με το παρόν. Το παρόν λοιπόν είναι χτισμένο με κινηματογραφικές εικόνες, με χιλιάδες ταινίες, με οθόνες και όνειρα. Κλειδώστε με εκεί μέσα και εγώ θα ανοίξω ένα παράθυρο να αγναντεύω το μέλλον. The future now...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *