Σινέ τεχνολογείν

Πόσο κοντά είμαστε στις τεχνολογίες του Προμηθέα

Από εχτές ο Προμηθέας, που κλείνει σχεδόν 1 μήνα στις Ελληνικές αίθουσες σινεμά, μεταφέρθηκε στις μεταμεσονύκτιες και επιλεκτικές προβολές. Ο σκηνοθέτης Ridley Scott με μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια κατάφερε να προσδώσει σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην ταινία ένα τεχνικό και επιστημονικό υπόβαθρο ώστε μην φαίνονται σαν μαγικά κόλπα αλλά σαν κάτι που σίγουρα μπορεί να υπάρχει στο μέλλον. Ας εξετάσουμε λοιπόν πόσο κοντά είμαστε στα τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται στην ταινία.

Deep Space Hibernation, (Αδρανοποίηση του οργανισμού για ταξίδι στο διάστημα)

Στον προμηθέα το πλήρωμα τίθεται σε ένα είδος λήθαργου για αρκετά χρόνια μέχρι να φτάσουν στον VL-223, το φεγγάρι του οποίου η θέση βρέθηκε από σκαλίσματα σε βράχους σπηλαίων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η κατάσταση τους επιθεωρείται από τον David το ανθρωπόμορφο ρομπότ (Michael Fassbender). Η αδρανοποίηση του οργανισμού για μακρά ταξίδια είνια ένα στοιχείο το οποίο συναντάμε συχνά στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως και στο αρχικό Alien του 1979.

Πόσο κοντά βρισκόμαστε

Τον Φεβρουάριο του 2012 οι επιστήμονες μελετούσαν την ιδιότητα της μαύρης αρκούδας να πέφτει σε χειμερία νάρκη, έχοντας υπόψη τους να το χρησιμοποιήσουν σε τραυματισμένους στρατιώτες μέχρι να μπορεί να τους παρασχεθεί βοήθεια. Οι ερευνητές ελπίζουν να μιμηθούν χημικά την ιδιότητα τοης αρκούδας να ρίχνει τον ρυθμό του μεταβολισμού της, τους χτύπους της καρδιάς αλλά και την θερμοκρασία του σώματος της. Σύμφωνα με το Fox News  ο αμερικανικός στρατός ενέκρινε 2 εκτα. Δολάρια για έρευνα στον παραπάνω πεδίο.

 

Automated Medical Procedure Pod (Ιατρικός σταθμός αυτόματης χειρουργικής)

Σε μία από τις πιο τρομακτικές σκηνές της ταινίας η Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) κάνει μια εγχείριση καισαρικής τομής στον εαυτό της με την βοήθεια του αυτόματου ιατρικού σταθμού. Ουσιαστικά ξάπλωσε, έδωσε την εντολή και έβλεπε καθώς ο σταθμός εκτελούσε την επέμβαση. Μιλάμε για κλειστοφοβία, ξενοφοβία (είχε κάτι τερατώδες στην κοιλιά), τομοφοβία (φόβος χειρουργικής επέμβασης) όλα σε μία σκηνή. Είναι μάστορας ο Scott (ο σκηνοθέτης) σε αυτά.

 Πόσο κοντά βρισκόμαστε

Έχουμε ακόμα την ανάγκη για ανθρώπινους χειρουργούς αλλά είμαστε πια κοντά’ στο σημείο στο οποίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τον ασθενή. Πρόσφατες εξελίξεις στην ρομποτική επιτρέπουν σε σταθμούς όπως το Da Vinci surgical system ή το Kymerax  να επιτρέπουν ακριβείς απομακρυσμένες επεμβάσεις.

Mapping Drones (μικρορομποτ χαρτογράφησης)

Καθώς η ομάδα εξερευνά της υπόγειες στοές του LV-223 χρησιμοποιεί μικρά αυτόνομα ρομπότ σε σχήμα μπάλας τα οποία πετάνε μέσα στις στοές, σκανάρουν το περιβάλλον και στέλνουν λεπτομερή τοπογραφικά δεδομένα το οποία επιτρέπουν στην ομάδα να φτιάξει ένα τρισδιάστατο μοντέλο όλης της περιοχής.

 Πόσο κοντά βρισκόμαστε

Υπάρχουν εναέρια και υποβρύχια τοπογραφικά ρομπότ τα οποία βασίζονται σε λέιζερ, φως αλλά και υπερήχους για να σκανάρουνε μια περιοχή. Δυστυχώς είναι πολύ πιο μεγάλα από αυτά της ταινία και μπορούν να σκανάρουν μόνο προς μία κατεύθυνσης (πάνω ή κάτω ή αριστερά ή δεξιά) και όχι σε 360 μοίρες. Επιπλέον τα πιο πολλά χρειάζονται κάποιον άνθρωπο να επιβλέπει.

 

 Να βλέπεις τα όνειρα κάποιου άλλου

Όσο ο Προμηθέας ταξίδευε το ανθρωποειδές ο David εκτελούσε διάφορα hobby για να σκοτώσει την ώρα του όπως να βλέπει ταινίες, να βάφει τα μαλλιά του αλλά και να παρακολουθεί τα όνειρα από τους συνεργάτες του οι οποίοι είναι σε λήθαργο.

Πόσο κοντά βρισκόμαστε

Είμαστε αρκετά πιο κοντά σε αυτό από ότι νομίζετε. Τον περασμένο Σεπτέμβριο επιστήμονες στο UC Berkley ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να καταγράψουν την οπτική πληροφορία του εγκεφάλου και να την αναπαράγουν σε ένα βιντεοκλίπ. Παρόλο που απέχουμε ακόμα πολύ από να καταγράφουμε τα όνειρα μας και αν τα αναπαράγουμε στο DVD μας με απλό τρόπο, είναι το λιγότερο εξωπραγματικό επίτευγμα αυτή τη στιγμή στη λίστα μας.

 

Human Androids (Ανθρωποειδή ala David)

Σε όλες τις ταινίες Alien υπήρχε ένα πολύ ρεαλιστικό ανθρωπόμορφο ρομπότ. Παρακινώντας τους θεατές να ασχοληθούν με φιλοσοφικά ζητήματα περί της υπάρξεως μας ο David της ταινίας είναι μια μίξη από μηχανή ψυχρής λογικής και ανθρώπινων συναισθημάτων.

 Πόσο κοντά βρισκόμαστε

Από που να το πιάσεις αυτό το θέμα. Την χρονιά που μας πέρασε είδαμε ρομποτικούς δεσμοφύλακες,  τηλεπαθητικούς ρομποτικούς βοηθούς ακόμα και ένα ρομποτικό γαϊδουράκι. Επίσης είχαμε αρκετή πρόοδο ώστε να αναρωτιόμαστε σε συνέδρια πώς να χειριστούμε την ανερχόμενη χρήση των ρομπότ . Αν και απέχουμε πολύ ακόμα από το να ανησυχούμε μήπως κάποια τεχνητή μορφή ζωής όπως το Skynet αποφασίσει ότι πρέπει να μας ξεφορτωθεί δεν είμαστε μακριά από το να έχουμε ρομπότ να μας φτιάχνουν κανένα σάντουιτς.

 

Το παρακάτω βιντεάκι παρουσιάζει συμπυκνωμένα τα τεχνολογικά επιτεύγματα που είδαμε στον Προμηθέα.

Πηγή

  • http://www.digitaltrends.com/movies/prometheus-technology/
  • http://news.discovery.com/videos/space-the-science-of-prometheus.html

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ξεκίνησε το '80 με τετράχρωμα pixel που έβλεπε στην 14 ιντσών τηλεόραση του και έφτασε στο σήμερα προγραμματίζοντας στερεοσκοπικές 3D παραγωγές full HD για πλανητάρια. Μοναχικός cowboy κάθεται μεταμεσονύκτια, όταν τα πάντα έχουν σωπάσει, μπροστά στο θαμπό φως της οθόνης του και περιπλανιέται ανάμεσα στα μηδενικά και άσους του internet, μάχεται σε ψηφιακούς κόσμους των video games και καλπάζει στο κόσμο των cine effects. Θα προσπαθήσει να σας περιγράψει αυτά που βλέπει απλά και απέριττα, "Talk to me like Ι am a six year old!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *