ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Δεσμοί Αίματος (Rams)

4-half-popcorn

Δύο αδέρφια έχουν να μιλήσουν τέσσερις δεκαετίες, παρ’ όλα αυτά μένουν δίπλα-δίπλα και το στοιχείο που τους δένει είναι η αγάπη για τα πρόβατα και τα κριάρια τους. Η εμφάνιση, όμως, της τρομώδους νόσου στα πρόβατα του ενός, θα αναγκάσει όλους τους κτηνοτρόφους της κοινότητας να σφαγιάσουν τα κοπάδια τους.

RAMS_2
Στους Δεσμούς Αίματος τα λόγια δεν έχουν χώρο, τα δύο αδέρφια δεν μιλάνε μεταξύ τους και ο πρωταγωνιστικός δεσμός είναι εκείνος μεταξύ ενός ανθρώπου και των ζώων που εκτρέφει – και αυτός δεν είναι κυριολεκτικά αλλά μεταφορικά ένας δεσμός αίματος, τόσο ισχυρός που είναι δύσκολο να ξεχαστεί μπροστά στον φόβο της εξάπλωσης μιας ιογενούς νόσου.

Ο Γκρίμουρ Χακόναρσον σκηνοθετεί μια ιστορία στην παγωμένη Ισλανδία βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες. Η εναλλαγή των μαγευτικών, μα και παγωμένων, τοπίων με τα ζεστά πλάνα στο εσωτερικό του σπιτιού του Γκάμι ταυτίζονται με την εναλλαγή των συναισθημάτων από την γαλήνη που σου προσφέρει η αγάπη για ένα ζώο στην οδύνη που πρέπει να υπομείνεις όταν ξέρεις ότι θα σφαγιαστεί.

RAMS_3.42
Το Δεσμοί Αίματος δεν είναι κωμωδία, αλλά ένα ανθρώπινο δράμα. Ένα δράμα για την μοναξιά την οποία έχει επιλέξει ένας άνθρωπος να ζει, τον πόνο που νιώθει όταν αντικρίζει κάθε μέρα τον άνθρωπο που μεγάλωσαν μαζί -αλλά δεν ανταλλάσσουν κουβέντα- και για την οργή που σε κατακλύζει όταν θέλουν να σου στερήσουν το μοναδικό πράγμα που αγαπάς και έχεις μάθει να ζεις απλά και μόνο για να το φροντίζεις- χωρίς καν να επιτρέπεται εσύ να έχεις άποψη.

RAMS_1.17Οι ερμηνείες των Σίγκουρντουρ Σιγκουργιόνσον (Γκάμι) και Θεοντόρ Γιούλιουσον (Κίντι), είναι βυθισμένες μέσα στην ψυχή των ρόλων που ενσαρκώνουν. Τα πρόσωπα των Γκάμι και Κίντι είναι χαρακωμένα από τον χρόνο, την κούραση και το κρύο. Ιδιαίτερα ο Γκάμι που κρατά στις πλάτες του το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας κερδίζει με την ερμηνεία του την κατανόηση και την συμπάθεια του θεατή. Ασάλευτος, χωρίς πομπώδεις εκφράσεις παίρνει δύσκολες αποφάσεις, πράττει τις πιο επώδυνες πράξεις και δεν σταματά ποτέ να προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί από τα πρόβατα του, νιώθοντας κάθε στιγμή αγάπη για τον αδερφό του. Η τελευταία σκηνή είναι ένας ύμνος στην αγάπη και στην χωρίς παραίτηση προσπάθεια. Δύο άνθρωποι ενώνονται από την θέληση να μην εγκαταλείψουν ότι ορίζει την ύπαρξη τους και παλεύουν με πείσμα μπροστά στο ακατόρθωτο. Στους τίτλους τέλους θα νιώσεις ένα βράχο να έχει πέσει πάνω σου και θα είναι αδύνατο να σηκωθείς, ειδικά αν έχεις ένα δικό σου ζώο να σε περιμένει στο σπίτι.

Αν πρέπει να ανακαλύψω στους Δεσμούς μια αχίλλειο πτέρνα αυτή είναι σε σημεία του σεναρίου, που μοιάζουν να έχουν προσπεραστεί με ατημέλεια , όπως για παράδειγμα ότι κοτζάμ κτηνίατρος που ελέγχει τα πρόβατα για να τα βραβεύσει δεν ανακαλύπτει την τρομώδη νόσο, ενώ ο Γκάμι κάποιες ώρες μετά το καταλαβαίνει μ’ ένα χάδι. RAMS_1

Τελικά να το δω; Ήρεμος ρυθμός, τοπία που μαγνητίζουν και μια δραματική ιστορία για τις σχέσεις που αναπτύσσει ο άνθρωπος με το είδος του αλλά και μ’ άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Συγκινητικό ως το κόκαλο αν έχεις έστω και λίγες στάλες φιλοζωίας μέσα σου.

Fun Trivia: Το Δεσμοί Αίματος κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών 2015, αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

cinego-provoles

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *