ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Σαββατιάτικες προβολές: Dogs Decoded (2010)

Μπορούν άραγε οι αλεπούδες μετά από τρεις μόλις γενιές να γίνουν σκύλοι;

Επηρεασμένοι από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθούμε από κοντά, αφιερώνουμε τις σαββατιάτικες προβολές μας σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερα για τους φιλόζωους, το Dogs Decoded (Αποκωδικοποιώντας τους Σκύλους) του 2010.

dogs decoded 001 Όταν ακούμε την έκφραση «Ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου» όλων το μυαλό πάει κατευθείαν στα πιστά αυτά τετράποδα, που σχεδόν από την αρχή προσέγγισαν το ανθρώπινο είδος. Τα σκυλιά ήταν το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε, όπως δείχνουν και σπηλαιογραφίες που διασώζονται, όπου ακολουθούσαν τους πρωτόγονους προγόνους μας στο κυνήγι. Από τότε χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους σε ποικίλλους ρόλους, ως φύλακες, λαγωνικά, τσοπάνηδες ή σκυλιά εργασίας σε φάρμες, ακόμα και σε έλκυθρα στον βόρειο πόλο, αργότερα ως οδηγοί τυφλών, στο στρατό ή τη δίωξη ναρκωτικών, για να μην αναφέρουμε τη Λάικα, τον πρώτο σκύλο αστροναύτη. Όπως αναφέρει και το ντοκιμαντέρ «όπου υπάρχει άνθρωπος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει και ένας σκύλος». Η πιο σημαντική όμως ιδιότητα του σκύλου είναι ως κατοικίδιο, συντροφιά και σχεδόν πάντα ένα επιπλέον μέλος της οικογένειας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν ένας σκύλος κοιτά τον ιδιοκτήτη του στα μάτια, ο εγκέφαλος του εκκρίνει την ίδια ουσία που εκκρίνει ο δικός μας όταν ερωτευόμαστε.

Ο σκύλος δεν θεωρείτω το πιο έξυπνο ζώο, έναντι άλλων, για παράδειγμα των δελφινιών. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι τα σκυλιά μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον ον τον άνθρωπο. Για την ακρίβεια, καλύτερα από ότι αντιλαμβάνονται τα υπόλοιπα σκυλιά. Το ντοκιμαντέρ αναζητά τις γενετικές αλλαγές του κώδικα των σκύλων, εν συγκρίσει με τον μακρυνό του πρόγονο, λύκο. Επίσης, ένα εντυπωσιακό πείραμα με αλεπούδες, όπου διατηρώντας από κάθε γένα τα πιο ήρεμα και λιγότερο επιθετικά κουτάβια, μετά από τρεις γενιές τα αλεπουδάκια αρχίζουν συγκλονιστικά να μοιάζουν -εμφανισιακά και σε συμπεριφορά- με τα σκυλιά.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *