Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

Sex drugs and youth, baby…

 

Εισαι μία νεαρότατη ,πανέμορφη ,κατάξανθη Καλιφορνέζα. Μαλλον ευκατάστατη. Οδηγείς cabrio αυτοκίνητο ,καπνίζεις “χόρτο” απ’ τα 13 σου, οι γονείς σου ” just don’t care”, κάνεις συχνές επιδρομές στα εμπορικά κέντρα , όπου αγοράζεις το διάολό σου μαδώντας τον τραπεζικό σου λογαριασμό, και θεωρείς μοναδική σου οικογένεια οικογένεια δύο κολλητούς απ’ το γυμνάσιο (τον Τσον και τον Μπεν) επίσης ξανθούς κούκλους , με τους οποίους έχεις ένα ωραιότατο και πολιτισμένο τριγωνάκι (όχι για τα κάλαντα) και διαμένετε όλοι μαζί, σαν οικογένεια, στη σπιταρώνα των δύο αγοριών στη Laguna Beach της Καλιφόρνια.

Σε λένε Οφήλια, ή αλλιώς Ο.

Η ταινία του Oliver Stone  με τον δυσοίωνο τίτλο SAVAGES  ( βασισμένη στο μυθιστόρημα του Don Winslow) δεν ενδείκνυται για απελπισμένες ,ανασφαλείς και βουτηγμένες  στη μιζέρια υπάρξεις. Διότι ειναι τόσο σκανδαλιστικά σαγηνευτική, τόσο σέξι η πρωταγωνστική τριάδα , που σου δημιουργεί  την ψευδαίσθηση (ναι, θελω να πιστεύω οτι προκειται περί ψευδαίσθησης και μόνο, διαφορετικά έχουμε μεγάλο πρόβλημα) πως  επίγειος παράδεισος σημαίνει να εισαι μάγκας επιδέξιος και  μεγαλέμπορος ναρκωτικών (και μάλιστα του καλύτερου  “χόρτου” ), νεος και πανέμορφος και με πολλά λεφτά. Η ταινία ως σύνολο ειναι δυνατή, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ,σκληρή και απίστευτα σέξι. Για την ακρίβεια, απίστευτα σέξι ειναι οι πρωταγωνιστές-ζωντανή διαφήμιση του αμερικάνικου ονείρου στα όρια της ύβρεως: Taylor Kitsch ( ο Τσον, νταβραντισμένο σε λογικά πλαίσια αγόρι, με θητεία σε Ιράκ και Αφγανιστάν και ελαφρώς “καμμένο” εγκέφαλο εκ τούτου, μιά εξευγενισμένη εκδοχή του “γαμάω και δέρνω” -κυριολεκτικά το τελευταίο…), ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ, ΑΠΑΙΧΤΟΣ, ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ  Aaron Johnson ( ο Μπεν, οπαδός του Βουδισμού και της cool  αντίληψης γενικώς,ο πανεμορφος και κατάξανθος Μπεν, ο οποίος δεν πηδάει απλώς, αλλά κάνει έρωτα) όπως μας πληροφορεί η παρατηρητικότατη Οφήλια, το τρίτο μέλος του κολασμένου  τριγώνου, την οποία υποδύεται η πεντάμορφη Blake Lively, η οποία αν κρίνω και απ΄την καυτή ερωτική σκηνή που ειχε μοιραστεί με τον Ben Affleck στο THE TOWN , και φυσικά απ΄τις απιστευτες ερωτικές σκηνες εδώ, θα κάνει λαμπερή καριέρα στον τομέα…

Η τριάδα  ειναι αληθινός  μαγνήτης. Αλλα και η έτερη τριάδα  των Salma Hayek (απολαυστικότατη ως “Νόνα”, “Βασίλισσα” ¨Ελενα Σάντσεζ), John Travolta και Benicio Del Toro  ειναι  αξιοπρεπέστατη. Η ταινία  του Stone  ΔΕΝ  αφηγείται μία ζωή παράδιεγμα προς μίμηση, κι ας είναι φοβερά σαγηνευτική η ξανθή σαν τον καυτό ήλιο τριάδα των πρωταγωνιστών, κι ας φαντάζει πειρασμός ο βίος τους. Παραδεχτείτε το- σεξ και λεφτά με τη σέσουλα, ξάπλα και surfing όλη μερα (τουλάχιστον για τηνν Οφήλια) και βεβαίως αρμονικότατη συνεργασία των δύο τεκνών-συνεργατών, οι οποίοι μην  ξεχνάμε είναι έμποροι ναρκωτικού α’ ποιότητας, με μεγάλο πελατολόγιο, μεγάλο δίκτυο  διανομέων και φυσικά μεγάλα κέρδη ( η αφήγηση της Οφήλια στην αρχή της ταινίας ειναι διαφωτιστικοτατη). Ειναι όμως τοσο “χρυσαφένιος” ο βίος  τους;

Η απερίγραπτη αγριότητα των μελών του διαβόητου καρτέλ  της Μπάχα (επικεφαλης  του οποίου ειναι η ‘Ελενα Σάντσεζ), η διαχυτη αίσθηση οτι η παρανομη συμπεριφορά ειναι κατι απολύτως  “φυσιολογικό”  (εσεις, προκειμένου να εισπράξετε οφειλόμενα χρήματα, πυροβολείτε ανθρώπους στα πόδια; Απάγετε ανθρώπους, τους φυλακίζετε σε ενα δωματιο με αλυσιδα στο ποδι σαν σκλάβους, για να μην δραπετεύσουν, καίτε ζωντανό κάποιον; )

Η ταινία του Stone  με το τόσο ελκυστικό περιτύλιγμα και την απεικόνιση -κατ’ ουσίαν- μιάς  σαπίλας, είναι θεωρώ πιό “επικίνδυνη”  και αξιοπρόσεκτη απ΄όσο δείχνει. Μία φίλη τη χαρακτήρισε “ένα σίχαμα και μισό” . Διαφωνώ οριζοντιο-καθέτως. Διότι ενώ  απεικονίζει με τοσο ακαταμάχητο τρόπο (θυμηθείτε και το BLOW με τους  πανέμορφους  Johnny Depp, Penelope Cruz) τρεις ανθρώπους με ακατάλυτο δεσμό μεταξύ τους, που δειχνουν τοσο τελειοι, όμορφοι και cool, ενώ παρουσιάζει με τόση λαγνεία τη σχέση τους  (οι τύποι μοιράζονται ερωτικά την ίδια γυναίκα, αγαπιούνται πολύ όπως μας πληροφορεί η Οφήλια ), δεν παραλείπει να μας δείξει και τη σκοτεινή πλευρά όλης αυτης της αξιοζήλευτης ζωής. Το αν π.χ. ,πορει ενα ερωτικό τρίγωνο να  λειτουργήσει ισότιμα και για τους 3 ή θα καταλήξει σε αλληλοφάγωμα λογω ζήλειας ,ειναι κάτι που μενει ανοιχτό αλλά θίγεται μεσες-άκρες απ΄τον Stone.Η εκβαση της ζωής της παραμένει ανοιχτή επίσης, φαινεται όμως απ΄το φινάλε οτι αυτα τα νεα παιδιά ανεβηκαν στο τρενακι του τόρμου που απειλουσε να τους καψει τα σωθικά και κατέβηκαν ,αν όχι νικητές, ίσως συνειδητοποιημένοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ως κινηματογραφική απεικόνιση της παρανομίας και των ανθρώπων που την “ενσαρκώνουν” , θεωρώ πως η ταινία είναι αξιολογότατη, και σε  καμία περίπτωση  αδιαφορη.

Πως θα μπορούσε άλλωστε; Το ξανθό “γραφει” υπέροχα στην οθόνη…

 

Κατερίνα Καρά

Την πρώτη ταινία την είδε πριν πολλά χρόνια σε συνοικιακό σινεμά. Τραυματική εμπειρία... Επική η ταινία. Από τότε δηλώνει ανερυθριάστως ότι οι ταινίες (όπως και τα βιβλία) την έχουν πάρει κανονικά στο λαιμό τους. Πιστεύει ότι το σινεμά, όπως και η Τέχνη γενικώς, ΔΕΝ θα πεθάνει ποτέ, επειδή η τρισάθλια πραγματικότητα ειρωνεύεται χοντρά τις προθέσεις και τα όνειρά μας... Άρα κάπως πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Μια σκέψη για το “Sex drugs and youth, baby…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *